ایران پرس: شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان از روز دوشنبه 9 فروردین میزبان کنفرانس قلب آسیا با موضوع افغانستان است.

نمایندگان ۱۵ کشور آسیایی شامل ایران ، افغانستان ، پاکستان ، چین ، روسیه ، هند ، قزاقستان ، قرقیزستان ، تاجیکستان ، ترکمنستان ، ازبکستان ، ترکیه ، جمهوری آذربایجان ، عربستان و امارات ، در کنفرانس دو روزه قلب آسیا در شهر دوشنبه ، دیدگاه ها و راهکارهای خود را برای حل بحران افغانستان ارائه خواهند داد. محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه نیز به منظور شرکت در این کنفرانس ، به تاجیکستان سفر کرده است.  

برگزاری کنفرانس های قلب آسیا از اهمیت زیادی برای حل مشکلات افغانستان برخوردار است. بویژه آنکه ، پس از برگزاری این کنفرانس ها بسیاری از راه کارهای کشورهای عضو این کنفرانس در دستور کار قرار خواهد گرفت.

پایان جنگ در افغانستان ، تامین امنیت و مبارزه با تروریسم از موضوعات مهم مورد بحث در این کنفرانس های دو روزه از جمله کنفرانس جاری در شهر دوشنبه است.  

نخستین کنفرانس قلب آسیا موسوم به "روند استانبول" در سال ۲۰۱۱ میلادی با هدف تعیین نقشه راه ، کمک به بهبود امنیت و برقراری صلح درافغانستان از طریق مبارزه با تروریسم ، مبارزه با مواد مخدر، تجارت و سرمایه گذاری ایجاد شد.

نشست های بعدی به ترتیب به میزبانی افغانستان ، قزاقستان ، چین و پاکستان در سال های ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۵ میلادی برگزار شد. این کنفرانس دارای ۱۲ کشور عضو و ۱۶ کشور به عنوان حامی دارد.

کشور های افغانستان ، ایران ، پاکستان ، هند ، ترکیه ، عربستان ، امارات ، ترکمنستان ، قزاقستان ، قرقیزستان ، جمهوری آذربایجان ، روسیه ، چین و تاجیکستان عضو آن هستند .

تشویق همکاری منطقه‌ای میان افغانستان و همسایگانش ، علی الخصوص در مبارزه با تروریسم ، افراط گرایی و فقر، هدف اصلی نشست‌های پروسه قلب آسیا محسوب می شده ‌است.

جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از کشورهای همسایه افغانستان و دارای مرز طولانی با این کشور، از جمله حساس ترین کشورهای جهان به منظور برقراری صلح در افغانستان قلمداد می شود.

به همین دلیل است که ایران همواره برقراری صلح و امنیت و در افغانستان را وظیفه خود دانسته و در این راستا گام های موثری برداشته است.

خروج اشغالکران از افغانستان و دادن اختیار کشور به مردم افغانستان از جمله خواسته های ایران است که همواره مورد توجه مقام های تهران به منظور برقراری امنیت در افغانستان بوده است.

   در ارتباط با نتایج برگزاری نشست های کنفرانس های قلب آسیا کارشناسان ، دیدگاه‏های متفاوتی مطرح می کنند.

برخی برگزاری چنین کنفرانس‏هایی را در راستای جلوگیری از فعالیت های تروریستی و تامین امنیت در منطقه مهم می دانند.

در حالی که برخی دیگر معتقدند که نشست‏های قبلی این کنفرانس هیچگونه نتایج مثبتی را در پی نداشته است.

در همین ارتباط ، "شاه جهان فضیلت" ، کارشناس مسایل سیاسی افغانستان معتقد است:"با برگزاری این نشست ها گامی موثر برای ریشه کن کردن تروریسم ، منابع تامین مالی تروریسم و نابودی پناهگاه های تروریست ها در افغانستان برداشته می شود و کشورهای آسیایی به ویژه همسایه های افغانستان  یکبار دیگر تعهد خود را به مبارزه علیه تروریسم در افغانستان  اعلام خواهند کرد".

البته موضوع مبارزه با تروریسم که عمدتا" از حضور دولت های بیگانه بویژه آمریکا و انگلیس ناشی می شود ، مشکلات افغانستان را مضاعف کرده است.   در مجموع ، باید گفت: افغانستان به دلیل بروز بسیاری از مشکلات ناشی از کشورهای بیگانه درگیر جنگی شده است که پایان آن به خروج اشغالگران مرتبط است. بدیهی است که با خروج بیگانگان از افغانستان ، بسیاری از مشکلات این کشور حل و فصل خواهد شد و مردم این کشور بار دیگر شاهد حضور دولت مرکزی مقتدر در کابل خواهند بود.

نویسنده: محمدعلی طالبی

112

بیشتر بخوانید:

دیدار ظریف با همتای هندی خود / تاکید بر گسترش روابط دوجانبه

دیدار ظریف با رئیس جمهوری تاجیکستان

ظریف: دوره تک قطبی و غرب سالاری در نظام بین الملل به پایان رسیده است