ایران پرس- سخنگوی وزارت خارجه پاکستان اعلام کرد، گفت‌وگوهای نمایندگان طالبان و آمریکا در امارات ادامه دارد.

«محمد فیصل» سخنگوی وزارت خارجه پاکستان در توئیتر با اشاره به برگزاری گفت‌وگوهای مستقیم نمایندگان طالبان و آمریکا در امارات نوشت، در کنار جامعه جهانی و دیگر ذینفعان، پاکستان نیز به برقراری صلح و آشتی ملی در افغانستان متعهد است.

پیش ازاین رسانه‌های پاکستان به نقل از«عمران خان» نخست وزیر این کشور گزارش داده بودند که نشست مستقیم طالبان و آمریکا به احتمال بسیار به میزبانی دولت اسلام‌آباد برگزار خواهد شد.

«محمدعلم ایزدیار» معاون سنای افغانستان در واکنش به انتشار خبر گفت وگوهای طالبان و«زلمای خلیل زاد» نماینده ویژه آمریکا گفت، مشخص نیست که «خلیل‌زاد» با طالبان و پاکستان درباره چه مواردی صحبت می‌کند، این موضوع نگرانی مردم افغانستان را برانگیخته است.

تایید گفت وگوهای طالبان ونماینده ویژه آمریکا در امارات از سوی سخنگوی وزارت خارجه پاکستان، نشان می‌دهد که این کشور درجریان برگزاری این مذاکرات قرار دارد، اگرچه برخی خبرهای تایید نشده و غیررسمی ازحضور مشاور امنیت ملی پاکستان در این گفت وگوها حکایت دارد.

درشرایطی نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان سیاست گفت وگوهای مستقیم با گروه طالبان را بدون حضور نمایندگان دولت این کشور در دستور کار قرار داده است که مقامات کابل بارها درباره هرگونه میزبانی ازگفت وگوهای درباره روند صلح افغانستان بدون حضور و مدیریت این مذاکرات توسط دولت این کشور هشدار داده است.

بنا به چنین راهبردی است که دولت افغانستان به نشست چندی پیش مسکو درباره صلح در این کشور به‌رغم حضور هیاتی از شورای‌عالی صلح افغانستان واکنش مثبتی نشان نداد.

درشرایطی که دولت افغانستان هرگونه اقدام سایر کشورها برای گفت وگو با طالبان بدون نقش کابل در رهبری این مذاکرات را برخلاف منافع ملی خود می‌داند، برنامه خلیل‌زاد در گفت وگوهای مستقیم با طالبان درامارات نادیده گرفتن الزامات و ضرورت‌های ترسیم شده توسط دولت افغانستان برای روند صلح در این کشور است.

دولت افغانستان همواره این نگرانی را مطرح کرده که گفت وگوهای مستقیم با طالبان بدون حضور نمایندگان این کشور منجر به ارائه امتیازاتی به این گروه شود در تضاد با منافع ملی و قانون اساسی افغانستان باشد که در این صورت آسیب‌های بیشتری بر روند تلاش‌ها برای آشتی ملی وارد خواهد شد.

نکته حائز اهمیت دیگر در موضوع گفت وگوهای آمریکا و طالبان، میزبانی این مذاکرات ازسوی دولت امارات است که با توجه به وجود دفتر سیاسی طالبان در قطر، این میزبانی با پرسش‌های بسیاری مواجه شده است.

با توجه به تبدیل شدن مساله صلح در افغانستان به یکی از مسائل مورد توجه درسطح منطقه‌ای و در بین کشورهای عضو ناتو، امارات تلاش کرده با میزبانی از مذاکرات نماینده ویژه آمریکا و طالبان، موقعیت خود در منطقه را تقویت کند، درحالی که همراهی امارات با عربستان در کشتار مردم یمن، سبب نفرت جهانی از اقدامات این دو کشور ضد مردم ستمدیده یمن شده است.

علاوه براین، تضعیف موقعیت قطر در روند گفت وگوهای صلح با طالبان به‌رغم استقرار دفتر سیاسی طالبان در شهر دوحه، هدف دولت امارات از میزبانی گفت وگوهای خلیل‌زاد و طالبان، همراهی با سیاست عربستان برای انزوای اقتصادی و سیاسی قطر است. 

این دیدگاه وجود دارد که با توجه به پیشینه امارات در به رسمیت شناختن حکومت سابق طالبان در افغانستان، میزبانی دولت آن کشور از گفت وگوهای این گروه با خلیل زاد از طریق  ارائه وعده‌های کمک مالی و نظامی به طالبان انجام شده است. 139/120

نویسنده: محمدرضا عسگری

بیشتر بخوانید:

دولت افغانستان تنها نهاد اصلی در روند مذاکره با طالبان/ تحلیل

هشدار طالبان به آمریکا؛ از ادعا تا تظاهر

دیدار نماینده آمریکا با وزیر خارجه افغانستان