ناتوانی یا کم‌توانی جسمی معمولا یکی از مهمترین مسائلی است که در ساخت و برنامه‌ریزی هر پروژه‌ای باید به آن توجه شود. از جمله امکان‌هایی که حتما باید برای معلولین و افراد کم‌توان مناسب سازی شده باشد می‌توان به اقامتگاه‌ها و امکان رزرو هتل بدون دغدغه برای رفت و آمد و اسکان، حمل و نقل عمومی و امکانات عمومی در جهت تردد این افراد اشاره کرد.

یکی از مهمترین وسایل حمل و نقل عمومی در جهان مترو شهری است که معمولا بیشترین وظیفه حمل و نقل عمومی را بر عهده دارد. مترو تهران همچون سایر متروهای شهری دنیا، شبکه گسترده و بزرگی از حمل و نقل عمومی را برعهده دارد که تاثیر به‌سزایی در کاهش ترافیک پایتخت ایفا می‌کند.

با توجه به نقشه مترو تهران متوجه می‌شویم که علاوه بر کاهش ترافیک و تقریبا دسترسی به همه نقاط پایتخت امکانات و خدمات بسیار خوب و مناسبی برای همه اقشار جامعه نیز، در این وسیله حمل و نقل عمومی قرار گرفته است. همانطور که در قسمت ابتدایی این مطلب به آن اشاره کردیم قشر معلولین و کم‌توان جامعه یکی از بخش‌های مهم جامعه است که خوشبختانه در ساخت و ساز و بهره‌برداری متروی شهری به این نکته توجه بسیار شده است.

بسیاری از ایستگاه‌ها و خطوط مترو تهران دارای امکان برای افراد نابینا و ناتوان جسمی است که در ادامه این مطلب به این ایستگاه‌ها اشاره خواهیم کرد.

ایستگاه های مناسب سازی شده برای تردد با ویلچر

در میان 156 ایستگاه فعال مترو تهران تاکنون 45 ایستگاه برای تردد با ویلچر مناسب سازی شدند. در میان این ایستگاه‌ها برخی دسترسی به تمام سکوها را دارد و در بعضی از ایستگاه‌ها تنها به برخی از سکوها امکان دسترسی با ویلچر وجود دارد.

از جمله ایستگاه‌های مناسب سازی شده برای تردد ویلچر می‌توان به ایستگاه‌های چیتگر، ورزشگاه آزادی، ارم سبز، طرشت، دانشگاه شریف، صادقیه، شادمان، مدافعان سلامت،شهید مفتح، میرداماد، دکتر شریعتی، شهید بهشتی، قلهک، شهدای هفتم تیر، سعدی، امام خمینی، خیام، شوش، پایانه جنوب، شهید بخارایی، علی آباد، جوانمرد قصاب، شهر ری، پالایشگاه، شاهد، حرم مطهر امام خمینی، کهریزک، کیان‌شهر، بسیج، امام حسین، شهید مدنی، سرسبز، دانشگاه علم و صنعت و تهرانپارس اشاره کرد.

ایستگاه های مناسب سازی شده برای نابینایان

در میان 156 ایستگاه فعال مترو تهران تاکنون 72 ایستگاه برای تردد نابینایان مناسب سازی شده است. این ایستگاه‌ها با داشتن لاین‌های مخصوص نابینایان رفت‌ و آمد برای افراد نابینا و کم‌بینا را راحت‌تر کرده است.

از جمله ایستگاه‌های مناسب سازی شده برای نابینایان می‌توان به ایستگاه‌های نوبنیاد، خواجه‌عبدالله انصاری، دانشگاه علم و صنعت، فرهنگسرا، شهیدباقری، سرسبز، فدک، سبلان، شهید مدنی، امام حسین، جانبازان، شهدای هفتم تیر، دروازه شمیران، شهید بهشتی، شهید همت، شهید حقانی، دکتر شریعتی، قلهک، شهید صدر، قیطریه، تجریش، بهارستان، میدان شهدا، ملت، امام خمینی، پانزده خرداد، امیرکبیر، بسیج، آهنگ، چهل تن نواب، شهید رضایی، بعثت، کیان‌شهر، شوش، شهر ری، نمایشگاه شهر آفتاب، فرودگاه امام خمینی، نعمت آباد، شهرک شریعتی، زمزم، راه‌آهن، جوادیه، مهدیه، دروازه دولت، فردوسی، شهید مفتح، مصلی امام خمینی، میدان جهاد، فردوسی، کمیل، رودکی، شهید نواب صفوی، شادمان، توحید، تئاتر شهر، کارگر، برج میلاد تهران، میدان صنعت، شهید دادمان، مدافعان سلامت، شهرک آزمایش، مرزداران، یادگار امام، شهید ستاری، طرشت، شهرک اکباتان، میدان آزادی، مهدیه، ورزشگاه آزادی، چیتگر، علامه‌جعفری، شهید اشرفی اصفهانی و شهرک اکباتان اشاره کرد.