با امضای توافق بین آمریکا و طالبان وی خواهان تحقق این مساله است، هرچند اما و اگرهای زیادی در این زمینه وجود دارد.
در این راستا، «مارک اسپر» وزیر دفاع آمریکا اعلام کرد که به فرمانده عالی نظامیان آمریکایی در افغانستان دستور داده است تا عقب نشینی اولیه این نیروها را از افغانستان آغاز کند.
اسپر در جریان نشست خبری در ساختمان پنتاگون تاکید کرد: پس از امضای توافق صلح با طالبان لازم است تا ظرف 10 روز روند خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان آغاز شود.
به گفته اسپر، آمریکا ظرف 135 روز نیروهای خود را از 13 هزار نفر کنونی به هشت هزار و 600 تن کاهش میدهد و سپس اوضاع را مجددا ارزیابی و بررسی خواهد کرد.
وزیر دفاع آمریکا مدعی شده که این کشور مصمم است تا با خروج نظامیانش از افغانستان، حسن نیت خود را نشان دهد.
اسپر در عین حال تاکید کرده که انتظار دارد در شرایط فعلی پس از امضای توافق صلح خشونتها در افغانستان کاهش یافته و روند مذاکرات بین گروههای افغانی آغاز شود.
آمریکا روز شنبه 29 فوریه توافقی را با طالبان امضا کرد که به ادعای واشنگتن سنگ بنای خروج کامل نیروهای خارجی از افغانستان و پایانی برای جنگ 18 ساله در این کشور محسوب میشود.
با این حال برخی ناظران این اقدام را به عنوان قمار ترامپ در عرصه سیاست خارجی در سال انتخابات ریاست جمهوری توصیف کردهاند که ممکن است به طالبان مشروعیت بینالمللی بدهد.
ترامپ چند ساعت پس از امضای این توافق در کنفرانسی مطبوعاتی در کاخ سفید گفت: "این توافق باید به ایالات متحده اجازه دهد تا نیروهایش در افغانستان را از 13 هزار تن به هشت هزار و 600 تن کاهش بدهد."
او احتمال کاهشی فراتر از این تعداد را رد کرد اما گفت: "ایالات متحده در صورت نیاز میتواند فورا نیروها را به این کشور بازگرداند."
رئیسجمهوری آمریکا همچنین در کنفرانس سیاسی سالانه محافظهکاران در حومه مریلند گفت: "اگر طالبان به تعهداتش پایبند باشد، این جنگ به پایان خواهد رسید. ما نمیتوانیم پلیس جهان باشیم."
به رغم امیدواری دولت ترامپ برای بقای این توافق و در حالی که پنتاگون برنامه خروج اولیه نیروهای آمریکایی از افغانستان را ارائه کرده است؛ اما بعید به نظر می رسد حتی پس از توافق آمریکا و طالبان ناآرامیها و درگیریها در افغانستان به صفر برسد.
«ژنرال مارک میلی» رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا گفته است که درگیریها و ناآرامیها در افغانستان فورا متوقف نخواهد شد و به صفر نخواهد رسید.
ضمن اینکه دولت افغانستان نیز مایل به اجرایی کردن این توافق نیست.
یک روز پس از امضای توافق امریکا و طالبان، «محمد اشرف غنی» رئیس جمهوری افغانستان روز یکشنبه 1 مارس بخشی از توافق را در مورد آزاد کردن زندانیان طالبان به چالش کشید و گفت: "تعهدی برای آزاد کردن آنها ندارد. "
اشرف غنی در کنفرانسی خبری در کابل گفت، طالبان خواستار آزادی زندانیانش از زندانهای افغانستان به عنوان پیششرطی برای مذاکره مستقیم است.
در توافق آمریکا و طالبان آمده است که هر دو طرف به تلاش برای آزادی زندانیان سیاسی و جنگی به عنوان اقدامی اعتمادساز با هماهنگی و تایید همه طرفهای مرتبط متعهد هستند.
طبق این توافق قرار است پنج هزار زندانی طالبان در ازای یک هزار اسیر دولت افغانستان تا 10 مارس آزاد شوند.
طالبان روز دوشنبه 2 مارس اعلام کرد که عملیات علیه نیروهای دولت کابل از سر گرفته میشود و تا زمانی که دولت افغانستان پنج هزار زندانی طالبان را آزاد نکند، در مذاکرات بین افغانها شرکت نخواهد کرد.
بدین ترتیب از هم اکنون اجرای مفاد توافق آمریکا و طالبان زیر سئوال رفته است.
اگر این بخش توافق یعنی آزادی زندانیان طالبان اجرا نشود، طبیعتا طالبان نیز اقدامات مسلحانه خود را مجددا آغاز و توسعه خواهد بخشید و بدین ترتیب اجرای بقیه مفاد آن ازجمله خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان نیز در هاله ای از ابهام قرار خواهد گرفت.
اساسا با توجه به وضعیت سیال و بی ثبات افغانستان، این توافق در مرحله اجرا با چالش ها و دشواری های زیادی مواجه خواهد شد.
ترامپ که خیلی برای رسیدن به این توافق عجله داشت اکنون بر این تصور است که می تواند در کارزار انتخاباتی خود از آن به مثابه برگ برنده ای استفاده کند.
با این حال آینده روشنی برای اجرای توافق آمریکا و طالبان متصور نیست و مسلما موانع زیادی در این مسیر وجود دارد.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
133/116
بیشتر بخوانید:
وزیر دفاع آمریکا: عقب نشینی نیروهای آمریکایی از افغانستان 10 روز دیگر آغاز میشود
تاکید طالبان بر ضرورت خروج آمریکا از افغانستان