تحلیل:

ایران پرس: با توجه به اینکه فعالیت های آمریکا در زمینه تسلیحات بیولوژیک بیشتر متوجه روسیه است، لذا مسکو ضمن محکومیت این اقدامات، تلاش کرده است در سازمان ملل و شورای امنیت این سازمان نیز مصوباتی در راستای مقابله با اقدامات بیولوژیک آمریکا به تصویب برساند.

براساس گزارش وزارت بهداشت روسیه، تلاش‌های بیولوژیک آمریکا حدود ۵۵ میلیارد دلار به صورت مستقیم و غیرمستقیم به بخش‌های مختلف روسیه خسارت زده است.

همچنین دراین گزارش تصریح شده که آمریکا چندین نمونه‌گیری از شهروندان روس را در ۳۰ آزمایشگاه جمع آوری کرد تا از آن‌ها برای ساخت سلاح بیولوژیک در نزدیک مرز‌های روسیه استفاده کند.

ایالات متحده به هر طریق ممکن فعالیت‌های بیولوژیک خود را با هدف نفوذ در جمهوری های شوروی متمرکز کرده تا هر چه بیشتر این کشورها را از چین و روسیه رقبای سنتی خود دور کرده و در عین حال زمینه تهدیدات بیولوژیکی علیه آنها را افزایش دهد.

این مساله نگرانی شدید مسکو را به همراه داشته است. کارشناسان بهداشت، وجود بیماری‌های غیرمعمول را در جنوب روسیه در سال 2013 اعلام کردند که از جمله آنان می‌توان از «مننژیت کودکان» در منطقه «روستوف» و «طاعون خوکی آفریقایی» را نام برد. 

روسیه با توجه به وجود شواهد فراوان درباره توسعه تسلیحات بیولوژیک توسط آمریکا به خصوص در کشورهای همسود از جمله اوکراین، تلاش کرده تا تخلف ایالات متحده از کنوانسیون منع تسلیحات بیولوژیک و سمی را در سازمان ملل مطرح نماید.

در این راستا، در اوایل نوامبر 2022 نماینده روسیه در شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه‌ای را در خصوص لزوم انجام تحقیقات در مورد آزمایشگاه های بیولوژیکی ایالات متحده به رأی گیری گذاشت. علاوه بر ایجاد یک کمیسیون ویژه، در این سند پیشنهاد شده بود که گزارشی در مورد نتایج این تحقیقات ارائه شود.

با این حال، شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه پیشنهادی روسیه را تایید نکرد. روسیه و چین به آن رای مثبت دادند، آمریکا، بریتانیا و فرانسه به آن رای منفی و 9 کشور دیگر رای ممتنع دادند. بدین ترتیب غربی ها با همراهی کردن با آمریکا مانع از تحقیقات درباره توسعه تسلیحات بیولوژیک توسط ایالات متحده شدند.

این اقدام صرفا موجب تشویق هرچه بیشتر واشنگتن برای پیگیری تلاش هایش در راستای توسعه تسلیحات بیولوژیک می شود که کاربرد آنها می تواند منجر به بروز فجایع انسانی بی سابقه ای شود. روسیه بارها افزایش حضور بیولوژیکی آمریکا در خارج از مرزهای ایالات متحده، به ویژه در جمهوری‌های شوروی را مورد انتقاد قرار داده و در باره آن هشدار داده است.

«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه پیش از این درباره استفاده از کشور اوکراین به‌عنوان عرصه‌ای برای ساخت و آزمایش سلاح‌های بیولوژیکی گفته است: "رژیم کی‌یف به ابزار سیاست خارجی آمریکا تبدیل شده و عملاً حاکمیت خود را از دست داده است. اراضی اوکراین نیز به میدان آزمایش‌های بیولوژیکی تبدیل شده و این کشور اکنون با سلاح پمپاژ می‌شود."

