«مرکل» از همپیمانان آلمان در اروپا خواست از این پس سرنوشت شان را در دستان خود بگیرند چراکه آمریکا قابل اتکا نیست.
ابراز نگرانی صدر اعظم آلمان از رویکرد کنونی آمریکا در دوره زمامداری «دونالد ترامپ» نشان دهنده شکاف روزافزون بین اروپا و آمریکا بر سرمسائل مختلف است.
رویکرد ترامپ درباره بسیاری از موضوعات با رویکرد، «باراک اوباما» رئیس جمهوری سابق آمریکا متعارض بوده و این تعارض اکنون در سطح دو سوی اقیانوس اطلس مطرح شده است.
روند کنونی را می توان افزایش آشکار و غیرقابل کتمان شکاف ها و اختلافات بین آمریکای ترامپ و اتحادیه اروپا به ویژه دو کشور مهم آن یعنی آلمان و فرانسه دانست.
موضع غیرهمسوی ترامپ با اتحادیه اروپا و نیز برخی سران اروپایی بویژه سران آلمان و فرانسه در زمینه مسائل کلیدی چه در روابط دوجانبه و چه مسائل جهانی، نه فقط انتقادات آنها را باعث شده، بلکه اکنون شاهد تغییر ماهیت روابط اتحادیه اروپا و آمریکا از همکاری استراتژیک به شراکت هستیم.
طیف گسترده اختلافات امریکایی- اروپایی
این اختلافات طیف گسترده ای را شامل می شود که از رویکردها درباره تجارت بین المللی، ماهیت و نقش اروپا در ناتو، چگونگی روابط با روسیه، توافق آب و هوایی پاریس، تا نحوه برخورد با توافق هسته ای ایران (برجام) را شامل می شود.
در همه این موارد ترامپ صرفاً بر اساس اصالت دادن به دیدگاهها و نظرات و اهداف مد نظر خود موضع گیری کرده و هیچ گونه توجهی به مواضع و منافع دیگر کشورها و حتی شرکای اروپایی خود در آن سوی اقیانوس اطلس ندارد.
به گفته «حسن عابدینی»، کارشناس مسائل بینالملل، اختلافی که بین اتحادیه اروپا و آمریکا در دوران ترامپ وجود دارد، صرفاً به موضوعات تجاری ختم نمی شود، بلکه در سایر حوزهها از جمله موضوعات سیاسی، دیپلماتیک، امنیتی و حتی اجتماعی نیز گسترش پیدا کرده است.
این مساله موجب خشم آشکار سران اروپایی به ویژه آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان شده است.
دیدگاه های مرکل درباره روابط دوجانبه، اروپایی و بین المللی با آمریکا در تضاد کامل با رویکرد ترامپ قراردارد، زیرا رئیس جمهوری آمریکا عقیده دارد که سیاستهای یکجانبه گرایانه و خودمحورانه واشنگتن به افزایش قدرت و غلبه این کشور بر رقبایش منجر خواهد شد.
سخنان اخیر مرکل مبنی بر ناامیدی از آمریکا و لزوم اتخاذ سیاست مستقل از سوی اروپا موید همین مساله است.
اکنون مشخص شده که مسیر آینده اروپا و آمریکا در دوره ترامپ بر سر برخی مسائل کلیدی از هم جدا است و کشورهای اتحادیه اروپا باید بتوانند ضمن افزایش اتحاد و انسجام خود، با سیاستهای ترامپ در عرصه های مختلف مقابله کنند.
به ویژه رویکرد ترامپ درباره برجام و پافشاری وی بر مواضع خود، نشان داد که محور مواضع و اقدامات ترامپ صرفاً مبتنی بر یکجانبه گرایی و بی اهمیت شمردن منافع دیگر کشورها و حتی متحدان خود است.
به گفته«استفان بلانک» Stephen Blank کارشناس ارشد شورای سیاست خارجی آمریکا، حمله دولت ترامپ به توافق هسته ای ایران، پیشاپیش به شکل چشمگیری موجب مجادله با اروپا، روسیه و چین و هراس آنها شده است.
اروپایی ها اکنون می دانند که تصمیمات ترامپ صرفاً بر اساس منافع آمریکا و بدون توجه به منافع اروپا اتخاذ می شود، کما اینکه اختلاف مهم دو سوی اقیانوس اطلس درباره مواضع تجاری ترامپ به خصوص افزایش تعرفه های وارداتی به آمریکا نشان می دهد که وی خواهان فشار به کشورهای اروپایی است.
این در حالی است که پیش از این موضع تجاری آمریکا و اروپا مبتنی بر همگرایی و منافع مشترک بود.
در عین حال موضع مرکل نشان می دهد که اروپا از این پس تلاش خواهد کرد تا راه خود را درباره بسیاری از مسائل از راه آمریکا جدا کند.
نویسنده: سيدرضا ميرطاهر
بیشتر بخوانید:
برجام؛ سیاست ایران، انتظار از اروپاییها/تحلیل
مکرون: خروج آمریکا از برجام نقض قوانین بینالمللی است
گفت وگوی تلفنی وزرای خارجه ایران و ژاپن/ تارو کانو: توکیو از برجام حمایت میکند
زنگنه : خروج آمریکا از برجام تاثیری بر صادرات نفت ایران نخواهد گذاشت + ویدئو