«شاه محمود قریشی» وزیر امور خارجه پاکستان اظهار داشت: "اسلامآباد در روزهای آینده میزبان وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی (OIC) است که تنها دستور کار آن، بررسی تحولات افغانستان بویژه بررسی اوضاع انسانی این کشور است."
قریشی افزود: "ما مصمم به تشکیل جبهه مشترک برای کمک به افغانستان و همزمان هوشیاری نسبت به هرگونه عواقب تشدید بحران در این کشور و تبعات آن برای همسایگان، منطقه و جهان هستیم."
وزیر خارجه پاکستان گفت: "احتمال نابودی ساختار معیشتی و اقتصادی افغانستان قوت گرفته و اگر جلوی آن گرفته نشود تمام منطقه به ویژه همسایگان متحمل عواقب سنگین آن خواهند بود."
برنامه پاکستان برای میزبانی نشست وزیران خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی که بررسی تحولات افغانستان و اتخاذ سازوکاری های لازم برای کمک به این کشور اعلام شده است در چارچوب سیاست اسلام آباد در تداوم حکومت طالبان در افغانستان ارزیابی شده است.
از زمان به قدرت رسیدن مجدد طالبان در افغانستان در 15 اوت 2021، پاکستان تنها کشوری بوده که بیشترین حمایت های سیاسی از این گروه را در محیط منطقه ای و بین المللی دنبال کرده است.
راهبرد کنونی پاکستان در خصوص حمایت از طالبان در افغانستان
مهمترین راهبرد کنونی پاکستان در خصوص حمایت از طالبان در افغانستان، کمک به متقاعد سازی کشورها و نهادهای مختلف بین المللی برای شناسایی رسمی حاکمیت این گروه است. پاکستان برای تحقق چنین هدفی بیشتربر کشورهای غربی به ویژه آمریکا تمرکز کرده است.
از نگاه مقامات عالی پاکستان چنانچه این کشور بتواند آمریکا را به شناسایی رسمی حاکمیت طالبان در افغانستان متفاعد کند، بخش عمده ای از مشکلات و موانع سیاسی این گروه و همچنین بحران مالی دولت طالبان با آزاد سازی دارایی های افغانستان توسط کاخ سفید بتدریج کاهش خواهد یافت.
به خصوص آنکه حزب حاکم تحریک انصاف پاکستان بر این باور است که اگر آمریکا، دولت طالبان را به رسمیت بشناسد راه برای اتخاذ این روش مشابه از سوی دیگر کشورهای غربی نیز باز خواهد شد.
البته این دیدگاه در بین مقامات پاکستان از جمله «عمران خان» نخست وزیر این کشور وجود دارد که آمریکا به دلایل مختلف مجبور به شناسایی رسمی حاکمیت طالبان در افغانستان خواهد شد.
در چنین شرایطی پاکستان با میزبانی از وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی درصدد است تا این کشورها در گام نخست به برون رفت افغانستان از چالش های اقتصادی کمک کند و در گام بعدی بستری برای شناسایی رسمی حاکمیت طالبان در این کشور از سوی اعضای این سازمان فراهم کند.
در حالی قرار است اسلام آباد نشست وزیران خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی را میزبانی کند که چندی پیش طالبان از این سازمان خواستند تا این گروه را به رسمیت بشناسد.
واقعیت آن است که کشورهای اسلامی نیز هماهنند دیگر اعضای جامعه جهانی در خصوص شناسایی رسمی طالبان در افغانستان تردیدهای جدی دارند.
نگرانی کشورهای اسلامی آنست که طالبان در چارچوب ادعای برقراری حکومت اسلامی در افغانستان، ضمن نادیده گرفتن حقوق سایر گروه ها و اقوام، این کشور را به سمت نوعی حکومت اقتدارگرایانه پیش ببرد که حاکمیت خود را از طریق زور به مردم تحمیل کند که این مسئله با آنچه که در مکتب تعالی بخش اسلام درباره حقوق متقابل مردم و حاکمیت تاکید شده است در تعارض خواهد بود.
نویسنده: محمدرضا عسگری
117