«اورسلا فون در لاین» رئیس کمیسیون اروپا روز چهارشنبه در پارلمان اروپا مستقر در شهر استراسبورگ فرانسه، زنگ خطر را درباره بروز طوفان اقتصادی در اتحادیه اروپا به دلیل خطر «قطع کامل گاز روسیه» به صدا درآورد و هشدار داد: "اتحادیه اروپا به طرح های اضطراری برای آمادگی جهت قطع کامل گاز روسیه نیاز دارد."
پیش از این نیز کارشناسان بانک «جی پی مورگان» آمریکا در جدیدترین ارزیابی خود هشدار دادند اگر روسیه تولید روزانه نفت خام خود را تا پنج میلیون بشکه کاهش دهد قیمت نفت از حدود 110 دلار کنونی ممکن است به 380 دلار برسد.
بازارهای مالی آمریکا هم در سال جاری، به دنبال افزایش قیمتهای سوخت و تورم، تا 30 درصد با افت شاخص روبه رو شدهاند. فایننشیال تایمز از چهار برابر شدن قیمت برق در اروپا به دلیل افزایش قیمت گاز خبر داد و بلومبرگ هم در گزارشی اعلام کرد: "براساس آمار منتشر شده، اروپا در حال حاضر با افزایش حدود 700 درصدی بهای گاز نسبت به سال قبل روبه رو است."
یکی از دلایل اصلی بحران کنونی در زمینه انرژی، جنگ در اوکراین است که با وضع تحریمها علیه روسیه به عنوان یکی از تولیدکنندگان بزرگ انرژی، کلید خورده است.
آمریکا و اروپا از 24 فوریه همزمان با آغاز حمله روسیه به اوکراین، هزاران نهاد، شرکت و مقام روسی را تحریم و روسیه را ظرف چند هفته به تحریم شده ترین کشور جهان تبدیل کردند.
هدف از تحریم ها نیز کاملاً مشخص بود: شکست پوتین و واداشتن روسیه از ادامه جنگ در اوکراین. اما با وجود همه این تحریمها که گفته میشود بیش از پنج هزار مورد را شامل میشود، جنگ اوکراین همچنان ادامه دارد و روسیه هم به تازگی، کنترل کامل بر استان لوهانسک در شرق اوکراین را اعلام کرده است.
همزمان با تسلط روسیه بر بسیاری از مناطق استراتژیک جنوب و شرق اوکراین، تحریمها در برخی حوزه ها مثل انرژی حتی به نفع روسیه هم تمام شده است.
آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد، تولید نفت خام روسیه در ماه مه به حدود 10 میلیون و 550 هزار بشکه در روز افزایش یافته است. این یعنی، درآمد نفتی روسیه در ماه مه در مقایسه با آوریل، 11 درصد افزایش پیدا کرد و به حدود 20 میلیارد دلار رسید.
«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اخیراً در مقاله ای با اذعان به بحران اقتصادی و افزایش قیمت انرژی در اروپا مدعی شد: "بحران انرژی که توسط اتحادیه اروپا احساس میشود بهایی است که این اتحادیه باید برای دفاع از دموکراسی و پایان نفوذ روسیه بر تصمیمسازیهای سیاسی بروکسل پرداخت کند."
«دیمیتری مدوِدف» معاون شورای امنیت ملی روسیه روز گذشته (چهارشنبه) در یادداشتی در کانال تلگرامی خود، ایده و تفکر کشورهای غربی برای مجازات مسکو را مضحک و بیمعنی توصیف کرد و این سوال را مطرح کرد: "چه کسی فریاد میزند که باید محاکمه ای برای روسیه ترتیب داده شود؟... کسانی که مردم را میکشند و بدون مجازات، مرتکب جنایات جنگی میشوند اما در ساختارهای بینالمللی که توسط آنها تأمین مالی میشود، محکومیت واقعی ندارند؟"
اشاره مدودوف به تحقیقات گلوبال ریسرچ است که بر اساس آن، آمریکا از پایان جنگ جهانی دوم تاکنون بیش از 20 میلیون نفر را در 37 کشور کشته است. شاید اگر نهادهای بینالمللی در قبال جنایاتی که پیش از این در ویتنام، عراق، افغانستان، سوریه و دیگر نقاط جهان توسط آمریکا و متحدانش اتفاق افتاد، منفعل عمل نمیکردند، اکنون جهان اینچنین پرآشوب نبود.
نویسنده: محسن ایراندوست
117