ایران پرس- پس از روی کار آمدن "دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا در ژانویه 2017، وی سیاست سختی در قبال چین در پبش گرفته و از جنبه های مختلف پکن را تحت فشار قرار داده است.

آمریکا علاوه بر به راه انداختن جنگ تجاری با چین،  توجه خود را معطوف به مداخله در امور داخلی این کشور و ایجاد بی ثباتی سیاسی در هنگ کنگ کرده است. 

در این راستا مجلس نمایندگان آمریکا روز سه شنبه قانونی را در حمایت از معترضان هنگ کنگی به تصویب رساند که با واکنش سریع چین روبرو شده است.

این مصوبه که «قانون دموکراسی و حقوق بشر هنگ کنگ» نام دارد وضعیت تجاری ویژه هنگ کنگ با آمریکا را پایان می‌دهد. این موضوع تا زمانی که وزارت خارجه آمریکا به طور سالانه تایید کند مقامات هنگ کنگ به حقوق بشر و اجرای قوانین احترام می‌گذارند، لازم الاجراست.

یک مصوبه دیگر که «قانون محافظت از هنگ کنگ» نام گذاری شده از صادرات اقلام نظامی و کنترل تظاهرات مانند گاز اشک آور به این منطقه نیمه خودمختار جلوگیری می‌کند.

سومین بند مصوبه مداخله جویانه فوق که قطعنامه‌ای غیرالزام آور است رابطه دیپلماتیک هنگ کنگ با آمریکا را به رسمیت می‌شناسد و دخالت چین در امور هنگ کنگ را محکوم می‌کند.

مصوبه مجلس نمایندگان آمریکا نشانه‌ای جدید در سردی روابط میان دو قدرت اقتصادی برتر جهان در سایه تلاش‌ها برای رسیدن به توافق تجاری ارزیابی شده‌ است.

در واقع این اقدام کنگره آمریکا همسو با رویکرد دولت "ترامپ" در قبال چین صورت می گیرد.

اختلافات بین آمریکا و چین ابعاد مختلف سیاسی، تجاری و اقتصادی، نظامی و امنیتی و استراتژیک را در بر می گیرد. واشنگتن از چین به عنوان یک رقیب اصلی و قدرت تجدید نظر طلب یاد کرده و بر مقابله با سیاست ها و اقدامات آن تاکید کرده است.

در مقابل چین به همراه روسیه از مخالفان اصلی رویکرد یکجانبه گرایانه ترامپ در قبال مسائل جهانی بوده و در عین حال پکن رویکرد تجاری رئیس جمهور آمریکا که مبتنی بر حمایت گرایی اقتصادی است را بشدت مورد انتقاد قرار داده است.

مهم ترین اختلاف واشنگتن و پکن اکنون بر توسعه نظامی چین و تلاش پکن بر افزایش هژمونی خود در دریای چین جنوبی و دریای شرقی چین متمرکز شده است. اقدامات چین عملا حضور و نفوذ سنتی آمریکا در آسیای شرقی را به چالش کشیده و با واکنش شدید واشنگتن مواجه شده است.

اکنون آمریکا با سوء استفاده از ناآرامی ها در هنگ کنگ قصد دارد تا از این مساله نه فقط برای مداخله در امور داخلی چین استفاده کند، بلکه از آن به مثابه ابزار فشاری علیه پکن برای وادار کردن آن به قبول خواسته های زیاده طلبانه واشنگتن به ویژه در مسائل تجاری و امنیتی و نظامی استفاده کند. 

با این حال چین واکنش شدیدی به اقدام مداخله جویانه اخیر کنگره آمریکا نشان داده است.

"شی جین پینگ" رئیس جمهور چین  چند روز قبل درباره مداخلات در چین هشدار داده و گفته بود: هر کسی تلاش کند چین را در هر بخشی از آن تجزیه کند نابود خواهد شد.

اشاره رئیس جمهور چین  به تلاش‌های آمریکا برای مداخله در امور هنگ کنگ و تایوان با حمایت از اعتراضات این دو منطقه نیمه خودمختار چین است.

دولت ترامپ از همان شروع اعتراضات، از ناآرامی ها در هنگ کنگ به بهانه احترام به دموکراسی حمایت کرد و نشان داد که از وقوع بی ثباتی در این منطقه کاملا حمایت می‌کند.

وزارت خارجه چین نیز روز چهارشنبه 16 اکتبر در بیانیه‌ای مخالفت قاطعانه خود را با مصوبات مجلس نمایندگان آمریکا درباره هنگ کنگ ابراز داشته و از قانونگذاران آمریکایی خواست مداخله در امور هنگ کنگ را متوقف کنند.

چین مداخله "نیروهای خارجی" را عامل تشدید ناآرامی‌ها در منطقه نیمه خودمختار هنگ کنگ عنوان کرده است.

وزارت خارجه چین همچنین به اتخاذ "تدابیر شدید" در صورتی که کنگره آمریکا قانون حمایت از معترضان هنگ کنگی را متوقف نکند، تهدید کرده است.

"شی جین پینگ" رئیس‌ جمهور چین از ایده «یک کشور، دو سیستم» و اتحاد دوباره سرزمین مادری چین به عنوان استراتژی کلیدی چین در «عصر جدید» یاد کرده است.

این به آن معناست که پکن قصد ندارد از تایوان و همینطور هنگ کنگ به‌عنوان بخشی از قلمرو خود چشم پوشی کند. با این حال دولت ترامپ با فروش گسترده تسلیحات به تایوان در راستای جدایی طلبی آن از چین و نیز حمایت آشکار از معترضان هنگ کنگی مخالفت خود با استراتژی پکن برای وحدت همه اراضی متعلق به چین را به نمایش گذاشته است.

نویسنده: میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

هشدار چین به آمریکا درباره دخالت در امور هنگ کنگ/ تحلیل

مخالفت سازمان همکاری شانگهای با دخالت بیگانگان در اعتراضات هنگ کنگ/ تحلیل

هشدار پلیس هنگ کنگ به آشوب گران/ تحلیل