تهران-ایران پرس: ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه گفت: در بحث پیگیری حق‌آبه ایران از هیرمند کوتاه نیامده‌ایم و بخش قابل توجهی از دیپلماسی آب ایران شامل این موضوع است. 

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در ارتباط با موضوع حق‌آبه ایران در هیرمند گفت: ما در بحث پیگیری حق‌آبه ایران از هیرمند کوتاه نیامده‌ایم و بخش قابل توجهی از دیپلماسی آب ایران شامل این موضوع است.

وی با بیان اینکه ما این موضوع را در ابعاد حقوقی، فنی، سیاسی و تکنیکی پیگیری می‌کنیم، ادامه داد: طرف افغانستانی به اصل  حق‌آبه ایران از هیرمند اذعان دارد، آنها  در مورد اینکه چرا حق‌آبه ایران را نمی‌دهند دلایل و معذوراتی را مطرح می‌کنند که برای ما این دلایل و معذورات قانع‌کننده نیست.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین درباره سفر رییس جمهور عراق به ایران اظهار کرد: سفر رییس جمهور عراق در چارچوب استمرار مشورت‌های سطوح عالی دو کشور بود. ما موضوعات مختلفی با عراق داریم که این موضوعات هم در حوزه دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی تعریف می‌شود. در مبحث حق آبه، موضوع آب یکی از موضوعات قابل توجه در گفتگوهای مشترک ایران است.

ناصر کنعانی توضیح داد: در موضوع آب طبیعتا ما با بعضی از کشورها موضوعات دوجانبه داریم و بهترین روش‌ها را برای تامین منافع مشترک تعریف می‌کنیم. در برخی از موضوعات در مورد آب هم نیازمند چارچوب‌های منطقه‌ای هستیم. بخشی از منابع آبی عراق از حوزه آبی ترکیه و سوریه سرریز می‌شود.

اروپا تابع سیاست‌های غلط آمریکا در برجام 

وی درباره روابط با کشور اروپایی گفت: روابط دوجانبه همواره یک مسیر دو طرف است و تحقق توسعه و پیشرفت مناسبات منوط بر اراده سیاسی و هم اتخاذ و برداشتن گام‌های عملی به منظور اجرای آن اراده است. ایران هیچگاه در حوزه روابط خارجی خودش را محدود به حوزه خاصی نکرده است.

سخنگوی وزارت خارجه افزود: در ارتباط با اروپا و برجام نیز تلاش ما این بود که روابط را بر احترام متقابل پی‌ریزی کنیم، اما متاسفانه متاسفانه طرف اروپایی و مشخصا شرکای برجام با تبعیت از سیاست غلط آمریکا روابط دوجانبه را به وضعیت پیچیده ناشی از سیاست غلط آمریکا گره زدند و مانع از روابط در حوزه اقتصادی شدند. 

وی در خصوص ادعای غربی‌ها در خصوص کارشنکی در نصب دوربین‌ها توسط سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: در بیانیه مشترک ایران و آژانس گام‌هایی تعریف شد و موضوع مربوط به فعالیت هسته‌ای ایران اگر ابهامی در آن است، طرح مسئله شود. در همین ارتباط گفتگوها گام به گام دارد صورت می‌گیرد و طرح چنین ادعاهایی در فضای رسانه را درست نمی‌دانیم.

کنعانی درباره برنامه هسته‌ای ایران گفت: فعالیت صلح آمیز هسته‌ای ایران مشکل ساز برای هیچ طرفی نیست و ایران عضو معاهده عدم اشاعه و ملتزم به موافقت نامه پادمان، فعالیت هسته‌ایش صلح آمیز است. ما فعالیت هسته‌ای ایران را مشکل ساز برای هیچ طرفی نمی‌دانیم.

سفر رئیسی به سوریه 

وی درباره سفر رییس جمهور به سوریه گفت: پیش از این شاهد سفر رییس جمهور سوریه به ایران بودیم و توافقات خوبی هم انجام شده بود. دو کشور ایران و سوریه همکاری‌های راهبردی دارند به ویژه مبارزه با تروریسم یکی از نمونه‌های موفق همکاری دو کشور است.

ناصر کنعانی در ادامه با بیان اینکه سوریه وارد مرحله بازسازی شده تاکید کرد: ایران همانطور که در مبارزه با تروریسم در کنار سوریه بود، اکنون نیز با توجه به ظرفیت‌های فنی و مهندسی آمادگی دارد در کنار سوریه باشد. ایران همواره نشان داد که دوست دوران سخت ملت‌های منطقه است.

سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد که ایران در نشست دوحه در ارتباط با افغانستان که به ابتکار سازمان ملل برگزار می شود شرکت می‌کند و ریاست هیات ایران در این نشست بر عهده آقای کاظمی قمی نماینده ویژه رییس جمهور در امور افغانستان است.

امیدواریم شاهد انتقال اسدالله اسدی به ایران باشیم

وی با اشاره به اینکه ما بر آزادی بدون قید و شرط اسدالله اسدی تاکید می‌کنیم، توضیح داد: موافقت نامه انتقال محکومان پیش از این بین طرفین امضا شده بود و پس از حدود دو سال طی فرآیند حقوقی لازم الاجرا شد. ما بر همین مبنا درخواست انتقال آقای اسدی را تسلیم مقامات بلژیک کردیم و متقابلا بلژیک هم درخواستی را برای آزادی زندانی خودشان تسلیم کردند، لذا امیدواریم با حسن نیت شاهد انتقال آقای اسدالله اسدی به ایران باشیم.

وی در خصوص گفته معاون حقوقی رییس جمهور درباره مذاکره با آمریکا گفت: نباید موضوعات را ترکیب کرد. موضوعات حقوقی دارای مباحث خاصی هستند. در ارتباط با نکته‌ای که معاون حقوقی رییس جمهور اشاره کردند، هرگونه مذاکره با طرف آمریکایی به عنوان پیش فرض در این ارتباط در چارچوب رای مارس 2023 دادگاه بین‌المللی است. این تعهد ناشی از رای دیوان است و آمریکا به پرداخت غرامت محکوم شده اما روش را به طرفین موکول کرده که با هم برای نحوه پرداخت مذاکره کنند. با فرض مذاکره صرفا به موضوعات فنی و حقوقی ناشی از رای دیوان و نقض تعهدات بین‌المللی آمریکا اختصاص خواهد داشت. بر اساس رای دیوان حدودا 23 ماه دیگر مهلت داریم که در این زمینه اقدام شود و با اثبات حقانیت ادعاهای ایران و دریافت خسارت از طرف آمریکایی ما تاکید داریم که باید اقدام لازم صورت گیرد، اما درباره نحوه اقدام کلیه جوانب مرتبط با این موضوع را مورد توجه قرار خواهیم داد.

116