نشست سازمان پیمان آتلانتیک شمالی "ناتو" در کویت در راستای طرح موسوم به «ابتکار همکاری استانبول» برگزار شد.
سازمان ناتو پیش از جنگ سرد صرفاً در محیط جغرافیایی اروپا فعالیت می کرد اما پس از جنگ سرد حوزه فعالیت خود را از اروپا محوری به فرا منطقه ای و جهانی گسترش داده است.
گسترش حوزه فعالیت "ناتو" در قالب برنامه های جدید و ابتکاری انجام شده که یکی از این برنامه ها «ابتکار همکاری استانبول» است.
«ابتکار همکاری استانبول» در سال 2004 در نشست استانبول به عنوان راهی برای همکاری امنیتی دوجانبه با کشورهای حوزه خلیج فارس ایجاد شد و چهار کشور امارات، بحرین، کویت و قطر را شامل می شود.
در نشست روز گذشته کویت که به مناسبت پانزدهمین سالروز آغاز طرح «ابتکار همکاری استانبول» برگزار شد، علاوه بر این چهار کشور، مقامات امنیتی عربستان، عمان و دبیرخانه شورای همکاری خلیج فارس به همراه هیات ناتو شرکت کردند.
منطقه خلیج فارس به دلیل اهمیت ژئوپلتیکی خاص خود، جایگاه ویژه ای برای قدرت های جهانی به خصوص قدرت های غربی دارد.
قدرت های غربی که اساساً در تولید بحران های این منطقه نقش پررنگی ایفا می کنند، از طریق سازمان ها و ائتلاف های نظامی نیز تلاش می کنند حضور و نفوذ خود را در منطقه خلیج فارس افزایش دهند.
در همین راستا، ایده تشکیل ائتلاف دریایی در خلیج فارس در تابستان 2019 مطرح شد و نوامبر 2019 نیز آغاز به کار کرد.
سازمان پیمان آتلانتیک شمالی "ناتو" نیز از مهمترین سازمان های نظامی است که قدرتهای غربی با بهره گیری از آن تلاش دارند حضور خود را در خلیج فارس مستحکم کنند.
در همین راستا در سال 2004 در نشست استانبول «ابتکار همکاری استانبول» مطرح شد و چهار کشور از شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس یعنی امارات، بحرین، قطر و کویت در این طرح مشارکت دارند.
هدف اعلامی سازمان ناتو این است که با ابتکار همکاری استانبول میان امنیت کشورهای عضو این طرح و اروپا پیوند برقرار کند.
بر این اساس، نخستین دفتر ناتو در منطقه خلیج فارس فوریه 2017 در کویت افتتاح شد. این دفتر برگزاری دوره های آموزشی پیشرفته در زمینه های امنیت سایبری، امنیت انرژی، شیمیایی، بیولوژیک و سلاح هسته ای را در دستور کار دارد.
به نظر می رسد که ابتکار همکاری استانبول بیش از همه تامین کننده منافع سیاسی قدرت های عضو ناتو است. از یک سو، نفوذ قدرت های غربی در قالب این طرح ها در حوزه خلیج فارس و به بهانه امنیت افزایش پیدا می کند و از سوی دیگر عبور نیروهای ناتو و تجهیزات آن از خاک این کشورها را تسهیل می کند.
در همین راستا "ینس استولتنبرگ" دبیرکل ناتو پیش از این اعلام کرد که ابتکار همکاری استانبول روند عبور نیروهای ناتو و نیز ارسال انواع تجهیزات لازم برای ماموریت ناتو در افغانستان را تسهیل می کند.
نویسنده: سید رضی عمادی
117/118
بیشتر بخوانید:
اذعان دبیرکل ناتو به تشدید تنش ها در این سازمان/ تحلیل
ناتو و چالش های پیش رو در هفتادمین سالگرد تاسیس آن/ تحلیل