تحلیل؛

ایران پرس: نهمین کمیسیون همکاری‌های مشترک اقتصادی ایران و قطر امروز(شنبه) به ریاست «علی‌اکبر محرابیان» وزیر نیروی ایران و «شیخ محمد بن حمد بن قاسم العبدالله آل ثانی» وزیر صنعت و تجارت قطر در تهران کار خود را آغاز کرد.

کمیسیون همکاری‌های مشترک اقتصادی ایران و قطر به صورت سالیانه برای توسعه همکاری‌های اقتصادی و تعامل سازنده دو کشور ایران و قطر برگزار می‌شود.این کمیسیون در قالب چهار کمیته تخصصی شامل کمیته تجارت، کمیته زیر ساخت، کمیته اجتماعی و فرهنگی و کمیته انرژی برگزار می‌شود، در خلال آن تفاهم‌نامه‌ها و توافقات دو کشور با هدف پیشبرد و اجرایی شدن آن مورد بررسی قرار می گیرد؛ نهمین کمیسیون همکاری‌های مشترک اقتصادی ایران و قطر تا روز دوشنبه ادامه خواهد داشت.

در آستانه برگزاری نهمین اجلاس کمیسیون همکاری‌ های مشترک اقتصادی ایران و قطر، طی گفتگوی تلفنی وزیر نیرو و رئیس ایرانی کمیسیون مشترک همکاری‌ های اقتصادی دو کشور با وزیر صنعت و تجارت قطر و رئیس قطری این کمیسیون ، بر موضوع تشکیل شورای روابط تجاری برای توسعه روابط اقتصادی دو کشور تاکید شد.

دولت سیزدهم ایران به همسایگان و کشورهای اسلامی و همسو در حوزه سیاست خارجی، توجه ویژه دارد و در همین چارچوب، افزایش رایزنی های سیاسی و گسترش روابط اقتصادی با این کشورها را در اولویت قرار داده است.

 

 

سفر به قطر و ملاقات با امیر این کشور در اسفند 1400 از نخستین سفرهای خارجی ابراهیم رئیسی پس از تصدی ریاست جمهوری ایران (مرداد 1400) محسوب می شود؛ در این سفر ۱۴ سند همکاری بین دو کشور در موضوعات هواپیمایی، تجاری، کشتیرانی، رسانه، برق و همچنین در موضوعات فرهنگی و آموزشی امضا شد؛ امیر قطر نیز ۲۲ اردیبهشت سال ۱۴۰۱ در راس هیاتی عالی رتبه به تهران سفر کرد.

روابط قطر و ایران همواره بر اصولی چون احترام و حُسن هم‌جواری بنا شده و همسایگی و دین مشترک از عوامل مهم در شکل‌گیری ارتباط بین دو طرف بوده است، ایران و قطر به عنوان دو کشور اسلامی در منطقه مهم و حساس خلیج فارس قرار دارند و مواضع آنها در مسائل مهم منطقه ای به هم نزدیک است.

در این حال، مرز دریایی ۲۵۰ کیلومتری حد فاصل دو کشور در شمال و جنوب خلیج فارس ظرفیت قابل توجهی برای توسعه روابط اقتصادی فراهم کرده و به گفته «صالح المانع» مدیرکل بین‌الملل وزارت صنعت و تجارت قطر مبادلات تجاری ایران و قطر در سال‌های اخیر ۴۳ درصد افزایش‌ یافته است.

از آنجا که ایران و قطر ازجمله تولیدکنندگان و صادرکنندگان منابع سوختی در منطقه و جهان هستند، بخش عمده مبادلات تجاری بین دو کشور را مبادلات غیرنفتی تشکیل می دهد.

 

 

«مجتبی اکبری» رئیس مرکز بین الملل وزارت نیرو ایران با اشاره به ساختار اقتصادی قطر و تعاملات اقتصادی این کشور با ایران می گوید: با بهره مندی از مزیت های نسبی و نزدیکی جغرافیایی و شباهت های دینی و مذهبی می توان روابط اقتصادی دو کشور را با استفاده از فرصت های اقتصادی مانند توسعه صادرات غیرنفتی، همکاری در بخش کشاورزی، جذب سرمایه گذاران قطری و توسعه تعاملات گردشگری گسترش داد.

رایزنی و نشست های سیاسی و اقتصادی مقامات ایرانی و قطری، همانند برگزاری نهمین اجلاس کمیسیون همکاری ‌های مشترک اقتصادی ایران و قطر از اهتمام جدی دو کشور برای تعمیق همه جانبه مناسبات حکایت دارد که با توجه به ظرفیت ها و مزیت های بی نظیر جغرافیایی، سیاسی و اقتصادی می تواند علاوه بر تامین منافع دو طرف، بستر ساز توسعه همگرایی منطقه ای نیز قرار گیرد.

«حسن هانی‌زاده» کارشناس مسائل بین‌الملل با تاکید بر اینکه مناسبات ایران و قطر به سطح خوبی رسیده است می گوید: قطر یکی از کشورهای مهم حوزه خلیج فارس است که می تواند حلقه ارتباطی ایران و کشورهای دیگر را قوی‌تر، روابط تجاری بین ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس را افزایش و به همگرایی و رفاه بین کشورهای حوزه خلیج فارس کمک کند.

نویسنده: عقیقی

116

بیشتر بخوانید:

رد ادعای بلوکه شدن منابع ارزی ایران در قطر

برگزاری هفته فرهنگی در قطر