وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان ناتو روز چهارشنبه به نشست دو روزه خود در شهر بروکسل پایان دادند.

این نشست با شرکت فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خاریجی اتحادیه اروپا و برای تقویت همکاری‌ ناتو با اتحادیه اروپا، بررسی روابط ناتو با روسیه، کمک به اوکراین و حمایت از افغانستان برگزار شد.

ینس استولتنبرگ، دبیر کل ائتلاف ناتو در نشست بروکسل گفت ، این سازمان و اتحادیه اروپا به سمت تعمیق همکاری هایشان حرکت می کنند. 

وی خاطر نشان کرد: ناتو و اتحادیه اروپا قصد دارند 40 پیشنهاد را برای تقویت همکاری در حوزه امنیت سایبری و تهدیدهای هیبریدی، عملیات دریایی و کمک به کشورهای همسایه برای دفاع بهتر از خود تصویب کنند.

این اظهارات استولتنبرگ در حالی مطرح شده که دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا در زمان تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری از اروپایی ها به دلیل عدم پرداخت سهم کافی از بودجه های دفاعی‌شان انتقاد کرده و خواسته بود ناتو نقش بیشتری در تدابیر امنیتی اعضاء ایفا کند. 

بر همین اساس، اروپایی ها این نگرانی را دارند که دولت بعدی آمریکا از آنها در برابر همسایه بزرگ یعنی روسیه حمایت چندانی به عمل نیاورد . اروپا از زمان جنگ سرد تاکنون، بیشتر قربانی رقابت های تسلیحاتی آمریکا و روسیه بود و امنیت این قاره در رقابت تسلیحاتی دو قدرت هستهای بزرگ جهان تهدید شده است.

البته در اجلاس بروکسل، ناتو و اتحادیه اروپا توافق کردند از اوکراین در برابر تهدیدهای روسیه حمایت کنند، با این حال ترامپ، به دنبال عادی سازی روابط با روسیه است و این موضوع، اروپاییها را نگران کرده است. شاید به همین دلیل است که اروپاییها به دنبال تشکیل اتحادیه امنیتی مستقل در برابر تهدیدهای آتی از جمله در برابر روسیه و همچنین مواردی مانند تروریسم و بحران مهاجرت هستند. 

اعضای اروپایی ناتو با توجه به مشکلات مالی و همچنین ضعف اروپا در برابر روسیه، بر سر اینکه ناتو امنیت آنها را تامین کند یا اتحادیه دفاعی مستقل تشکیل دهند، اختلاف نظر دارند. 

ناتو در پی جنگ جهانی دوم با هدف تامین امنیت اعضا در مقابل تهدیدهای احتمالی شوروی تاسیس شد، اما با وجود فروپاشی شوروی به حیات خود ادامه داد و حتی با استقرار نیرو و جنگ افزار در مرزهای روسیه، این رقیب سنتی را نیز تهدید می کند.

دبیرکل ناتو در نشست بروکسل اعلام کرد، این سازمان به برقراری روابط خوب با روسیه ادامه می‌دهد. درحالی که در پی شروع بحران اوکراین در سال 2014، روابط روسیه و ناتو به شدت متشنج است و ناتو، روسیه را تهدیدی برای امنیت اروپا می داند، اما مسکو معتقد است ناتو با پیشروی به سمت شرق اروپا، قصد محاصره، تضعیف و حتی تجزیه روسیه را دارد.

ناتو در سالهای اخیر علاوه بر گسترش حوزه جغرافیاییی به سمت شرق اروپا، در نخستسن ماموریت خود در خارج از قلمرو اعضاء ، در سال 2003 به افغانستان لشکرکشی کرد.

دبیرکل ناتو در نشست بروکسل اظهار اطمینان کرد، دولت آینده آمریکا مشارکت در تلاش‌های این سازمان برای حمایت از افغانستان را ادامه دهد. این در حالی است که انتظار می رود با روی کار آمدن «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری منتخب آمریکا تغییراتی در سیاست های این کشور به عنوان یکی از اعضای ناتو در قبال افغانستان ایجاد شود. 

ناتو تحت فرماندهی و هدایت آمریکا به بهانه نابودی تروریسم و طالبان افغانستان را اشغال کرد، اما عملکرد این سازمان اکنون که بیش از دو دهه از اشغال افغانستان می گذرد،  با انتقادهایی مواجه است.  زیرا نه تنها تروریسم و طالبان در افغانستان نابود نشده، بلکه با بمباران زیرساختهای افغانستان توسط ناتو، تروریسم گسترش یافته است.

در مجموع، اجلاس ناتو و اروپا در بروکسل، بیشتر برای بررسی و آگاهی از آینده ناتو و روابط آتی این سازمان با اروپا  با توجه با روی کارآمدن دولت جدید در آمریکا بود.  

اجلاس بروکسل ، نشان داد که ناتو در مواجهه با بحرانهای داخلی و خارجی با چالش مواجه است و ضمن اینکه از عملکرد مداخله جویانه این سازمان نیز انتقادهایی وجود دارد.