طی سالهای گذشته مقاومت مسلحانه فلسطینیها در کرانه باختری که از آن به انتفاضه سوم تعبیر می شود، از نظر کمی و کیفی پیشرفت زیادی داشته است و الگوهای متنوع و متعدد در این راستا بکار گرفته شده است.
مقاومت فلسطین در کرانه باختری با وجود چالشها و موانعی که با آن مواجه بود، در سال 2021 و به ویژه بعد از نبرد «شمشیر قدس» جان تازهای گرفت و وارد یک فاز پیشرفته و بیسابقه شد.
تعداد تلفات اسرائیلی ها در عملیاتهای مقاومت در نیمه اول سال جاری میلادی به 34 تن رسیده که این تعداد در سال 2021 تنها چهار نفر بود و در کل سال 2022 نیز 31 نفر بود.
آماری از عملیات های نیروهای مقاومت
طبق آمار مرکز اطلاعات فلسطین در نیمه اول سال 2023 میلادی، شش هزار و 704 عملیات مقاومت در شهرهای کرانه باختری انجام شده است. شهرهای نابلس، جنین و الخلیل با بیشترین عملیات مقاومتی، در صدر قرار دارند.
تا پایان ژوئن 2023 به ترتیب یک هزار و 385 عملیات مقاومتی در نابلس، یک هزار و 34 عملیات در جنین، و 944 مورد در الخلیل انجام شده است.
یکی از نکات جالب توجه در مقاومت کرانه باختری، تنوع در اشکال و روشهای اجرای عملیاتهای ضد صهیونیستی است. به طوری که برخی از عملیاتهای فردی توسط کسانی انجام میشود که هیچگونه وابستگی به هیچ گروه مقاومتی ندارند، برخی از آنها نیز از اعضای گروههای مقاومت در غزه هستند. برخی عملیاتها نیز به شکل گروهی و در ملأ عام انجام میشود.
در این میان عملیاتهای فردی فلسطینیان که اغلب به وسیله جوانانی با میانگین سنی 20 سال انجام میشود از کثرت و فراوانی بیشتری برخوردار است.
همچنین کرانه باختری شاهد ظهور و شکلگیری گروههای جدید مقاومت همچون گردانهای نابلس و جنین، عرینالاسود، گردانهای اردوگاههای طولکرم و نورشمس و ... بوده است که برخی وابسته به گروههای مقاومت بزرگ فلسطین هستند و برخی نیز نیز نو ظهور بوده و مستقل فعالیت میکنند.
به اعتقاد کارشناسان این گروه ها در کنار هم جبهه واحدی را تشکیل داده و استراتژی گردنبند مروارید را به پیش می برند. این گروهها به عنوان سپر دفاعی برای محافظت از اردوگاهها و شهرها و روستاهای فلسطینی در برابر هرگونه حمله احتمالی دشمن صهیونیستی عمل میکنند.
افزایش عملیات مقاومت در مقابل افزایش رشد افراط گرایی در سرزمین های اشغالی
بین رشد افراطی گرایی در اسرائیل و به قدرت رسیدن احزاب و گروه های افراطی که در کابینه جدید «بنیامین نتانیاهو» گردهم آمده اند و رشد و گسترش مقاومت در کرانه باختری ارتباط مستقیم وجود دارد و هرچه اقدامات توسعه طلبانه و رادیکالی از سوی رژیم صهیونیستی و شهرک نشینان شدت می گیرد به تبع آن مقاومت مسلحانه در کرانه باختری نیز رشد و گسترش پیدا می کند.
بر این اساس می توان گفت سیاست های افراطی و توسعه طلبانه و اشغالگرانه رژیم صهیونیستی که بعد از تشکیل کابینه جدید نتانیاهو افزایش و گسترش یافته است برای این رژیم نتایج معکوس به بار آورده و تهدیدها و آسیب پذیری های داخلی آن را افزایش داده به گونه ای که به اذعان روزنامه عبری زبان یدیعوت احارانوت در حال حاضر نیمی از توان ارتش اسرائیل در کرانه باختری برای مقابله با گروههای (مقاومت فلسطینی) زمین گیر هستند.
این بدین معنی است که ارتش صهیونیستی با چالش های بی سابقه مواجه شده و با توجه به نقش تعیین کننده آن در تشکیل دولت صهیونیستی که آن را به دولت پادگانی مبدل کرده است بقای دولت و موجودیت اسرائیل را نیز به خطر انداخته است.
نویسنده: احمد کاظم زاده
117