در این بیانیه تاکید شده است این اقدام مجلس نمایندگان آمریکا به روابط واشنگتن و پکن آسیب جدی وارد می کند.
مجلس نمایندگان آمریکا اخیرا دو طرح با هدف تقویت همکاری ها بین این کشور و تایوان تصویب کرد که عبارتند از تسهیل سفر مقامات آمریکایی به تایوان و متقابلا سفر مقامات تایوانی به آمریکا و همچنین حمایت از عضویت تایوان در سازمان جهانی بهداشت. دولت چین تصویب این طرحها را مغایر با سیاست چین واحد می داند که تاکنون مورد تایید واشنگتن نیز بوده است.
چین، تایوان را جزء لاینفک خاک خود می داند و بر رعایت آن از سوی امریکا تاکید دارد. اما دونالد ترامپ رئیس جمهوری امریکا در جهت اعمال فشار بر چین کوشیده است از مساله تایوان بهره برداری کند.
از اینرو اخیراً وی با حضور کشتی های امریکایی در بنادر تایوان و متقابلا کشتی های آن در بنادر امریکا موافقت کرد که با مخالفت و اعتراض دولت پکن روبرو شد. با توجه به اینکه دونالد ترامپ رئیس جمهوری امریکا بخشی از مشکلات اقتصادی این کشور را هجوم کالاهای چینی و عدم گشایش بازارهای این کشور بر روی صنایع امریکا می داند می کوشد از اهرم های مختلف بر دولت پکن برای گرفتن امتیاز استفاده کند.
«کیت پرستون»، Kate Preston تحلیلگر مسائل سیاسی:
دونالد ترامپ، از مخالفت خود با سیاست چین واحد تا جایی که به رابطه با پکن ضربه نزند و صرفاً به عنوان یک برگ برنده در مذاکرات تجاری با چین استفاده خواهد کرد.
تایوان خطر قرمز چین
این در حالی است که چین همواره مساله تایوان را به عنوان خط قرمز خود در روابط با کشورها اعلام و در مورد پیامدهای نادیده گرفتن آن هشدار داده است.
حدود یک دهه است که امریکا به طور جدی در مورد به مخاطره افتادن هژمونی خود از سوی چین نگران است و به همین دلیل سیاست منطقه ای خود را از خاورمیانه به سمت شرق آسیا سوق داده و تمرکز نظامی خود را به این منطقه معطوف کرده است. با این حال چین نه تنها ازموضع خود عقب نشینی نکرده بلکه همچنان بر رعایت اصل چین واحد از سوی کشورها بخصوص امریکا تاکید دارد.
«هوآ چون ئینگ» Hua Chonging کارشناس مسایل سیاسی در چین:
هر فردی باید بداند که در این جهان چیزهایی وجود دارد که نمیتوان روی آنها معامله یا خرید و فروش انجام داد. اصل چین واحد» پیششرط و پایه سیاسی هر کشوری است که بخواهد با چین رابطه داشته باشد. هر کس که بخواهد به اصل «چین واحد» صدمه وارد سازد یا توهم این را داشته باشد که روی آن مذاکره انجام دهد، با مخالفت دولت و ملت چین روبهرو خواهد شد.
در هر حال، چین معتقد است امریکا برای مهار این کشور و دامن زدن به التهابات امنیتی در منطقه با ذهنیت دوران جنگ سرد عمل می کند و همچنان می کوشد با اعمال سیاست نظامی گرایی و تقویت همکاری های خود با تایوان بخصوص در بخش نظامی، چین را به سرنوشت اتحاد جماهیر شوروی تبدیل کند.
به همین دلیل دولت پکن می کوشد با مدیریت بحران و سیاستهای دونالد ترامپ، مانع از تشدید رقابتهای تسلیحاتی و یارگیری های منطقه ای شود.118/110
نویسنده: مجید وقاری
بیشتر بخوانید:
اعتراض چین به اعزام ناوهای آمریکا به تایوان
هشدار چین به تایوان و آمریکا
هشدار چین به آمریکا درباره میزبانی از وزیر دفاع تایوان
چین درباره معاملات تسلیحاتی تایوان و آمریکا هشدار داد