ایران پرس: ونزوئلا که طی سالیان اخیر شاهد تحریم‌های سنگین آمریکا و متحدانش در آمریکای لاتین بود، موفق شده است طی ماه‌های اخیر گام‌های بلندی برای شکستن این تحریم‌ها بردارد.

گسترش روابط با کشور‌های همسایه یکی از سیاست‌های کاراکاس در این زمینه بوده است.

در این راستا، «نیکلاس مادورو» رئیس جمهور ونزوئلا در دیدار با «گوستاو پدرو» رئیس جمهور کلمبیا توافقنامه‌ای در راستای احیای روابط اقتصادی میان دو کشور امضا کردند.

این توافقنامه طی مراسمی بر روی پل مرزی میان ونزوئلا و کلمبیا، به امضای روسای جمهور دو کشور رسید.

مادورو پس از امضای این توافق در مصاحبه با رسانه‌ها گفت: "این قرارداد تمامی آنچه در گذشته میان روابط تجاری دو طرف بوده است شامل تعرفه‌های گمرکی و تبادل کالا را احیا می‌کند. این موضوع بنیان های یک پویایی جدید برای گسترش تجارت میان کلمبیا و ونزوئلا را می‌گذارد."

امضا توافقنامه میان ونزوئلا و کلمبیا قدمی برای مقابله با تحریم های یکجانبه آمریکا

امضای این توافقنامه را باید گام بزرگ ونزوئلا برای شکستن و مقابله با تحریم های یکجانبه آمریکا دانست که سالیانی است زندگی را برای مردم ونزوئلا دشوار کرده و موجب بروز اختلالات گسترده ای در تعاملات اقتصادی، تجاری، مالی و انرژی این کشور نفت خیز آمریکای لاتین شده است.

جدای از اهمیت توافقنامه اقتصادی و تجاری با کلمبیا به عنوان همسایه بزرگ ونزوئلا، این توافقنامه از ارزشی نمادین نیز برخوردار است، زیرا به منزله شکستن سدی است که واشنگتن چندین سال است آن را در مسیر ارتباطات دیگر کشورها با ونزوئلا ایجاد کرده است.

به ویژه اینکه دولت پیشین کلمبیا همکاری گسترده‌ای با آمریکا برای اعمال تحریم علیه ونزوئلا داشت. با این حال، پس از پیروزی گوستاو پدرو و سکانداری ریاست جمهوری کلمبیا در اوت 2022، او از عادی سازی روابط با ونزوئلاحمایت کرد.

در ژانویه 2022 دو کشور از عادی سازی روابط دیپلماتیک و از سرگیری تبادل تجاری میان خود خبر دادند. اکنون با دیدار روسای جمهور ونزوئلا و کلمبیا و امضای توافقنامه تجاری به طور رسمی به خصومت میان دو کشور پایان یافته و فصلی نوین در روابط این دوکشور بزرگ آمریکای لاتین آغاز شده است.

 آمریکا به همراه اتحادیه اروپا پس از پیروزی نیکلای مادورو رئیس جمهور چپگرای این کشور در ژانویه 2019  تلاش خود را معطوف به روی کار آوردن دولتی هوادار غرب به ریاست «خوان گوایدو» سرکرده مخالفان در ونزوئلا کرده بودند، اما در نهایت این سیاست با شکست آشکاری مواجه شده است.

خوان گوایدو به عنوان سرکرده مخالفان و رئیس جمهور خود خوانده نه فقط مشروعیتی در داخل ونزوئلا نداشت بلکه حامیان خارجی او نیز از وی ناامید شده بودند و در واقع مرگ سیاسی وی فرا رسیده بود.

در عین حال واشنگتن گسترده ترین تحریم ها را علیه ونزوئلا به امید تضعیف دولت چپگرای این کشور و سقوط مادورو اعمال کرده است.

«النا دوهان» گزارشگر ویژه سازمان ملل با محکوم کردن تحریم های یکجانبه آمریکا علیه ونزوئلا می گوید: "تدابیر یکجانبه تنها زمانی قانونی هستند که مجوز شورای امنیت سازمان ملل را داشته باشند و به عنوان اقدامات متقابل اعمال شوند، وظایف کشورها را نقض نکنند و حقوق بشر اساسی را نقض نکنند."

به رغم این تحولات اما دولت «جو بایدن» هم چنان بر طبل دشمنی با نیکلاس مادورو می کوبد.

در این راستا آمریکا اعلام کرده که همچنان مادورو را به عنوان رئیس‌جمهور ونزوئلا به رسمیت نمی‌شناسد و تحریم‌ها علیه این کشور را حفظ خواهد کرد.

«ند پرایس» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا می گوید: "رویکرد ما نسبت به مادورو تغییر نکرده است. او رهبر قانونی ونزوئلا نیست."

آمریکا در دوره «دونالد ترامپ» رئیس جمهور پیشین آمریکا تلاش گسترده ای برای تضعیف و سرنگونی سیاستمداران و دولت‌های چپگرا در آمریکای لاتین صورت داد و هم چنان در دوره بایدن این خط مشی را ادامه داده است.

این رویکرد نشانه ای از خوی استکباری و سلطه گرانه آمریکا محسوب می شود. اکنون بار دیگر سران چپگرا در برخی کشورهای مهم این منطقه  مانند کلمبیا، مکزیک، آرژانتین، شیلی و بولیوی روی کار آمده اند.

دولتمردان چپگرا در مقابل فشار آمریکا و عوامل داخلی آنها به حمایت از یکدیگر برخاسته اند و جبهه چپگرایان در آمریکای لاتین قویتر و مستحکم تر شده است.

دیدار روسای جمهور ونزوئلا و کلمبیا و امضای توافقنامه احیای روابط اقتصادی نیز در همین راستا صورت گرفته است. 

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117