با این همه آمریکا که ادعای ابرقدرتی در جهان دارد، از بزرگترین مخالفان اقدامات موثر و جدی برای مقابله با این پدیده است.
«دونالدترامپ»، رئیس جمهور آمریکا صراحتا اظهار داشته که اعتقادی به مساله تغییرات آب وهوایی و گرمایش زمین ندارد.
به همین دلیل یکی از نخستین اقدامات ترامپ با ورود به کاخ سفید، خارج کردن آمریکا از توافق آب وهوایی پاریس بود که انتقادات زیادی را در سطح جهان به همراه داشت.
به گفته دانشمندان با خروج آمریکا از توافق تغییرات آب و هوایی پاریس که البته چند سال زمان میبرد، زمین به سطوح خطرناکتری از گرم شدن نزدیک میشود، زیرا آمریکا از عوامل اصلی بالا رفتن دمای کره زمین است که منجر به حوادث طبیعی فاجعهبار وتغییرات شدید آب و هوایی میشود.
اکنون آمریکا به همراه برخی متحدانش مانند عربستان همین رویه را دنبال کرده وبا هر اقدام موثری برای مقابله با گرمایش زمین مقابله میکنند که آخرین نمونه آن در کنفرانس آب و هوایی لهستان COP24 رخ داد.
در این راستا کشورهای شرکت کننده در کنفرانس آب وهوایی سازمان ملل متحد در شهر «کاتوویک» Katowice لهستان روز شنبه در تصویب یک گزارش علمی مهم درمورد وضعیت تغییرات آب و هوایی درجهان بهخاطر کارشکنی آمریکا و عربستان ناکام ماندند.
شرکت کنندگان در کنفرانس لهستان که از 2 تا 14 دسامبر برگزار میشود، از امضاکنندگان توافق آب و هوایی پاریس بودهاند و از جمله اهداف آنها مذاکره درباره چگونگی اجرای تعهدات خود برای کاستن از انتشار گازهای گلخانهای است.
در این گزارش درباره افزایش 5 /1 درجهای کره زمین هشدار داده شده است. کارشکنی برخی کشورها از جمله آمریکا و عربستان دلیل اصلی تصویب نشدن این گزارش- سند بوده است.
عربستان در کنفرانس پیشین در کره جنوبی نیز مانعتراشیهایی را در تصویب سند نهایی اعمال کرد.
به نظر می رسد سعودی ها در کنفرانس لهستان هم مانع تراشی خود را تکرار کرده اند. با توجه به اینکه اجماع نظری در مورد گزارش اعلام شده در کنفرانس لهستان حاصل نشد، براساس قوانین سازمان ملل متن این گزارش باید کنار گذاشته شود.
بسیاری از کشورها و دانشمندان در این رابطه ابراز تاسف و ناامیدی کردند. «یامیده داگنت» Yamide Dagnet کارشناس محیط زیست در این زمینه گفت: ما درمورد نتیجه نهایی بسیار خشمگین هستیم و نسبت به بی تفاوتی برخی کشورها در مورد پیام این نوع گزارشها و پیامدهایی که متوجه کره زمین است، ابراز ناراحتی می کنیم.
ترامپ ضمن خروج از توافق آب و هوایی پاریس به مخالفت با برنامههای سازمان ملل برای کاستن از انتشار گازهای گلخانه ای و اینکه تغییرات آب وهوا باعث بدتر شدن وضع اقتصادی خواهد شد، پرداخته است.
کاخ سفید در این زمینه اعلام کرد: سازمان ملل در مورد تأثیرات تغییرات آب و هوا و روش های مدل سازی زیاده روی کرده است.
با این حال این رویکرد ترامپ با مخالفت های زیادی درداخل و خارج آمریکا مواجه شده است.
«برنی سندرز» سناتور مستقل آمریکایی در این باره می گوید: ترامپ دولتی را رهبری میکند که عملا واقعیت تغییرات آب و هوایی را نادیده گرفته و سیاستهای آن از جمله ادامه همکاری با صنایع سوختهای فسیلی، به وخیم تر شدن هرچه بیشتر اوضاع کمک می کند.
اجرای این سیاستها نه فقط کشورهای جهان را در معرض جدی آسیبهای ناشی ازگرمایش زمین قرار داده، بلکه برخلاف ادعای ترامپ، حتی آمریکا نیز با عواقب وخیم تغییرات آب و هوایی مانند آتش سوزی بی سابقه جنگل های کالیفرنیا روبه رو شده است.
خودداری آمریکا از اجرای تعهداتش درچارچوب توافق آب و هوایی پاریس میتواند تبعات فاجعه باری برای همه جهانیان به همراه داشته باشد.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
141/120
بیشتر بخوانید:
تغییرات اقلیمی آمریکا؛ ترامپ قبول ندارد/ تحلیل
گزارش: کنفرانس زیست محیطی لهستان، یک صدا در مقابل یکجانبهگرایی آمریکا