محمد مهدی غفاری - بعد از گذشت پنجاه روز از مرگ "بهومیبول آدولیادج" پادشاه سالخورده تایلند، شاهزاده "ماها واجیر الونگکورن" در مقام رامای دهم ،پادشاه این کشور اعلام شد.

شاهزاده "ماها واجیرا لونگکورن" 64 ساله پادشاه جدید تایلند، جمعه دوم دسامبر پس از دریافت دعوتنامه از پارلمان، پذیرفت که جانشین پدرش شود.

پادشاه جدید تایلند درسخنی کوتاه تصریح کرد "دعوت مجلس قانونگذاری را به نفع مردم تایلند قبول می کند".

پادشاه جدید تایلند تحصیلات اولیه را درمدرسه سلطنتی این کشور آغاز و پس از آن درانگلستان و استرالیا، ادامه تحصیل داد.

هنوز برخی کشورهای جهان با نظام سلطنتی اداره می شوند که می توان به انگلیس، هلند و اسپانیا در اروپا، ژاپن در آسیا و تایلند و کامبوج در جنوب شرق آسیا اشاره کرد.

با این حال رقم خوردن 19 کودتا طی کمتراز یک قرن در تایلند که برخی ازآنها، ازحمایت پادشاه بر خورداربودند، نشان می دهد نقش وی در عرصه تحولات سیاسی و نظامی این کشور تعیین کننده است.

دو کودتا ابتدا در19 سپتامبر 2006 و سپس در 24 می 2014 در تایلند بوقوع پیوست که در هر دو کودتا، نظامیان برای ساقط کردن دولت های قانونی از حمایت شاه بر خوردار بودند.

نظامیان در توجیه کودتا ، ابتدا دولت "تاکسین شیناواترا" را متهم به اختلاس و سرمایه گذاری خلاف قانون دریک شرکت سنگاپوری کردند و در دومین کودتا در 24 می، خانم "ینگلوک شیناواترا" نخست وزیر را به  ندادن یارانه برنج به کشاورزان و ارایه لایحه عفوعموی به پارلمان متهم کردند.

نظامیان در همان مقطع خاطر نشان کردند که خانم شیناواترا قصد داشت با به تصویب رساندن این لایحه زمینه های عفو برادرش تاکسین شیناواترا را فراهم کند.

این در حالی بود که دستگاه قضایی در تایلند می توانست عدالت را در حق هر دو نخست وزیر، اجراء و زمینه های رضایتمندی مردم تایلند را فراهم آورد.

اما از آنجا که شاه سالخورده تایلند از نظامیان در انجام دو کودتا حمایت کرد، دیگر نمی توان پذیرفت که دموکراسی  در این کشور جنوب شرق آسیا  بتواند به راه خود ادامه دهد.

در قانون اساسی تایلند آمده است، هیچ کس نمی تواند شاه را مورد سرزنش و یا انتقاد قرار دهد، چرا که شاه مصون از انتقاد است.

واقعیت این است که در تایلند قدرت دوگانه ای حاکم است. یک طیف این قدرت را صاحبان سرمایه های بزرگ، کارخانه داران، نخبگان اقتصادی و نظامیان تشکیل می دهند که عملا حامی نظام سلطنتی هستند.

در طیف دیگر،  دولت های برآمده از انتخابات  چند حزبی قرار دارند که وظایف آنها عمل به قانون و عمل به وعده هایی است که هنگام مبارزات انتخاباتی به مردم داده اند.

حزب تاکسین شیناواترا نخست وزیر معزول "تایی، راک تایی" نام داشت که به معنای "تایلندی، تایلندی را دوست بدار" است و  به همین دلیل تاکسین از پایگاه اجتماعی وسیعی بر خوردار بود.

سرخ جامگان حامی وی ترکیبی از خورده بورژوازی شهری، خورده کاسبان حاشیه شهرهای بزرگ ، کشاورزان بی زمین و کم زمین و بسیاری از اتحادیه های کارگری  وروشنفکران و دانشجویان بودند.

به همین سیاق، حزب خانم ینگلوک شیناواترا "پوآئو" برای تایلند نام داشت که، این حزب هم از پایگاه اجتماعی خوبی بر خوردار بود.

نگرانی نظامیان که دو کودتا را علیه دو نخست وزیر رقم زدند ناشی از این بود که نتوانند در مقابل  موج به راه افتاده علیه سلطنت، ایستادگی کنند و یکی دیگر نظام های سلطنتی به تاریخ بپیوندد.

برخی آگاهان سیاسی می گویند، احتمال اینکه پادشاه جدید تایلند از آموزه های شاه قبلی برخوردار باشد زیاد است منتهی باید دید شرایط جامعه تایلند به شاه جدید اجازه ورود به عرصه سیاست را خواهد داد؟