پس از توافق دو طرف برای آتش بس اکنون مسیر حل وفصل سیاسی این بحران هموار شده است.
در این راستا «استفانی ویلیامز» نماینده دبیرکل سازمان ملل در امور لیبی، از توافق گروه های لیبیایی در نشست گفت وگوهای سیاسی لیبی درمورد ساز وکار قوه مجریه خبر داد. شرکت کنندگان در این نشست، با انجام رایگیری، سازوکار انتخاب قدرت اجرایی واحد لیبی را با اکثریت آرا تصویب کردند.
طبق موارد تصویب شده رئیس جمهور و نخست وزیر لیبی با رای مستقیم و به طور جداگانه انتخاب خواهند شد. همچنین لیبی به 3 اقلیم تقسیم خواهد شد و هر اقلیم بیش از یک نامزد برای هر پستی (ریاست جمهوری و نخست وزیری) معرفی خواهد کرد، سپس طبق معیارهای سازمان ملل رایگیری درباره آنان انجام خواهد شد.
قرار است، موارد باقیمانده در زمینه سازو کار نهایی برای انتخاب قدرت اجرایی در نشست مجازی گفت وگوهای سیاسی لیبی طی چند روز آینده تحت نظارت سازمان ملل مشخص شود. هر پیشنهاد برای تصویب نهایی نیازمند رای مثبت 75 درصد اعضای نشست گفت وگوهای سیاسی لیبی است.
در اولین نشست گفت وگوهای سیاسی لیبی که چندی قبل در تونس برگزار شد، شرکت کنندگان در آن توافق کردند، انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری لیبی در دسامبر 2021 برگزار شود.
دستیابی به توافق فراگیر و دائمی برای آتش بس در جنگ داخلی لیبی تحت نظارت سازمان ملل بین دو طرف درگیر در 22 اکتبر 2020 در مذاکرات ژنو به دست آمد. به گفته ناظران این توافق می تواند به عامل امنیت و ثبات در لیبی تبدیل شود.
در واقع این توافق به منزله نقطه عطفی در روند سیاسی و نظامی این کشور شمال آفریقا است که پس از سرنگونی رژیم «معمر قذافی» در سال 2011 همواره شاهد درگیری ها و نبردهای متعدد بوده که البته آخرین آن یعنی درگیری بین ارتش ملی لیبی و دولت وفاق ملی خونین ترین و فراگیرترین مورد بوده است.
به گفته «محمود عبدالواحد» خبرنگار و کارشناس سیاسی عرب: "موفقیت این آتش بس در گرو بسیاری از عوامل دیگر در صحنه لیبی است."
تاثیر منفی دخالت های خارجی بر روند صلح لیبی
جنگ داخلی لیبی در دو سال و نیم اخیر نه فقط ابعاد بسیار گسترده ای پیدا کرد بلکه با توجه به مداخله کشورهای خارجی که هر کدام به نفع یکی از طرفین درگیر وارد عرصه کارزار شدند روز به روز ابعاد پیچیده تری پیدا کرده و در عین حال رسیدن به آتش بس را به دلیل منافع متعارض کشورهای درگیر بسیار دشوار نموده بود.
ضمن اینکه همه گیری ویروس کرونا در لیبی و پیامدهای مخاطره آمیز آن، ادامه درگیری ها را با دشواری زیادی مواجه کرده و لزوم کمک رسانی به مردم جنگ زده لیبی را دارای فوریتی دو چندان کرده است.
با توجه به عدم دستیابی دو طرف جنگ به پیروزی قاطع نظامی و نیز اوضاع وخیم انسان در لیبی، دولت وفاق ملی و ارتش ملی لیبی به سرکردگی خلیفه حفتر به این اجماع نظر دست یافتند که راه حل نظامی برای حل وضعیت لاینحل کنونی لیبی وجود نداشته و باید ضمن برقراری آتش بس، راه حل سیاسی از کانال سازمان ملل دنبال شود.
اکنون مراحل حل و فصل سیاسی بحران لیبی تحت نظارت سازمان ملل بین دو طرف درگیری، با سرعت در حال انجام است و این امیدواری وجود دارد که با مشخص شدن سازو کارهای مورد نیاز در این زمینه از جمله نحوه انتخاب مقامات ارشد قوه مجریه و دیگر موارد، انتخابات سراسری در دسامبر 2021 در لیبی برگزار شود.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117
بیشتر بخوانید:
پایان «گفت وگوهای سیاسی لیبی» بدون رسیدن به توافق نهایی
امضای توافقنامه آتشبس فراگیر بین طرفین درگیر در لیبی