ایران پرس - با گسترش بحران در سودان و افزایش خشونت‌ها که به کشته یا زخمی شدن صدها تن از معترضان انجامیده، اتحادیه آفریقا عضویت در این کشور را در این اتحادیه با هدف سوق دادن طرف های درگیر به مذاکره، لغو کرد.

بحران در سودان از 11 آوریل به دنبال کودتای ارتش و برکناری "عمرالبشیر" از ریاست جمهوری و تشکیل شورای نظامی، وارد مرحله جدیدی شده است. در حالی که نظامیان همچنان کنترل کشور را در دست دارند، مردم و احزاب سیاسی خواهان انتقال فوری قدرت به غیرنظامیان و فراهم شدن برگزاری انتخابات دموکراتیک در این کشور هستند. بر این اساس، اعتراضات در این کشور همچنان ادامه دارد.

اگرچه تا کنون مذاکراتی پیرامون آینده سیاسی سودان به ویژه در سه محور ساختار و مدت حکومت انتقالی و اعضای شورای حکومتی برگزار شد، اما در این نشست ها توافقی حاصل نشده و دو طرف میز مذاکره را ترک و توافقات جزیی به دست آمده را نیز لغو کردند.

"ژنرال عبدالفتاح برهان"، رئیس شورای نظامی در بیانیه‌ای اعلام کرد این شورا تصمیم گرفته است تا مذاکره با اتحاد آزادی و تغییر را متوقف کند و از هر آنچه پیش تر با این اتحاد به توافق رسیده  بود، کناره‌گیری کند.

با توقف مذاکرات، مخالفان نافرمانی مدنی اعلام کرده و معترضان را به تحصن فرا خوانده. از نظر احزاب مخالف، عملکرد شورای نظامی بر اساس قوانین و در راستای نهادینه کردن دموکراسی در  کشور نیست. آنها معتقدند ارتش با اقدامی کودتا گونه خود جنبش مخالفان دولت را ربوده و برخلاف خواست و اراده مردم، قدرت را قبضه کرده است. 

حزب کنگره سودان در این زمینه اعلام کرد: رفتار شورای کودتایی سودان ما را در وضعی قرار داده است که بیشتر از یک گزینه پیش رو نداشته باشیم و آن هم ادامه انقلاب تا سرنگونی نظام کنونی است.

با ادامه اعتراضات، فضای سیاسی سودان تغییر یافته است. شورای نظامی حاکم سودان با انتشار بیانیه ای محل تحصن معترضان را "لانه جرم و جنایت" نامید و به روی معترضان آتش گشود. مقامات سودان کشته شدن ۴۶ نفر را در حمله نیروهای امنیتی به اعتراضات طرفداران دموکراسی در اوایل هفته کنونی تایید کرده‌اند اما آگاهان از کشته شدن حداقل صد تن خبر داده اند.

این کشتارها که پس از بازگشت "عبدالفتاح البرهان" رئیس شورای نظامی از نشست مکه و به دستور وی صورت گرفت، خشم مخالفان را بیش از پیش برانگیخته است. احزاب سودان خواهان  توقف مداخلات خارجی به ویژه عربستان و امارات در امور داخلی کشورشان هستند. از نظر آنها حمله به معترضان با چراغ سبز و وعده حمایت سعودی ها از شورای نظامی سودان صورت گرفته است.

اعضای گروه موسوم به "ائتلاف دموکراتیک وکلای مدافع سودان" که از حلقه های اصلی اعتراضات در این کشور هستند، در بیانیه ای اعلام کردند: از عربستان، امارات و مصر می خواهیم دست از سر سودان بردارند و به حمایت های شورای نظامی و تحکیم پایه های قدرت آن پایان دهند؛ اقدامی که با هدف حفظ منافع این کشورها و برخلاف منافع سودان و شهروندان صورت می گیرد.

شورای نظامی وعده داده است تا ظرف 9 ماه آینده انتخابات فراگیر در این کشور برگزار کند اما مخالفان از عملکرد این شورا خشمگین هستند و اعلام کرده اند که از همه شیوه‌های مسالمت‌آمیز و نافرمانی مدنی برای مقابله با شورای نظامی استفاده خواهند کرد.

در این شرایط به نظر می رسد سودان روزهای دشواری را پیش رو خواهد داشت؛ مگر آن که دو طرف بار دیگر مذاکره را با هدف رسیدن به تفاهم و گذر از بحران کنونی از سر گیرند. 139/118

نویسنده: آتوسا دینیاریان

بیشتر بخوانید:

افزایش شمار کشته ها در سودان به 100 نفر

خشم مردم سودان از دخالت‌های عربستان و امارات

افزایش شمار کشته ها در سودان