ایران پرس: آمار منتشره توسط سازمان فائو نشان می دهد که میزان تولیدی آلو و آلوچه در جهان حدود 12,050,799 تن (دوازده میلیون و پنجاه هزار و هفتصد و نود و نه تن) است و ایران با تولید 270 هزار تن آلو و آلوچه در رتبه هفتم دنیا قرار دارد.

بر اساس آمار منتشر شده کشور چین با تولید 6 میلیون 663 هزار تن آلو و آلوچه در سال اولین کشور بزرگ تولید کننده این محصول در جهان بوده و سهم 55 درصد از کل محصول تولیدی را به خود اختصاص داده است.

بعد از کشور چین، کشورهای رومانی و صربستان هر کدام با تولید 512 هزار تن و 463 هزار تن به ترتیب در رتبه های دوم و سوم این رده بندی قرار دارند. 

ایران با تولید 270 هزار تن آلو و آلوچه در رتبه هفتم دنیا قرار دارد.

استان خراسان رضوی رتبه نخست تولید آلو را در ایران دارد. تولید آلو در خراسان رضوی به حدود 60 هزار تن در سال می‌رسد و میانگین برداشت آن در هر هکتار نیز حدود 10 تن است.

حدود 40 درصد آلوی تولیدی خراسان رضوی به صورت تازه مصرف می شود و بقیه تولیدات به آلو خشک و لواشک تبدیل می‌گردد. 

صادرات آلو بخارا به امارات متحده عربی، عراق، هند، بنگلادش، و پاکستان در مقادیر متفاوت انجام می گیرد.

آلو خشک

 

آلو از میوه‌های تک‌هسته‌ای و محصول بومی اروپا و آسیا است که از انتهای فصل بهار و در تابستان به میزان زیاد در دسترس قرار می‌گیرد. درخت این میوه در مناطق گسترده جغرافیایی کشت می‌گردد و دارای سه گونه اصلی اروپایی، ژاپنی و امریکایی است.این سه گونه ی آلو در رنگ، اندازه و ویژگی‌های رشد متفاوت‌اند.

معروف‌ترین گونه‌ آلوها، نوع ژاپنی است که برخی انواع آن به رنگ زرد و پرآب بوده و برخی دیگر درصد آب کمتری داشته و قرمز متمایل به ارغوانی هستند. اندازه میوه آلو در سراسر جهان از ۳ تا ۶ سانتی‌متر، متفاوت است. آلوها با خاصیت فراوان تغذیه‌ای و داشتن انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی و نیز فیبرها، انرژی‌بخش بوده و به سلامت بدن کمک می‌کنند.

میوه آلو به خاطر داشتن طعم و عطر مطبوع مصارف غذایی زیادی دارد.

میوه آن را می‌توان به‌صورت تازه مصرف کرد و یا به سالادها و غذاها اضافه نمود. علاوه بر آن می توان با فراوری و تبدیل آلو به آب‌میوه، مربا، کمپوت، ژله، پودینگ و آلوی خشک در برنامه غذایی روزانه آن را وارد کرد. کنسانتره آلو نیز در تهیه آب‌نبات و شیرینی کاربرد دارد.

آلو زرد

 

درخت آلو با ارتفاع حدود 5 متر یا بیشتر، غالبا بدون خار و دارای برگهای بیضوی دندانه دار است. درخت آلو دارای گلهای فراوان و میوه ای آبدار تقریبا به اندازه گردو و دارای ظاهر بیضوی کشیده و خوراکی است. از این درخت، براثر کشت های متوالی، نژادهای مختلفی با میوه های متفاوت از نظر شکل، ابعاد و رنگ بدست آمده است.

معمول ترین آنها، آلوی زرد، آلوی بخارا و آلوی سیاه است و نژادی از آن که میوه تیره رنگ دارد بر سایرین ترجیح داده می شود.

مصرف آلو با جلوگیری از افزایش فشارخون، کنترل قندخون و پیش‌گیری از بروز بیماری‌های قلبی ـ عروقی، سرطان، بیماری‌های گوارشی، کاهش چربی و ... نقش بسزایی در سلامت انسان دارد.

آلو سرشار از مواد معدنی مانند فسفر، منگنز، منیزیم، مس و پتاسیم است. این ماده غذایی همچنین دارای روی و آهن و مقدار کمی کلسیم است. علاوه بر آن آلوها سرشار از ویتامین A، K و ویتامین C هستند. این میوه دارای مقادیر فراوانی از نیاسین، ریبوفلاوین و تیامین است.

ویتامین ‌C موجود در آلو نه تنها برای بافت بدن مفید است بلکه موجب تقویت سیستم ایمنی بدن نیز می‌شود. مصرف این میوه از ابتلای بدن به انواع سرماخوردگی و آنفلوانزا پیشگیری می‌کند و وجود این ویتامین در آلو موجب خنثی‌سازی رادیکال‌های آزاد در بدن شده و در نتیجه از بروز بسیاری از بیماری‌ها مانند آرتروز، سرطان روده، آسم و آرتریت روماتوئید پیشگیری می‌کند.

این میوه سرشار از آنتی‌اکسیدان بوده، از اینرو از ایجاد آسیب‌های رادیکال‌های آزاد به بدن پیشگیری می‌کند.

آنتی‌اکسیدان‌ها محافظان خوبی برای چشم و قلب نیز هستند و از ابتلای بدن به انواع سرطان ها  پیشگیری کرده و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن هم می‌شوند.

