یک شرکت آمریکایی روز پنجشنبه قراردادی را با یک شرکت دولتی کوبا امضاء کرد که بر طبق آن قرار است نخستین محصول معدنی کوبا به آمریکا ارسال شود.

در 18 ژانویه 2017، دو روز قبل از این که دونالد ترامپ، به عنوان رئیس جمهوری منتخب آمریکا، به طور رسمی ریاست این کشور را بر عهده بگیرد، حدود 40 تُن ذغال سنگ از کوبا به آمریکا صادر خواهد شد.

صادرات یک محموله ذغال سنگ از کوبا به آمریکا هر چند از لحاظ مالی چندان اهمیتی ندارد، اما به عنوان گامی بزرگ برای فرو ریختن موانع  تجاری و اقتصادی بین دو کشور محسوب می شود. در واقع کوبا و آمریکا در چند مرحله به سوی عادی سازی روابط گام برداشته اند.

نخستین گام توافق باراک اوباما و فیدل کاسترو رئیسان جمهوری آمریکا و کوبا  در دسامبر 2014 برای از سرگیری روابط سیاسی و دیپلماتیک بود. گام بعدی افتتاح سفارتخانه های دو کشور در  هاوانا و واشنگتن بود. اما گام سوم که از اهمیت خاصی برخوردار بود، سفر تاریخی باراک اوباما به هاوانا در مارس 2016 بود.

به رغم این اقدامات، هنوز مهمترین مانع بر سر راه عادی سازی روابط آمریکا و کوبا، ادامه تحریم های دیرینه واشنگتن علیه هاوانا است. کوبا شرط عادی سازی روابط خود باآمریکا را لغو کامل تحریم‌های یکجانبه واشنگتن می‌داند.

با این حال برغم برخی گشایش های اقتصادی در روابط دو طرف که در چارچوب فرامین اجرایی رئیس جمهوری آمریکا انجام شده است، اما تحریم های بیش از 50 ساله ایالات متحده علیه کوبا هم چنان ادامه دارد.

آمریکا پس از پیروزی انقلاب کوبا برهبری فیدل کاسترو همواره رویکردی خصمانه به کوبا داشته و آمریکایی ها پس از ناکامی در سرنگونی دولت انقلابی کوبا در جریان واقعه خلیج خوکها، تشدید تحریم های اقتصادی علیه این کشور را سرلوحه اقدامات خود قرار دادند.

از سال 1960 تحریم های گسترده آمریکا علیه کوبادر عرصه های تجاری، اقتصادی و مالی آغاز شد و تاکنون ادامه یافته است. موضوع تحریم کوبا توسط آمریکا در سطح جهانی بسیاری بحث برانگیز بوده و مجمع عمومی سازمان ملل تاکنون چندین بار با صدور قطعنامه خواهان پایان بخشیدن به این تحریم های ظالمانه شده است.

بگفته مقامات هاوانا، آسیب های انسانی ناشی از تحریم های اقتصادی ، تجاری و مالی آمریکا قابل محاسبه نیست. این تحریم ها مشکلات زیادی را برای مردم کوبا بوجود آورده وبمثابه نقض گسترده، آشکار و نظام مند حقوق بشر است.

در عین حال عادی سازی روابط با کوبا هنوز مخالفان جدی درآمریکا دارد. کوبایی های مقیم آمریکا و لابی قدرتمند آنها در کنگره آمریکا همواره بر علیه هر تلاشی بمنظور بهبود روابط آمریکا و کوبا اقدام کرده اند.

کما اینکه "پل رایان" رئیس مجلس نمایندگان آمریکاچندی قبل اعلام کرد که با لغو یک جانبه تحریم ها علیه کوبا توسط دولت اوباما مخالفت خواهد کرد. با اینکه سفر اوباما به کوبا نقطه عطفی در زمینه روابط دو کشور بود، اما رویکرد مداخله جویانه واشنگتن در قبال مسائل داخلی کوبادر باره حقوق بشر و دیگر مسائل سیاسی، اجتماعی  واقتصادی کوبا کماکان ادامه یافته است.

مساله ای که واکنش منفی رائول کاسترو رئیس جمهوری کوبا را موجب شد و وی  خواستار هشیاری مردم کوبادر مقابل توطئه های آمریکا شد. از سوی دیگر به رغم تلاش های اوباما برای عادی سازی روابط آمریکا و کوبا، به نظر  می رسد دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب آمریکا سیاستی برخلاف وی در قبال هاوانا در پیش خواهد گرفت.

کما اینکه بعد از فوت فیدل کاسترو رهبر انقلاب کوبا بر خلاف اوباما که پیام تسلیتی در این زمینه صادر کرد، ترامپ با بدترین الفاظ از فیدل کاسترو یاد کرد.