چای سیاه نه تنها در ایران، بلکه در بسیاری از کشورهای دنیا به عنوان یک نوشیدنی محبوب شناخته شده است.

چای سیاه از گیاهی به نام کاملیا سیننسیس (Camellia sinensis) به دست می‌آید. حدود پنج هزار سال پیش بوته چای برای نخستین بار در چین شناخته شد که با گذر زمان خواص درمانی آن را  نیز کشف کردند. از آن جایی که چینی ها این گیاه را ارزشمند می دانستند و اغلب برای مصارف دارویی استفاده می کردند؛ آن را به شکل های مختلفی فرآوری کرده و مورد استفاده قرار می دادند.

تاریخچه فرهنگ چای در ایران از اواخر قرن پانزدهم آغاز شد. قبل از آن قهوه نوشیدنی اصلی در ایران بود. آقا محمدخان قاجار قوانلو کاشف‌السلطنه و مشهور به چایکار که با نام «پدر چای ایران» شناخته می‌شود، نخستین کسی بود که کشت چای را در ایران رواج داد.

ایرانیان یکی از بالاترین میزان مصرف سرانه چای در جهان را دارند. امروزه بخش بزرگی از شمال ایران در حاشیه دریای خزر برای کشت چای مناسب است. به ویژه در استان گیلان در دامنه های البرز، مناطق وسیعی زیر کشت چای است و هزاران نفر در صنعت چای ایرانی مشغول به کار هستند. این منطقه بخش بزرگی از نیاز ایران به چای را پوشش می دهد.

 

روز جهانی چای 

روز جهانی چای، ۲۱ می هر سال برگزار می شود. این روز برای ایجاد آگاهی در مورد شرایط کار ایمن کارگران چای، تجارت منصفانه و محیطی پایدار برای بهبود تولید چای جهان نام گذاری شده است.

روز جهانی چای به ما یادآوری می‌کند، با هر یک از این انواع چای و دمنوش می‌توانید احساسات گوناگونی را تجربه کنیم.

فواید و مضرات چای

ارزش غذایی چای سیاه بیشتر به وجود آنتی‌اکسیدان‌های مختلف در آن برمی‌گردند. برای سلامت و زیبایی، حفظ سلامت قلب، کاهش ریسک ابتلا به سرطان تخمدان، پیشگیری از ابتلا به دیابت، تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش استرس چای بنوشید.

چای سیاه دارای مقادیر قابل توجهی کافئین می باشد، به همین علت توصیه می شود که بیشتر از 3 بار در روز، چای مصرف نکنیم. بهتر است در مصرف چای سیاه اعتدال را رعایت کنیم و به فکر مضرات آن هم باشیم. باید گفت که خوردن چای کهنه دم باعث یبوست می‌شود.

همیشه چای ارگانیک مصرف کنید، خواص چای ارگانیک اصلاً قابل قیاس نیست با چای‌های دیگر نظیر چای بسته‌بندی و چای‌هایی که دارای طعم دهنده هستند. خوردن مداوم چای کیسه‌ای باعث به وجود آمدن مشکلات گوارشی می‌شود.

 

چای سیاه و شیرین کننده‌های طبیعی 

یکی از رایج ترین شیرین کننده هایی که به همراه چای سیاه استفاده می شود، قند و شکر است. همانطور که می دانید زیاده روی در مصرف قند و شکر، باعث ابتلا به بیماری های زیادی از جمله دیابت می شود. پس می توانید برای کاهش مضرات از کشمش سبز، توت خشک، انجیر خشک، خرما خشک یا رطب استفاده کنید.

116