آلوهای تازه، به‌ویژه نوع زرد آن، منبع متوسطی از ویتامین A هستند. ویتامین A برای بینایی ضروری است. همچنین برای حفظ مخاط و پوست سالم لازم است.مصرف میوه‌های طبیعی غنی از ویتامین A برای محافظت در برابر سرطان‌های ریه و حفره دهان مؤثر است. 

خواص درمانی آلوها

آلو ژاپنی

 

از نظر خواص درمانی، آلو میوه ای مقوی، تنظیم کننده دستگاه گوارش، ملین و مسکن حرارت درونی و عطش است. لذا در مصارف غذایی آلو را بصورت تازه و خشک کرده و یا بصورت کمپوت مصرف می کنند. آلو در بهبود هضم و جذب غذا تاثیر دارد.

آلو و به‌خصوص آلوی خشک منبع خوبی از فیبر و سوربیتول و ایزتین هستند. این ترکیبات دارای اثر ملین هستند و به تنظیم عملکرد دستگاه گوارش کمک می‌کند. لذا در درمان اختلالات گوارشی مثل یبوست مؤثر هستند.

تحقیقات نشان می‌دهد که مصرف منظم آلو خشک‌شده به ارتقای سیالیت خون در رگ‌ها کمک می‌کند. مواد معدنی ضروری مانند آهن و مس در تشکیل گلبول‌های قرمز نقش دارند و باعث گردش خون سالم می‌شوند. مس همچنین در جذب آهن کمک می‌کند و مانع از بیماری‌های مختلف مانند کم‌خونی و آرتریت می‌شود.

پتاسیم نیز جزء مهمی از مایعات سلولی و بدن است که به کنترل قلب و فشارخون کمک می‌کند.

آلو شامل ویتامین B6 است که به انتقال سیگنال‌های عصبی و کمک به عملکرد صحیح سیستم عصبی کمک می‌کند. آن‌ها همچنین در رشد طبیعی مغز مؤثرند.

تریپتوفان و اسیدآمینه موجود در آلو به تولید انتقال‌دهنده عصبی سروتونین کمک می‌کند که نقش مهمی در بهبود خواب، اشتها و تمرکز دارد. فلاونوئید ها و پتاسیم موجود در عصاره آلو از اختلالات شناختی مرتبط با سن مانند آلزایمر و پارکینسون جلوگیری می‌کند و باعث بهبود عملکرد حافظه می‌شود.

مصرف آلو خشک باعث اقدامات آنابولیک و ضد انعقادی می‌شود که به حفظ استخوان‌های سالم کمک می‌کند. فلاوونوئیدها مانند اسید کافئیک و روتین موجود در آن‌ها به حفظ بافت استخوانی و جلوگیری از بیماری‌هایی مانند پوکی استخوان در زنان یائسه کمک می‌کنند.

پلی فنول ها، همراه با مقدار پتاسیم موجود در آلو خشک، بهبود تراکم استخوان و جلوگیری از کمبود استخوان ناشی از کمبود هورمون تخمدان را تشویق می‌کنند.  ویتامین K در متابولیسم استخوان ضروری است و در انتقال کلسیم در سراسر بدن و جلوگیری از خونریزی شدید عمل می‌کند.

آلو بخارا

 

مصرف عصاره آلو در کاهش قند خون و تری گلیسیرید در بدن کمک می‌کند. فلاوونوئیدها موجود در آلو اثرات محافظتی را در برابر مقاومت به انسولین دارند و به افزایش حساسیت به انسولین در بدن کمک می‌کنند. محتوای فیبر موجود در آن‌ها همچنین به اثر محافظتی قلب با کاهش کلسترول بد (LDL) و افزایش سطح کلسترول خوب (HDL) اضافه می‌کند. آلو تازه دارای شاخص گلیسمی کم و در حدود 40 و بار گلیسمی 2 است، بنابراین افزایش قند خون در بدن را کنترل و به کاهش وزن در فرد کمک می‌کند.

خوردن آلوی تازه، پخته شده و یا کمپوت آلو برای درمان بیماران مبتلا به رماتیسم ، نقرس و تصلب شرائن مفید است.

لازم به تذکر است که آلوی تازه به صورت خام برای افراد ضعیف و اشخاص مسن دیر هضم می باشد. لذا بهتر است این قبیل افراد، آلو را پخته مصرف نمایند.

در آلوی خشک شده مقدار نسبی قند 44 درصد و هیدراتهای کربن 18 درصد است به همین جهت ارزش غذایی آلو خشک بطور نسبی از آلوی تازه بیشتراست.

بطور کلی در تمام مواردیکه ادامه یک رژیم غذایی، فاقد مواد ازته (برای بیماری کلیوی) و درعین حال مقوی و با انرژی است، آلو و مخصوصا آلوی خشک بکار می رود. مغز هسته آلو دارای 30 تا 50 درصد ماده روغنی قابل استخراج است که تحت اثر فشار و درجه حرارت کم از آن به دست می آید.

روغن مذکور حالت روان و رنگ زرد طلایی وگاهی کمی تیره دارد و بو و طعم آن ضعیف است. روغن هسته آلو مصارف مختلف در داروسازی و درعطر سازی دارد.

 

مربای آلو
خورش آلو
مربای آلو
مربای آلو
آلو خشک
آلو زرد
آلو ژاپنی
آلو بخارا