تاکید بالاترین مقام روسیه درباره استفاده از اوکراین به منزله میدانی برای آزمایش های بیولوژیک آمریکا نشان می دهد که از دیدگاه مسکو این مساله از اهمیت بالایی برخوردار است و تهدید عظیمی را متوجه روسیه می کند. روسیه پیش‌تر از وجود ده‌ها آزمایشگاه بیولوژیک آمریکا در اوکراین انتقاد کرده بود.

این آزمایشگاه‌ها که زیر نظر وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) فعالیت داشته اند به صورت مخفیانه بر روی تسلیحات ممنوعه کار می‌کردند. ژنرال «ایگور کیریلوف» فرمانده وقت نیروهای دفاع هسته ای، شیمیایی و بیولوژیکی نیرو‌های مسلح روسیه نیز دراوایل سال 2023 اعلام کرد: "ما شواهدی در دست داریم که نشان می‌دهد آمریکا آزمایشگاه‌های تولید تسلیحات بیولوژیک خود را که پیش‌تر در اوکراین مستقر بود به سایر کشور‌های اروپایی از جمله لهستان منتقل کرده است."

افشای اقدامات آمریکا در کمک به اوکراین در زمینه توسعه تسلیحات بیولوژیک نشانگر ماهیت واهداف واقعی و غیر انسانی واشینگتن در زمینه ساخت انواع عوامل بیولوژیک در این کشور در پوشش همکاری های دفاعی بین آمریکا و اوکراین است. وزارت خارجه آمریکا ادعا کرده که واشنگتن هیچ آزمایشگاهی در اوکراین ندارد، در حالی که شواهد نشان می‌دهد پنتاگون به صورت مستقیم این آزمایشگاه‌ها را مدیریت کرده و پیمانکاران مرتبط با آن نیز پروژه‌های مرتبط با عوامل بیولوژیک را اداره می کرده اند.

نکته مهم اینکه در طرح‌های بیولوژیکی مرتبط به کشور‌های دیگر، آمریکا بیشتر از طرف‌های غیرنظامی طرف قرارداد با خود استفاده می کند که این کار می‌تواند شک و تردید‌ها در زمینه فعالیت‌های بیولوژیکی نظامی پنتاگون را تا حد زیادی کاهش دهد.

کریلوف دراین زمینه با انتقاد از حضور آزمایشگاه‌های بیولوژیک آمریکا در کشور‌های هم مرز با روسیه خاطرنشان کرد: "واشنگتن فعالیت آزمایشگاه‌های بیولوژیک با اهداف نظامی خود را متوقف نکرده بلکه در راستای عوام فریبی آن‌ها را به شرکت‌های غیرنظامی دیگر منتقل نموده است."

روسیه همچنین اقدام آمریکا در ساخت آزمایشگاه‌های سلاح بیولوژیک در گرجستان را نقض تمام کنوانسیون‌های بین‌المللی و تهدیدی برای مسکو و پکن اعلام کرده است.

«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در اواسط آوریل 2020 تأکید کرد که وجود آزمایشگاه‌های بیولوژیکی آمریکا در سایر کشورها، از جمله در خاک گرجستان و نزدیک مرزهای روسیه، می‌تواند باعث گسترش عوامل بیماری زای خطرناکی در جهان شود.

وی تاکید کرد: "نمی توان این احتمال را رد کرد که ، آمریکایی‌ها در چنین آزمایشگاه‌های مرجعی در کشورهای ثالث در حال ساخت و اصلاح انواع عوامل بیماری‌ زای خطرناک، از جمله برای استفاده از آنها در زمینه اهداف نظامی هستند."

زاخارووا یادآور شد که مرکز بهداشت عمومی گرجی-آمریکایی با نام «ریچارد لوگار» در خاک گرجستان و در نزدیکی تفلیس فعالیت می کند که رسماً در ساختار سیستم کنترل جهانی ارتش آمریکا برای شیوع بیماری‌های عفونی گنجانده شده است.

نویسنده: حسن عقیقی

117