ایران پرس- «ژایر بولسونارو» (Jair Bolsonaro) نامزد حزب راستگرا (حزب سوسیال لیبرال برزیل) و «فرناندو حداد» (Fernando Haddad) نامزد حزب کارگر برزیل به دور دوم انتخابات ریاست جمهوری این کشور راه یافتند.

به گزارش خبرگزاری روسی اسپوتنیک؛ «بولسونارو» 63 ساله، فرمانده سابق نیروی دریایی موفق به کسب 46 درصد از آراء شد، اما وی نتوانست اکثریت لازم را به دست آورد تا از کشیده شدن انتخابات به دور دوم بی‌نیاز گردد. دور دوم این انتخابات در تاریخ 28 اکتبر سال جاری برگزار می‌شود.

همچنین «فرناندو حداد» که از سوی «لوئیس ایناسیو لولا دا سیلوا» (Luiz Inácio Lula da Silva) رئیس جمهوری سابق برزیل به عنوان نامزد این انتخابات معرفی شد، توانست کمی بیش از 29 درصد آراء را به خود اختصاص دهد.

با این وجود، حداد مجبور خواهد شد که برای پیروزی در این انتخابات، اعتماد رای دهندگان سایر نامزدهای چپگرا و حتی راستگرایان میانه‌رو را کسب کند.

از سوی دیگر، گفته شده است که «بولسونارو» از حمایت بسیاری از افراد در مناطق ثروتمند برزیل از جمله مناطق جنوبی و جنوب شرقی این کشور برخوردار است.

بولسونارو به علت عدم کسب آراء از ایالت‌های فقیرنشین شمال شرق برزیل که اکثریت آنها طرفدار حزب کارگر بودند، در دور اول انتخابات ریاست جمهوری برزیل پیروز نشد و این انتخابات به مرحله دوم راه یافت.

ژایر بولسونارو کمی بعد از اینکه خود را برنده این انتخابات اعلام کرد، گفت که نیازی به برگزاری دور دوم انتخابات نیست.

آرای انتخاباتی برزیل که می‌تواند آینده آمریکای‌لاتین را تغییر دهد

برزیلی‌ها هفتم اکتبر برای انتخاب رئیس جمهور به پای صندوق‌های رای رفتند. درحالی که این انتخابات می‌تواند نقشه سیاسی تمام منطقه آمریکای لاتین را تغییر دهد.

«بولسونارو» کسی است که از طریق شبکه‌های اجتماعی طرفداران خود را رهبری می‌کند و وی همانند سایر نامزدهای انتخاباتی تبلیغات خود را تنها از طریق رسانه‌ها انجام نمی‌دهد.

ژایر بولسونارو با درخواست از طرفداران خود به وفاداری و حمایت از وی، همچنین مدعی شده است که حزب کارگر برزیل بودجه‌ای به ارزش میلیاردها دلار برای هزینه کردن به منظور افزایش شمار طرفداران خود دارد.

از سوی دیگر، فرناندو حداد با به رسمیت شناختن نتایج آراء در دور نخست، اعلام کرد که «در دور دوم، با یک چالش انتخاباتی روبرو می شویم.»

فرناندو حداد تاکید کرد که حتی قانون اساسی سال 1988 برزیل در معرض خطر قرار دارد.

گفتنی است که قانون اساسی این کشور پس از بازنگری در تاریخ پنج اکتبر 1988 به تصویب رسید. این قانون دربرگیرنده 250 اصل است.

(قانون اساسی برزیل بر مبنای برابری اقوام ساکن در آن کشور و یکسان بودن حقوق آنها بنا شده است.

در بند اول این قانون چنین آمده است: «جمهوری فدرال برزیل بر پایه تمامیت ارضی و اتحاد ناگسستنی بخش‌های مختلف کشور و در قالب دولتی دموکراتیک شکل گرفته است. اساس وجود این دولت همکاری و تلاش جمعی شهروندان در زمینه‌های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و غیره است. دولت با مراجعه به آرای مردم تعیین شده و مشروعیت می‌یابد.»)

طبق قانون اساسی کشور برزیل، قوای دولت بر سه قوه استوار است: قوه قضائیه، قوه اجرایی و قوه قانون‌گذاری. این سه قوه در انجام وظایف خود بر مبنای این قانون، هماهنگی به عمل می‌آورند و ریاست جمهوری مرجع تمام این قواست.

