به گزارش ایران پرس به نقل از شبکه العالم، جنگندههای ترکیه امروز سه شنبه به مناطقی در نزدیکی شهر «سنجار» عراق و مناطق مرزی شمال شرقی سوریه حمله کردند که بر اثر آن پنج پیشمرگه کشته و نه تن دیگر زخمی شدند.
ادعای مرکز فرماندهی نیروهای مسلح ترکیه درباره حملات هوایی به مناطقی در شمال عراق از جمله کوههای «سنجار» و «کاراچوک» در شمال شرق سوریه با هدف بمباران تروریستها درحالی است که منابع خبری اعلام کردند: در این حملات نه پ.ک.ک بلکه نیروهای «پیشمرگه»، «یگانهای مدافع خلق» (ی.پ.گ) و غیرنظامیان هدف قرار گرفتهاند.
خبرگزاری «رویترز» نیز اعلام کرد جنگندههای نیروی هوایی ترکیه از «دیاربکر» برخاسته و به مناطقی درنزدیک شهر «سنجار» (عراق) و منطقه دریک از مناطق مرزی شمال شرق سوریه حمله کردند.
حملات کورکورانه و کشتار غیر نظامیان
این ادعای ارتش ترکیه در حالی است که منابع خبری محلی تاکید میکنند در بیش از 20 حمله هوایی جنگنده های ترکیه نه اعضای پ.ک.ک بلکه نیروهای «پیشمرگه»، «یگانهای مدافع خلق» (ی.پ.گ) و غیرنظامیان هدف قرار گرفتهاند که تلفات زیادی نیز برجای گذاشته است.
بدون توجه به اینکه واقعا اعضای پ ک ک هدف حملات هوایی ترکیه بوده اند یا نیروهای پیشمرگه و یا حتی کردهای سوریه، انچه در وهله اول جلب توجه می کند حملات کور جنگنده های ترکیه به مناطقی از خاک عراق و سوریه است که غیرنظامیان را قربانی این حملات نشان می دهد. گزارش منابع مستقل خبری درباره تلفات انسانی این حملات بیش از انکه تائیدی بر ادعای دولت و ارتش ترکیه یاشد تائیدی بر کشتار غیر نظامیان سنجار و دریک است.
نقض حریم هوایی و تمامیت ارضی عراق و سوریه
صرفنظر از کشتار مردم بی دفاع اما نقض حریم هوایی و تمامیت ارضی عراق و سوریه بعنوان دو کشور همسایه ترکیه مهمترین موضوعی است که در شرایط جاری منطقه ای توجه محافل سیاسی رابه خود جلب می کند.
بویژه که گفته می شود حملات جنگنده های ترکیه به سوریه به مناطقی بوده است که گروههای کرد سوری مورد حمایت امریکا هدف قرارگرفته اند. همانطور که به گفته ترکیه حزب کارگران کردستان این کشور ( پ ک ک) نیز از حمایت پیدا و پنهان امریکا بهره مند است. لذا حمله به مواضع این گروه میتواند پیام روشن انکارا به واشنگتن باشد.
حال این سئوال مطرح است که آیا این حمله، نقض پیمان ترکیه با امریکا و روسیه برای به اصطلاح مدیریت میدانی بحران سوریه و تحت تاثیر بیانیه دولت ترامپ در قبال نسل کشی ارامنه بوده و یا صرفا اقدامی در چهارچوب تلاش آنکارا برای انحراف افکار عمومی جامعه ترکیه از اعلام نتایج همه پرسی اخیر این کشور بوده است. موضوعی که در بستر واکنشهای آتی و بازخورد تبعات حملات جنگنده های ترکیه به عراق و سوریه میتوان بررسی کرد.
وضعیت دشوار ترکیه
علت نقض حریم هوایی سوریه و عراق از سوی جنگنده های ارتش ترکیه هرچه باشد یک نکته را نباید نادیده گرفت که سیاستهای دولت آنکارا، رهبران ترکیه را در وضعیت دشوار داخلی، منطقه ای و بین المللی قرارداده است.
وضعیتی که دولتمردان ترکیه راه برون رفت از آنرا نیز گم کرده اند و لذا فرافکنی، تنش افرینی محیطی و مطرح کردن تهدیدهای گاه و بیگاه را اولین و دم دست ترین راه حل برای خارج شدن از تنشهای سیاسی/ اقتصادی / اجتماعی / سیاسی و امنیتی داخلی و نیز سیاست خارجی غیر منسجم و غیر شفاف خود می دانند. غافل از انکه چنین رویکردی صرفا بر پیچیدگیهای پیش روی مقامات انکارا در یافتن سر نخ کلاف سردرگم رفتار سیاست خارجی و مدیریت پر تنش جامعه کنونی ترکیه می افزاید .
حملات هوایی و توپخانه ای ترکیه به مناطق مرزی عراق از هنگام نقض توافقنامه آتش بس میان آنکارا و پ ک ک در تابستان 2014 از سر گرفته شده که عمدتا بر مناطق کوهستانی شمال عراق ، متمرکز است.
ترکیه درحالی تمامیت ارضی عراق را نقض میکند که با این کشور توافقی برای حضور نظامیان ترک امضاء نکرده است.
بیشتربخوانید:
حمایت اتحادیه عرب از درخواست عراق برای خروج نظامیان ترک از خاک عراق
سخنگوی وزارت خارجه عراق: آنکارا در امور عراق دخالت نکند