ایران پرس- چگونگی رسیدن به یک توافق‌نامه صلح، بخش مهمی از نشست «مون جائه این» رییس جمهوری کره جنوبی و «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی را که روز چهارشنبه برگزار شد، تشکیل می دهد.

«کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی و «مون جائه این» رییس جمهوری کره جنوبی امروز در پایان دور دوم مذاکرات خود در پیونگ یانگ، بیانیه اجلاس سران که بر اساس توافقات طرفین صورت گرفته است را امضا کردند.

این توافقنامه با حضور رهبران دو کره در مهمانسرای دولتی «پائه واون» جایی که رییس جمهوری کره جنوبی نخستین شب از سفر سه روزه اش به کره شمالی را در آنجا گذراند، امضا شد.

مذاکرات سران دو کره در پیونگ یانگ/تبیین برنامه خلع سلاح اتمی شبه جزیره کره

این سومین دیدار سران دو کره از زمان به قدرت رسیدن مون جائه این در ماه مه سال 2017 است. 

رهبران دو کره نخستین بار در 27 آوریل (7 اردیبهشت) سال جاری در روستای مرزی پانمونجوم و بار دیگر نیز در تاریخ 26 می (5 خرداد) در همین روستا یکدیگر را ملاقات کردند.

ژاپن تایمز در گزارشی نوشت: تاکنون درخواست های زیادی برای امضای معاهده صلح، تعیین رژیم صلح و بیانیه پایان جنگ دو کره مطرح شده است. اما هر یک از این اصطلاحات چه مفهومی دارد؟ پیونگ یانگ برای راضی کردن واشنگتن چه اقداماتی را در جهت سلاح های هسته ای خود باید انجام دهد؟ و نقش «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا در این خصوص چیست؟

چه نوع صلحی؟

ایده کلی از سوی دو کره این است که بیانیه پایان رسمی جنگ میان کره شمالی و جنوبی هرچه زودتر تبدیل به یک توافقنامه صلح رسمی و جایگزین آتش بس موقت شود.

امریکا نگران چیست؟

واشنگتن تا‌کنون تاکید کرده است که تا زمانی که کره شمالی در راستای خلع سلاح هسته ای کامل خود جزئیات کامل برنامه هسته ای خود را فاش نکرده، بیانیه پایان جنگ میان دو کره منتشر نخواهد شد. اما کره شمالی خواستار این است که اول بیانیه پایان جنگ منتشر شود و بعد، این کشور اقدام به خلع سلاح کامل هسته ای خود کند.

آمریکا نگران این است که در صورت برآورده شدن خواسته کره شمالی، پیونگ یانگ امکان این را پیدا کند که فعالیت های هسته خود را بدون محدودیت زمانی ادامه داده و هر بار در ازای دریافت پاداش، تنها بخشی از فعالیت خود را متوقف کند.

نگرانی دیگر واشنگتن این است که یک توافقنامه صلح که از نظر قانونی الزام آور باشد، به کره شمالی و حامیان آن در شورای امنیت سازمان ملل متحد همچون روسیه و چین اجازه خواهد داد تا تقاضای انحلال فرماندهی نیروهای سازمان ملل را که کنترل مرزهای دو کره را به عهده دارد، مطرح کنند.

«دیوید ماکس ول» کارشناس مسائل نظامی در این خصوص گفته است که درخواست «کیم جونگ اون» برای توافقنامه صلح، درخواست برای صلح واقعی نیست، بلکه تلاشی برای تضعیف ائتلاف قوی آمریکا و کره جنوبی است.

به گفته وی؛ پیونگ یانگ معتقد است که خروج نظامیان آمریکایی از کره جنوبی به رهبر کره شمالی این امکان را می دهد که کره جنوبی را مطیع خود کند.

مسئولان کره جنوبی که اوایل ماه سپتامبر از پیونگ یانگ دیدار کرده بودند، می گویند که «کیم جونگ اون» به آنها گفته است که انتشار بیانیه پایان رسمی جنگ دو کره ائتلاف میان کره جنوبی و آمریکا را تضعیف نخواهد کرد و به خروج 28 هزار و پانصد نظامی آمریکایی از کره جنوبی منجر نخواهد شد.

اما کیم هنوز صحبتی در خصوص این بیانیه نکرده و دستگاه های تبلیغاتی وی نیز جزئیات پیشنهاد کره شمالی را برای چنین بیانیه ای منتشر نکرده اند.

آیا توافق نهایی روی خواهد داد؟

یکی از عوامل مقاوم در برابر مسیر رسیدن به توافقنامه صلح میان کره شمالی و کره جنوبی قوانین اساسی هر دو کشور است که بر اساس آن، هر دو ادعای مالکیت بر سایر بخش های شبه جزیره کره را دارد.

این موضوع به مراتب در کره جنوبی که در آن بسیاری از محافظه کاران به شدت نسبت به نیات کره شمالی و همچنین اقدامات «مون جائه این» برای تعامل با کره شمالی بدبین هستند، مشکل تر است.

«رالف کاسا» کارشناس امور آسیا در «انجمن اقیانوس آرام» معتقد است که آزمون مفید برای نشان دادن صداقت پیونگ یانگ این است که از کره شمالی بخواهیم تا در بیانیه پایان رسمی جنگ ادعای مالکیت خود بر کره جنوبی را کنار بگذارد.

مانع جدی دیگری که در اینجا وجود دارد، سنای آمریکا است.

به گفته کاسا؛ در شرایطی که کره شمالی همچنان مجهز به موشک های هسته ای است، تأیید توافقنامه ای که نیازمند دو سوم آرای سنا است، کار بسیار مشکلی خواهد بود.118/110

بیشتر بخوانید:

نخستین دور گفت وگوی سران دو کره در پیونگ‌یانگ برگزار شد

گزارش: سفر رئیس جمهوری کره‌جنوبی به پیونگ‌یانگ

شبه‌جزیره کره در مسیر تحول؛ «کیم» از «این» در پیونگ‌یانگ استقبال کرد