"تسای اینگ ون" در سخنانی با اشاره به اینکه دموکراسی تایوان از سوی چین تهدید می شود، گفت: اگر وحدت داخلی حفظ شود و حق حاکمیت ملی مورد حراست قرار گیرد امکان تعامل با پکن هم وجود خواهد داشت.
اظهارات بی سابقه تسای اینگ ون در حالی مطرح می شود که این جزیره یازدهم ژانویه 2020 انتخابات سراسری به منظور انتخاب رئیس دولت را در پیش دارد.
همزمان "هان کو یو" نامزد انتخابات ریاست جزیره تایوان و رقیب خانم تسای، وی را متهم کرده است که با بازی با کارت چین می خواهد آرای رای دهندگان را به خود اختصاص دهد.
سخنان "تسای اینگ ون" درباره آنکه مذاکرات با چین می تواند از سر گرفته شود، بیش از هر چیز دارای انگیزه انتخاباتی است که رقیب اصلی وی نیز چنین اظهاراتی را بازی با کارت چین برای افزایش سبد رای خود ارزیابی کرده است.
خانم تسای و حزب دموکراتیک ترقیخواه که در دوره قبلی انتخابات پارلمانی تایوان در سال 2016 با شعار حمایت از استقلال این منطقه توانستند پیروز شوند، در چهار سال گذشته به دلیل اتخاذ سیاست هایی که اصل چین واحد را با مخاطره مواجه کرد، بیشترین تنش ها را با مقامات این کشور داشتند.
تلاش برای برقراری روابط سیاسی با غرب به خصوص آمریکا و خرید تسلیحات و تجهیزات نظامی از این کشور و همچنین تلاش برای سوق دادن جامعه تایوان به سمت استقلال از چین، از جمله اقدامات خانم تسای در این دوره بود که بارها واکنش تند چین و حتی تهدید به استفاده از گزینه نظامی را از سوی این کشور در پی داشت.
در شرایطی که تایوان خود را برای انتخابات جدید پارلمانی و سپس انتخاب رئیس جدید این جزیره آماده می کند، سخنان خانم تسای درباره امکان گفت وگو با چین که بر خلاف رویکرد وی در نزدیک به چهار سال گذشته است، موجب شگفتی و تعجب افکار عمومی تایوان و رسانه های منطقه شده است.
رئیس جزیره تایوان که سردمدار مخالفت با مدل تعریف شده در روابط بین این منطقه و چین در قالب یک کشور و دو نظام است، در حال حاضر با طرح مسئله مذاکره با چین، عملا موقعیت و جایگاه خود در بین طرفدارنش را به چالش کشیده است.
در این شرایط تغییر موضع خانم تسای درباره مذاکره با چین اگرچه ماهیت و انگیزه ای انتخاباتی دارد اما بعید است که طرفداران وی به خصوص نیروهای افراطی در طیف استقلال طلبان تایوان این چرخش در دیدگاه رئیس این منطقه را بتوانند هضم کنند.
موضع محافظه کارانه خانم تسای در مدت کوتاه باقی مانده تا زمان انتخابات بر خلاف اظهارات صریح وی در مخالفت با مدل حاکم بر نوع روابط چین با تایوان، از نظر طرفداران وی قابل قبول نیست.
اگر چه خانم تسای در این موضع گیری، سعی کرده تا در آستانه انتخابات تایوان رویکرد منعطف دولت چین را جلب کند، اما همزمانی این اظهارات با تصویب لایحه مقابله با نفوذ چین در پارلمان این جزیره، پیام مورد نظر خانم تسای برای پکن را با تضادی آشکار روبرو می کند.
خانم تسای که سعی کرده با این موضع گیری ضمن جلب رای حامیان چین در تایوان، فضای آرامی را در روابط با پکن در دوره منتهی به انتخابات حاکم کند، از تاثیر منفی این موضع بر ذهن طرفداران خود و همچنین باور ناپذیر بودن این اظهارات با تصویب قانون مقابله با نفوذ چین در پارلمان تایوان برای مقامات پکن غفلت کرده است.
نویسنده: محمدرضا عسگری
116/117