ایران پرس: دولت «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا برای اولین بار مهمات حاوی اورانیوم ضعیف‌شده به اوکراین خواهد داد؛ این مهمات بخشی از بسته تسلیحاتی جدیدی است که در روزهای آینده رونمایی خواهد شد.

مهمات حاوی اورانیوم ضعیف شده از تانک‌های آبرامز آمریکایی که تحویل اوکراین می شوند، شلیک شده و قادرند تانک‌های روسی را نابود کنند.

انتظار می‌رود این مهمات در هفته‌های آینده به اوکراین تحویل داده شوند. هر چند بسته تسلیحاتی جدید هنوز نهایی نشده است اما 240 تا 375 میلیون دلار ارزش خواهد داشت.

بریتانیا چند ماه پیش تسلیحات حاوی اورانیوم ضعیف‌شده به اوکراین فرستاد، اما این اولین باری است که آمریکا مبادرت به چنین اقدامی می‌کند و پیش بینی می شود که این اقدام واشنگتن جنجال‌برانگیز خواهد شد. آمریکا پیش از این در یک اقدام جنجالی دیگر بمب‌های خوشه‌ای به اوکراین داده بود.

آمریکا به عنوان سردمدار غرب و ناتو، حداکثر تلاش خود را برای تداوم گسترش دامنه جنگ اوکراین با هدف تضعیف هر چه بیشتر روسیه و وارد آوردن تلفات انسانی و تجهیزاتی به روسها صورت می دهد.

تازه ترین اقدام واشنگتن در این زمینه ارسال مهمات حاوی اورانیوم ضعیف شده به اوکراین است. این اقدام با توجه به بن بست کنونی در ضد حملات نیروهای اوکراینی و به امید وارد آوردن ضربات اساسی به نظامیان روسی و عقب نشینی آنها از مناطق تصرفی صورت می گیرد.

استفاده از مهمات حاوی اورانیوم ضعیف‌شده یکی از مسائل جنجال‌برانگیز است و مخالفان آن از جمله «ائتلاف بین‌المللی منع تسلیحات اورانیومی» اعلام کرده که این نوع سلاح خطرناک بوده و باعث ابتلا به سرطان یا تولد کودکان معلول می‌شود.

اورانیوم ضعیف‌شده یکی از محصولات فرعی اورانیوم غنی‌شده است که استفاده آن در مهمات باعث نفوذ آسان در خودروهای زرهی و انهدام سریع آنها و نیز ایجاد ابری از غبار فلز اورانیوم می شود که تاثیران مخربی بر انسان ها و دیگر موجودات و نیز محیط زیست دارد.

آمریکا در جنگ‌ های خلیج فارس در سال های 1990 و 2003 بطور گسترده از مهمات حاوی اورانیوم ضعیف‌شده استفاده کرد. ناتو نیز در سال 1999 در بمباران یوگسلاوی از این سلاح‌های مخرب استفاده کرد.

تلاش آمریکا برای جلوگیری از پیروزی روسیه در جنگ اوکراین

از دیدگاه دولت بایدن، پیروزی روسیه در جنگ اوکراین آنهم در مجاورت ناتو به معنای بی اعتباری این سازمان نظامی و گسترش هر چه بیشتر نفوذ و قدرت منطقه ای و بین المللی روسیه خواهد شد و معادلات امنیتی و نظامی و سیاسی را در اروپا به ضرر غرب تغییر خواهد داد، لذا در منطق دولت آمریکا هر اقدامی که مانع تحقق این سناریو شود از جمله استفاده از مهمات جاوی اورانیوم ضعیف شده موجه خواهد بود.

همچنین جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا و مقامات ارشد نظامی و امنیتی دولت او معتقدند که جنگ اوکراین فرصتی بی همتا و غیر قابل تکرار برای ضدیت هر چه بیشتر علیه روسیه و تضعیف آن و درنهایت جلوگیری از شکل گیری کامل نظام چند قطبی فراهم آورده است. لذا آنها به اصطلاح عزم خود را جزم کرده اند تا به هرقیمت از پیروزی روسیه در جنگ اوکراین جلوگیری نمایند.

از دیدگاه مسکو هدف آمریکا از تداوم جنگ اوکراین تضعیف هر چه بیشتر روسیه با هدف نهایی تجزیه آن است. این مساله ای است که مقامات ارشد آمریکایی نیز به طور ضمنی و یا حتی آشکار آن را بیان کرده اند.

در آخرین اظهار نظر در این زمینه «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا با اشاره به اینکه فقط با پنج درصد بودجه دفاعی ایالات متحده به اوکراین کمکهای نظامی و تسلیحاتی می شود، گفت: "داریم ارتش روسیه را با هزینه بسیار کمی در مقایسه با دیگر خرج‌های نظامی‌مان ضعیف و نابود می‌کنیم. یک روسیه ضعیف شده چیز خوبی است."

بدین ترتیب انتظار می رود که جنگ اوکراین که اکنون در نوزدهمین ماه خود موجب تلفات عظیم انسانی و خسارات نظامی گسترده و نیز نابودی زیر ساخت های اوکراین شده است نه تنها پایان نیابد بلکه با توجه به پشتگرمی «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین به حمایت های گسترده آمریکا و دیگر کشورهای غربی هم چنان با شدت ادامه پیدا کند. این چشم اندازی است که دبیرکل سازمان ملل نیز بر آن صحه نهاده است. 

«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل در اول سپتامبر گفت: "چشم‌اندازی برای خاتمه درگیری در اوکراین نمی‌بیند اما باید برای کاهش تاثیرات مخرب جنگ تلاش کرد."

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117