فرناندو حداد در ادامه اظهاراتش تصریح کرد: «ما تنها با سلاحی به نام «عرصه دموکراتیک» پیش می‌رویم، و با خود سلاح حمل نمی‌کنیم، ما با استدلال دفاع از برزیل و مردم این کشور به ویژه کسانی که رنج و مشقت زیادی را متحمل شده‌اند، برای آینده برزیل پیش می‌رویم و برنامه‌های خود را به اجرا می‌گذاریم.»

تجزیه و تحلیل انتخابات ریاست جمهوری در برزیل

انتخابات ریاست جمهوری در برزیل موضوعی است که منافع جهانی را دربر می گیرد. زیرا، علاوه بر اینکه برزیل به عنوان یکی از اقتصادهای بزرگ و بلوک منطقه ای محسوب می شود، نقش بسزایی در تضعیف هژمونی آمریکا و اروپا دارد. بنابراین، این انتخابات می تواند به معنای پیشرفت  این کشور در آمریکای جنوبی باشد.

براساس مجموع آرای شمارش شده در انتخابات ریاست جمهوری برزیل «بولسونارو» نامزد راست‌های افراطی در جایگاه اول، «فرناندو حداد» از حزب چپگرا در جایگاه دوم و پس از او «سیرو گومز» (Ciro Gomes) از حزب دموکراتیک کارگر با ۱۲.۵ درصد رای در جایگاه سوم قرار گرفتند.

از سوی دیگر، «بولسونارو» ژنرال بازنشسته ارتش که در آستانه انتخابات هفتم اکتبر پیشتاز نظرسنجی‌ها بود، هیچگونه اسناد و مدارکی را درخصوص اینکه در انتخابات تقلب شده است، ارائه نداد اما گفت، به دادگاه عالی انتخاباتی برزیل اعتماد ندارد و عملکرد صندوق الکترونیکی آراء این کشور را زیر سوال برد.

وی در ادامه اظهارات خود افزود: «براساس مشاهده نتایج آراء، هیچ نتیجه‌ای غیر از پیروزی خودم در انتخابات را قبول نخواهم کرد.»

از سوی دیگر، دادگاه عالی انتخاباتی برزیل مجبور شد تا در روند برگزاری این انتخابات مداخله کند، برای این که این دادگاه از صحت پخش ویدئویی توسط «ادواردو بولسونارو» (Eduardo Bolsonaro) پسر «ژایر بولسونارو» که در آن گفته شده است یک رای دهنده مجبور به رای دادن به «حداد» به دلیل دستکاری در صندوق رای گیری شده است، اطمینان یابد.

این دادگاه اعلام کرد در پی برگزاری انتخابات روز یکشنبه ، 134 نفر به علت نقض قانون انتخابات بازداشت شدند.

«فرناندو حداد» نامزد حزب چپگرای کارگر برزیل پس از ممانعت از شرکت «لولا دا سیلوا» به عنوان نامزد انتخاباتی در عرصه این رقابت‌ها، با شانس کمتر وارد این عرصه شد.

در صورتی که احزاب چپ و چپ میانه نتوانند برای حمایت از «حداد» در دور دوم به اتفاق برسند، احتمال به خطر افتادن نظام دموکراسی در برزیل وجود خواهد داشت؛ زیرا عملکرد سیاسی «بولسونارو» متفاوت از «حداد» است، «بولسونارو» خواستار تقویت روابط برزیل با برخی از طرف‌ها ازجمله آمریکا، اسرائیل و ایتالیا که از لحاظ مذهبی و فرهنگی متفاوت با این منطقه هستند، خواهد بود، در حالی که «حداد» در مبارزات انتخاباتی خود مواردی را از قبیل اجرای یک سیاست منطقه‌ای فعال‌تر، تقویت مرکوسور (بازار مشترک کشورهای آمریکای جنوبی Mercosur) و تلاش برای ایجاد اتحاد استراتژیک با آرژانتین را در اولویت برنامه کاری خود قرار خواهد داد. 

مترجم: نگین فلکشاهی

141/120

بیشتر بخوانید:

شورای آتلانتیک: احتمال برنده‌شدن رئیس‌جمهوری راست‌گرای افراطی در برزیل

بازداشت 134 نفر در ارتباط با تخلفات انتخاباتی در برزیل

لو نوول ابسرواتور: انتخابات برزیل؛ خطر پیروزی راست‌گرایان افراطی