ایران پرس- سی و پنجمین اجلاس سران اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا "آ.سه.آن" به طور رسمی در بانکوک پایتخت تایلند آغاز شد.

«پرایوت چان-اوچا» Prayut Chan-o-cha نخست وزیر تایلند که کشورش ریاست دوره ای این اتحادیه را برعهده دارد در مراسم افتتاحیه‌، بررسی مهمترین مسائل منطقه‌ای و جهانی و گسترش روابط تجاری اعضای این بلوک بزرگ اقتصادی را از مهمترین محورهای این اجلاس دو روزه بیان کرد.

قرار است، در این اجلاس اعضای اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا درباره طرح "افزایش نقش ارزهای داخلی در تبادلات مالی درون منطقه ای" تبادل نظر و تصمیم گیری کنند.

کشورهای مالزی، اندونزی، تایلند، برونئی، سنگاپور، میانمار، کامبوج، لائوس، فیلیپین و ویتنام، اعضای اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا "آ سه آن" را تشکیل می دهند.

اجلاس سران اتحادیه "آسه آن" در حالی که جنگ تجاری آمریکا علیه برخی کشورها از جمله چین به عنوان یکی از شرکای اصلی کشورهای عضو این اتحادیه، موجب بروز اختلال دربخش هایی از تجارت جهانی شده است به لحاظ اتخاذ سازوکارهای مقابله با چالش های ناشی از این شرایط مهم ارزیابی شده است.

برغم آنکه بارها نهادهای بین المللی مالی واقتصادی جهانی ازجمله سازمان تجارت جهانی درباره آثار سوء ناشی ازجنگ تجاری آمریکا ضد شماری از کشورهای تاثیر گذار بر چرخه تجارت بین الملل هشدار داده اند اما همچنان «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری این کشور بر تداوم این راهبرد ضد رقابتی در اقتصاد جهانی اصرار دارد.

«آلوارو پیرا» Alvaro Pira کارشناس مسائل اقتصادی می گوید: "ادامه روند سیاست های اقتصادی آمریکا ازجمله دربخش حمایتگرایی، بی شک اقتصادی جهان را با مشکل و چالش مواجه خواهد کرد."

درچنین شرایطی که مخاطرات ناشی ازاین سیاست جنگ تجاری و تعرفه ای آمریکا بر اقتصاد جهانی سایه افکنده است، به طور طبیعی نهادها و اتحادیه های اقتصادی منطقه ای به سوی درونگرایی سوق پیدا می کنند و بر اساس این مدل، کشورهای عضو این نهادها و اتحادیه ها سعی می کنند مروادات خود را درچارچوب سازمان متبوع خود انجام دهند.

به همین دلیل است که بخشی از دستور کار سی و پنجمین اجلاس سران اتحادیه "آسه آن" در تایلند بر بررسی ظرفیت افزایش نقش ارزهای داخلی در تبادلات درون نهادی استوار شده است تا از این طریق بتوانند از اثر گذاری  یا سلطه ارزهای رایج بین المللی به خصوص دلار که به ابزاری برای اعمال فشار آمریکا بر دیگر کشورها تبدیل شده است، بکاهند.

مالزی از جمله کشورهای بزرگ عضو اتحادیه "آسه آن" است که از ایده شکل گیری پول مشترک در این اتحادیه حمایت می کند. در همین راستا چند ماه پیش «ماهاتیر محمد» نخست وزیر مالزی پیشنهاد ایجاد پول مشترک بین کشورهای عضو "آسه آن" را ارائه کرد که به گفته وی می تواند به قطع  وابستگی آنان به دلار آمریکا منجر شود.

برهمین اساس است که نخست وزیر مالزی حتی با مشارکت آمریکا در اتحادیه آسه آن مخالف است، زیرا معتقد است که این کشور با دیگر کشورها به طور برابر رفتار نمی کند و در صدد تحمیل یکجانبه گرایی است.

به نظر می رسد، سیاست مخرب ترامپ مبتنی بر یکجانبه گرایی درعرصه همکاری اقتصادی با دیگر کشورها و برهم زدن موازین موجود در تجارت جهانی، موجب شده تا انگیزه های بیشتری برای تقویت نهادهای منطقه ای بدون مشارکت واشنگتن به خصوص رهایی از سلطه دلار در بین کشورهای مختلف جهان از جمله در جنوب شرق آسیا به وجود آید که همین مسئله می تواند به گسترش چند جانبه گرایی منجر شود که نتیجه آن در انزوا قرار گرفتن کاخ سفید در عرصه های مختلف بین المللی است.

نویسنده: محمدرضا عسگری

141/116

بیشتر بخوانید:

آغاز اجلاس سران آ سه آن در تایلند

تایلند میزبان نشست سالانه سران کشورهای عضو "آ.سه.آن"