تنش در روابط عربستان سعودی و دولت جدید آمریکا حتی پیش از به قدرت رسیدن جو بایدن کلید خورد. بایدن در دوره تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری انتقادهای صریحی از عربستان سعودی انجام داد. وی در زمان نامزدی ریاست جمهوری آمریکا تاکید کرده بود که با سعودیها بهعنوان یک «دولت مطرود» به دلیل دست داشتن در قتل جمال خاشقچی، روزنامهنگار سعودی-آمریکایی مقیم ایالات متحده برخورد خواهد کرد.
هدف اصلی انتقادها نیز محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی بود. با این حال، در سه سال و نیم گذشته بتدریج بایدن و دولتش به سمت بازسازی روابط با عربستان حرکت کردند. جنگ روسیه علیه اوکراین و نیاز بازارهای جهانی به نفت عربستان سعودی، به این روند بازسازی سرعت داد. اخیراً روزنامه نیویورک تایمز نوشت: رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا تصمیم گرفته است در این ماه به ریاض برود تا روابط با پادشاه سعودی را بازسازی کند. این دیدار در زمانی رخ میدهد که او به دنبال کاهش قیمت بنزین در داخل کشور و منزوی کردن روسیه در سطح بینالمللی است.
به گزارش خبرگزاری ایران پرس، جان کربی، هماهنگ کننده تماسهای استراتژیک در شورای امنیت ملی آمریکا اعلام کرد که جو بایدن، رئیس جمهوری کشورش طی ماه جاری میلادی به عربستان سعودی سفر میکند و در جریان این سفر نشستی را با ملک سلمان بن عبدالعزیز آل سعود برگزار خواهد کرد.
وی گفت این نشست دوجانبه با حضور محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان برگزار خواهد شد.
جان کربی در این باره تصریح کرد: بایدن در یک دیدار دوجانبه با ملک سلمان و تیم رهبری او گفتوگو میکند و همانطور که میدانید ولیعهد سعودی نیز جزئی از این تیم رهبری است، بنابراین او بخشی از آن نشست خواهد بود و رئیس جمهور با ولیعهد در چارچوب همین نشست گفتوگوی زیادی را انجام خواهد داد.
کربی درحالی از دیدار بایدن با بن سلمان خبر داده است که رئیس جمهوری آمریکا ۲۷ خرداد در سخنانی گفته بود که در سفرش به عربستان قرار نیست با ولیعهد این کشور دیدار کند.
جو بایدن به خبرنگاران گفته بود: قرار نیست با محمد بن سلمان ملاقات کنم. من به یک اجلاس بینالمللی میروم و او در آن جلسه خواهد بود.
در بحبوحه اخبار سفر بایدن به خاورمیانه، شهرداری واشنگتن نام خیابان روبهروی سفارت عربستان در پایتخت آمریکا را به نام جمال خاشقجی، روزنامهنگار سعودی به قتل رسیده به دست مأموران حکومت ریاض تغییر داد.
حاضران در مراسم تغییر نام خیابان منتهی به سفارت عربستان در واشنگتن، ضمن انتقاد از دیدار احتمالی بایدن با بن سلمان آن را موید نادیدهگیری «تعهد بایدن برای دفاع از حقوق بشر در سراسر جهان» دانستند. / 114
بیشتر بخوانید:
دلایل طرح مجدد ناتوی عربی
انتقادها از سفر رئیس جمهوری آمریکا به سرزمین های اشغالی فلسطین و عربستان
آغاز سفر ولیعهد عربستان به کشورهای منطقه
چرا سیاست بایدن در خصوص عربستان و ولیعهد آن مشابه سیاست ترامپ است؟
ملاقات محرمانه ولیعهد سعودی با رئیس سیا