تحلیل؛

ایران پرس: «پم باندی» دادستان کل ایالات متحده از لغو سیاست دولت «جو بایدن» رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا در حمایت از روزنامه‌نگاران و در مقابل پاسخ‌گو کردن روزنامه‌نگاران افشاگر خبر داد.

چرا مهم است:

 

باندی روز جمعه ۲۵ آوریل اعلام‌کرد که تلاش برای ضبط سوابق تلفن خبرنگاران به‌منظور افشای اطلاعات از سر گرفته‌می‌شود. دادستان کل ایالات متحده در یک یادداشت داخلی که سایت اکسیوس به آن دسترسی یافته است اظهار داشته است: «من به این نتیجه رسیده‌ام که لغو سیاست‌های مریک گارلند که مانع وزارت دادگستری از ارائه درخواست سوابق و شهادت اعضای رسانه‌های خبری در شناسایی و مجازات عاملان افشاگری می‌شود، ضروری است».

زمینه خبر:

سایت اکسیوس این تصمیم را تغییر کامل در سیاستی دانسته که در زمان بایدن در پیش گرفته شد و مریک گارلند دادستان وقت آمریکا آن را با هدف محدود کردن احضاریه‌های مربوط به جمع‌آوری اطلاعات خبرنگاران وضع کرد. اما باندی با اشاره به افشاگری‌های اخیر علیه دولت ترامپ، گفته‌است: «این رفتار (افشاگری‌ها) غیرقانونی و اشتباه است و باید متوقف شود».

اقدام جدید دولت ترامپ در زمینه محدود کردن آزادی بیان و ممانعت از افشاگری‌ها توسط خبرنگاران با پیگرد قضائیه و احضار آنها به دادگاه که توسط دادستان کل ایالات متحده اعلام شده است گام جدید این دولت برای ایجاد اختناق و ممانعت جدی از فعالیت‌های رسانه‌ها و جلوگیری از افشای کاستی‌ها و اقدامات پشت پرده نهادهای دولتی آمریکا و نیز اقدامات غیر قانونی مقامات ارشد دولت ترامپ محوسب می‌شود.

نکات کلیدی:

  • لغو سیاست‌های حمایتی: دولت ترامپ سیاست‌های مریک گارلند را که به‌منظور حمایت از روزنامه‌نگاران وضع شده بود، لغو کرده است.
  • احضار خبرنگاران: با توجه به سیاست جدید، خبرنگاران ملزم به پاسخگویی به احضاریه‌های وزارت دادگستری خواهند بود.
  • افشای اطلاعات: باندی افشاگری‌های اخیر را غیرقانونی و اشتباه توصیف کرده و بر لزوم توقف آن‌ها تأکید کرده است.
  • تأثیر بر دموکراسی: این اقدامات می‌تواند به تضعیف آزادی بیان و شفافیت در حکومت منجر شود و انتقادات گسترده‌ای را به‌دنبال داشته باشد.

نگاه عمیق‌تر:

در واقع آنچه که بعد از انتخابات ریاست جمهوری نوامبر ۲۰۲۴ آمریکا، پیش روی جهان قرارگرفت، پیروزی نامزد یک حزب و شکست نامزد حزب دیگر بر حسب سنت مرسوم انتخابات آمریکا نبود. بلکه ظهور یک رویکرد افراطی، در جهت بر هم زدن همه قواعدی بود که بنیان‌های آن از بدو تشکیل ایالات متحده آمریکا، با الهام از اندیشه‌های فیلسوفانی مانند جان لاک و دیگر فیلسوفان لیبرال. در نهادهای قانونی و حکمرانی آن کشور تعبیه شده بود. آمریکای ترامپ، اکنون در حال فاصله گرفتن کامل از تمامی آن قواعد و هنجارها و ارزش‌های لیبرالیسم است که فیلسوفانی مانند "فرانسیس فوکویاما" با کتاب معروف خود به نام " پایان تاریخ و اولین انسان "با ادعای پیروزی مطلق لیبرال دموکراسی آن را با افتخار تمام به رخ جهان و جهانیان کشیدند. با این حال اکنون فوکویاما و فیلسوفان هم مسلک او عزادار مرگ لیبرالیسم در آمریکا شده‌اند. او با صراحت گفته است: "ترامپ به پدیده‌ای در آمریکا تبدیل شده است که می‌خواهد مقولاتی مانند لیبرالیسم، آزادی، حقوق بشر و... را برای همیشه به تاریخ بسپارد".

نویسنده: سيدرضا مير طاهر 

رحمان فغان