کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) قرار است، اواخر سپتامبر در نشستی در الجزایر درباره روند کاهش قیمت نفت طی سال گذشته و تلاش تولید کنندگان اوپک و غیر اوپک همچون روسیه برای افزایش و تثبیت بها، به مذاکره بنشینند.

از هم اکنون گمانه زنی های بسیاری درباره حصول توافق یا عدم موفقیت این نشست در رسانه های مختلف به چشم می خورد.

اوپک، امیدوار به افزایش بهای نفت

 

جمهوری اسلامی ایران با رفع تحریم نفتی توانسته است به بازار جهانی باز گردد و سهم فروش خود را در این بازار باز یابد، تهران از طرح فریز نفتی برای تعیین سقف تولید نفت به بهانه تثبیت یا افزایش قیمت استقبال نمی کند.

در شرایطی که جمهوری اسلامی ایران با رفع تحریم نفتی توانسته است به بازار جهانی باز گردد و سهم فروش خود را در این بازار باز یابد، تهران از طرح فریز نفتی برای تعیین سقف تولید نفت به بهانه تثبیت یا افزایش قیمت استقبال نمی کند.

 

از این رو برخی از رسانه های منطقه، تلاش می کنند ایران را به عنوان مانعی برای توافق کشورهای عضو اوپک معرفی کنند.

طی سال گذشته، افزایش بی رویه تولید و صادرات نفت به ویژه از سوی عربستان که با هدف شکستن بهای نفت و مانع تراشی از ورود نفت ایران به بازار جهانی انجام شد، بهای نفت را به شدت کاهش داد که اقتصاد برخی کشورهای وابسته به نفت از جمله ونزوئلا و نیجریه را با تهدیدات جدی مواجه کرد.

این در حالی است که طی سال گذشته، افزایش بی رویه تولید و صادرات نفت به ویژه از سوی عربستان که با هدف شکستن بهای نفت و مانع تراشی از ورود نفت ایران به بازار جهانی انجام شد، بهای نفت را به شدت کاهش داد که اقتصاد برخی کشورهای وابسته به نفت از جمله ونزوئلا و نیجریه را با تهدیدات جدی مواجه کرد.

 

"رندة تقی الدین"، نویسنده "الحیات"، امروز در یادداشتی در این رسانه نوشت: "بازار نفت به کنفرانس کشورهای صادر کنندۀ نفت(اوپک) که قرار است، روز 27 سپتامبر در کشور الجزایر برگزار شود، چشم دوخته است.

رنده تقی الدین، نویسنده الحیات

 

نیاز مشترک تمام تولید کنندگان نفت در جهان، اعم از اوپک و صادرکنندگان غیر اوپک، بالا بردن قیمت نفت است که از مدتی پیش برای هر بشکه بین 47 تا 49 دلار در نوسان است.این در حالی است که اکثر کشورهای تولید کننده نفت، بهای 60 تا 65 دلار را برای تامین بودجه های گوناگون مناسب می دانند."

نویسنده، توافق روسیه و عربستان سعودی برای همکاری در زمینۀ انرژی را پیشرفتی در این زمینه می داند و آن را به منزله تصمیم واحد دو غول نفتی در تلاش برای محدود کردن عرضه در بازار جهت بالا بردن قیمت بهای نفت ارزیابی می کند.

این نوشتار همچنین به تلاش نور الدین بوطرفه، وزیر جدید نفت الجزایر برای موفقیت کنفرانس آتی اشاره کرده و می نویسد: "شکست نشست الجزایر، موجب دگرگونی بیشتری در قیمت نفت خواهد شد. بوطرفه به کشورهای متعددی  از جمله ایران و روسیه سفر کرد و با  "خالد الفالح"، همتای سعودی خود و "محمد سانوسی بارکیندو" دبیر کل اوپک نیز درباره رسیدن به راهکار موفقیت آمیز در این کنفرانس و نگهداشتن سقف معین تولید نفت، دیدار و گفت وگو کرده است."

نور الدین بوطرفه، وزیر نفت الجزایر

 

نویسنده مقاله الحیات البته بدون آن که به کارشکنی های عربستان در افزایش بی رویه تولید و عرضه بی مهابای نفت به بازار جهانی که از سال گذشته منجر به سقوط قیمت نفت شد، اشاره کند، مانع تفاهم برای تعیین سقف تولید نفت اوپک را ایران می داند و می نویسد: "ایران، خواستار سهم غیر واقع بینانه، یعنی 4.5 میلیون بشکه در روز است، در حالی که از رسیدن به این حجم از تولید ناتوان است".

این در حالی است که وزیر انرژی الجزایر اعلام کرده است: باید به حق ایران، نیجریه و لیبی برای افزایش تولید نفت احترام گذاشته شود.

نورالدین بوطرفه پس از دیدار با الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه گفت: تولیدکنندگان نفت عضو و غیر عضو اوپک می‎توانند در گفت‎و‎گوهای مربوط به تثبیت بازار، حق کشورهایی همچون ایران، نیجریه و لیبی را برای افزایش تولید به رسمیت بشناسند.

وی افزود: ایران حق دارد تولید نفت خود را به سطح پیش از تحریم‎ها افزایش دهد.

رندة تقی الدین نویسنده الحیات اما که ظاهراً برای شکست نشست الجزایر زمینه سازی می کند، در یادداشت خود می نویسد: "به عقیدۀ کارشناسان بازار نفت، چنانچه کنفرانس الجزایر ناکام شود، یک فروپاشی در قیمت نفت اتفاق خواهد افتاد."

نویسنده همچنین به شکست نشست دوحه اشاره می کند و مدعی است که در این نشست، شماری از تولید کنندگان از جمله عربستان و روسیه در تلاش برای محدود کردن عرضه در بازار نفت انعطاف پذیر بوده اند اما ایران همچنان بر افزایش تولید اصرار دارد.

نشست بی نتیجه دوحه

 

وی همچنین درباره تلاش الجزایر خاطرنشان می کند: "الجزایر با تلاش های دیپلماتیک خود درصدد متقاعد کردن تولیدکنندگان است تا مانع شکست قیمت های نفت شود."

نویسنده الحیات همچنین می افزاید: "مسئلۀ دیگر که به کنفرانس الجزایر مربوط می شود، این است که تاکنون وزیران برای تعیین تاریخ توقف سطح تولید، تصمیمی نگرفته اند و ظاهراً سناریوهای گوناگونی در حال بررسی است."

با وجود همه تحلیل ها و گمانه زنی ها، جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده است که از هر تصمیمی برای ایجاد تعادل در بازار نفت حمایت می کند، اما زمانی می تواند در این زمینه همکاری کند که به سهمیه پیش از تحریم ها برسد.

با وجود همه تحلیل ها و گمانه زنی ها، جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده است که از هر تصمیمی برای ایجاد تعادل در بازار نفت حمایت می کند، اما زمانی می تواند در این زمینه همکاری کند که به سهمیه پیش از تحریم ها برسد.

دیدار وزیر نفت ایران و دبیر کل اوپک

 

اوپک، امیدوار به افزایش بهای نفت
اوپک، امیدوار به افزایش بهای نفت
اوپک، امیدوار به افزایش بهای نفت
رنده تقی الدین، نویسنده الحیات
نور الدین بوطرفه، وزیر نفت الجزایر
نشست بی نتیجه دوحه
دیدار وزیر نفت ایران و دبیر کل اوپک