«دیوید بارنیا» که سیزدهمین رئیس موساد است، سومین شخصی است که از سوی بنیامین نتانیاهو در 12 سال اخیر به سمت رئیس موساد منصوب شد.
نتانیاهو در نوامبر 2010 «تامیر پاردو» و در سال 2015 نیز یوسی کوهن را به سمت ریاست موساد منصوب کرده بود. کوهن در شرایطی به عنوان رئیس موساد منصوب شده بود که دوستی نزدیکی با بنیامین نتانیاهو داشته و در تمام دوران کاریاش نیز عضوی از موساد بود.
پس از انتصاب وی به ریاست موساد، رسانهها از او به عنوان «استاد جاسوسی» یا «سرجاسوس» نام برده بودند چرا که در تمام دوران کاری خود، عضوی از موساد بود.
ترور حاج عماد مغنیه و دانشمندان هستهای ایران از جمله مهمترین عملیات ترور وی در دوران ریاست بر بخش عملیات موساد بود.
موضوع دیگر این است که برکناری کوهن از ریاست موساد در دسامبر 2020 انجام شده بود، اما مخالفت دادستان مانع اجرایی شدن آن بود.
«آویخای ماندلبلیت» دادستان رژیم اسرائیل پیش از این با اعلام اینکه رئیس جدید موساد باید پس از انتخابات رژیم صهیونیستی و استقرار یک دولت غیرموقت تعیین شود، انتصاب دیوید بارنیا به سمت ریاست موساد را به حالت تعلیق در آورده بود.
با این حال، تداوم بنبست سیاسی در اسرائیل و همچنین فرا رسیدن پایان ریاست کوهن بر موساد سبب شد اکنون مخالفتی با این تغییر وجود نداشته باشد.
در همین راستا، «آویخای ماندلبلیت»، دادستان اسرائیل اعلام کرد که با توجه به اینکه یوسی کوهن رئیس فعلی موساد از روز اول ژوئن 2021 از سمت خود کنار خواهد رفت، موانع قانونی برای انتصاب دیوید بارنیا به عنوان رئیس جدید موساد عملاً رفع شده است.
ماندلبلیت همچنین گفت: «شرایط سیاسی کنونی نشان میدهد که ممکن است تا روز اول ژوئن و زمانی که کوهن استعفا میدهد، کابینه جدید تشکیل نشود.»
بنابراین، نکته مهم این است که برکناری کوهن با توجه به پایان ریاست وی بر موساد رخ داده و نتانیاهو تلاش دارد تا زمانی که کابینه جدید تشکیل نشده است رئیس جدید موساد را معرفی کند تا حتی اگر پست نخست وزیری را از دست داد، همچنان در موساد نفوذ خود را حفظ کند.
از سوی دیگر، اگرچه برخی تحلیلها حاکی از این است که برکناری کوهن اولین پس لرزه شکست اسرائیل در جنگ با گروههای مقاومت فلسطین بود، اما این تصمیم نتانیاهو ارتباط چندانی با جنگ اخیر ندارد چرا که تصمیم برای برکناری کوهن در دسامبر 2020 اتخاذ شده بود.
پیروزی گروههای مقاومت در جنگ اخیر نیز بیش از آنکه ناشی از ضعفهای اطلاعاتی اسرائیل در زمان ریاست کوهن بر موساد باشد، ناشی از قدرت بازدارندگی گروههای مقاومت از جمله توسعه قابلیت موشکی و پهپادی است.
موضوع دیگر مربوط به شخص «دیوید بارنیا» است.
در رزومهای که منابع خبری در خصوص بارنیا منتشر کردند، آمده است که وی در کنار فعالیت در واحد شناسایی نخبگان ارتش رژیم صهیونیستی، در بخشهای مختلف سازمان موساد به ویژه ریاست بخش جذب جاسوس موساد و در بخش شنود الکترونیکی فعالیت داشته است.
به نظر میرسد در زمان ریاست بارنیا بر موساد مانند دوره کوهن، عملیات ترور مقامات به خصوص مقامات عضو محور مقاومت در منطقه غرب آسیا ادامه داشته باشد.
در عین حال، به نظر میرسد بارنیا نیز مانند کوهن به موضوع عادیسازی روابط رژیم صهیونیستی با کشورهای عربی و نفوذ اطلاعاتی این رژیم در درون کشورهای عربی ادامه خواهد داد.
سیدرضی عمادی