در بخشی از این بیانیه تاکید شده است، "افراط گرایی دینی به راحتی به خشونت به نام دین منتهی میشود، در حالی که این مخالف اصل دین بوده، چرا که اصل دین مظهر بخشندگی و بخشش متقابل و مراقبت از دیگران به ویژه نیازمندان است."
ابراهیمی ترکمان، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ایران در این نشست، مشکلات جهان امروز را ناشی از جهالت مدرن دانست و تاکید کرد، منشا پیدایش جهالت مدرن، ناباوری به آموزههای عقلی وجدا شدن دین از بشریت است و باید کوشید تا از نهادینه شدن و استقرار این نوع جاهلیت جلوگیری کرد.
کاردینال ژان لوئی توران، قائم مقام پاپ نیز دراین نشست با اشاره به مشکلات موجود درجهان، گفت، ادیان میتوانند باهم اندیشی و شناخت ریشه های خشونت نقش مهمی در برقراری آشتی و صلح در سطح جهان ایفا کنند.
ظهور گروه های تروریستی از القاعده تا داعش، بوکوحرام، الشباب، و ده ها گروه خطرناک دیگر محصول جاهلیتی است که امروز در دنیای پیشرفته پنهان است و هیچ حد و مرزی هم نمی شناسد. پدیده هایی چون تروریسم وناامنی، برادرکشی و تسلط گروههای تروریستی درکشورهای منطقه در واقع مصداق هایی ازجاهلیت مدرن است که محصول طراحی قدرتهای استکباری و در رأس آنها آمریکا است.
حضرت آیت الله خامنه ای رهبرمعظم انقلاب چندی قبل در دیدار سفرای کشورهای اسلامی و قشرهای مختلف مردم به مناسبت عید بزر گ مبعث، شهوت و غضب را دو عنصر اصلی جاهلیت دوران قبل از اسلام دانستند و با اشاره به بازتولید جاهلیت دوران قبل از اسلام در عصر کنونی، بر همان دو پایهی "شهوت" و "غضب"، افزودند، امروز نیز شاهد شهوترانی بیمنطق و بی مهار و قساوت و کشتار بیحد ومرز هستیم، با این تفاوت که جاهلیت کنونی متأسفانه مجهز به سلاح علم و دانش شده و بسیار خطرناکتر است.
این واقعیت تلخ را می توان در مسایل متعدد اجتماعی، اخلاقی و سیاسی در جامعه مدرن امروزی درغرب و در رویکردهایی مشاهده کرد که مبنای آن پیروی از تفکرات و تمایلات جاهلانه است. با این حال امروز متاسفانه می بینیم که برخی محافل سیاسی و رسانه های غرب با سوءاستفاده از وقایع تروریستی، موج اسلام هراسی به راه انداخته اند در حالیکه برای چاره اندیشی در باره این معضل باید به همه زمینه های بروز و ظهور ان پرداخته شود.
رهبر معظم انقلاب، زمانی که برخی شهرهای فرانسه آماج حملات تروریستی قرار گرفت، طی دو نامه خطاب به جوانان غربی، تروریسم را مبنای درک مشترک دنیای اسلام و جامعه غرب برای چاره اندیشی در باره آینده ای با امنیت بیشتر دانستند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی، دراین زمینه به مسئله تاثیرات متقابل و پیوندهای فرهنگی غرب با دیگر ملل از جمله در جهان اسلام اشاره و خاطر نشان کرده اند که تحت تاثیر این پیوندهای ناهمگون در واقع بخشی از خصلت ها و رفتارهای افراط گرایانه که در فرهنگ غرب به یک عادت تبدیل شده، به ملت های دیگر تحمیل شده است.
مسئله در همین نکته است که در لایه های مختلف رفتار ها و الگوهای فرهنگی غرب، زمینه و محیط برای ترویج خشونت مهیا شده است، با توجه به همین واقعیت است که ایشان در نامه خود به جوانان غربی، خواستار شناخت درست و استفاده از تجربههای ناگوار برای پی ریزی بنیانهای یک تعامل صحیح و شرافتمندانه با جهان اسلام شدند.
واقعیت این است که در دنیای غرب که مدعی مبارزه با خشونت و افراط گرایی است به جای توجّه به ریشه های تهدید ها و نا امنی ها، مدام اندیشه های خشونت طلبانه وافراط گرایی رشد می یابد ومرتب درحال تکرار شدن است.
غرب اما همچنان اسلام را منشا افراط گرایی معرفی می کند، در حالی که تروریسم ربطی به دین خاصی ندارد و این واقعیتی که با تقویت گفتمان ها میان ادیان الهی می توان آنرا تبیین و تعامل و هم اندیشی را جایگزین تقابل ها و برداشت های نادرست از دین کرد.