ایران پرس - «سلمان بن عبد العزیز»، شاه عربستان سعودی در ارتباط با قضیه قتل «جمال خاشقجی» روزنامه نگار عربستانی، از معاون رییس اطلاعات و مشاور دربار پادشاهی این کشور، به عنوان قربانی استفاده کرده است.

به گزارش پایگاه خبری الخلیج آنلاین، اقدام ملک سلمان برای عزل «احمد عسیری» معاون رییس اطلاعات عربستان سعودی و از نزدیکان «محمد بن سلمان» ولیعهد این کشور و «سعود القحطانی» مشاور دربار پادشاهی این کشور سبب شد تا پیش بینی های این پایگاه خبری و روزنامه نیویورک تایمز درباره استفاده ریاض از آنها به عنوان سپر بلا و قربانی تحقق یابد.

شاه عربستان سعودی بامداد امروز (شنبه) با صدور حکمی، دستور عزل القحطانی و عسیری از مناصب خود و نیز تشکیل کمیته وزارتی به ریاست ولیعهد برای بازسازی ریاست سازمان اطلاعات این کشور و به روزرسانی مقررات و تعیین اختیارات دقیق آن را صادر کرد.

عربستان سعودی رسما به قتل خاشقجی در داخل کنسولگری این کشور در شهر استانبول اعتراف کرده است؛ این در حالی است که ریاض طی 18 روز گذشته اصرار داشت که خاشقجی زنده از کنسولگری خارج شده و کشته نشده است.

خبرگزاری رسمی عربستان سعودی به نقل از دادستان کل این کشور اعلام کرد، تحقیقات اولیه نشان می دهد که خاشقجی در درگیری که در داخل کنسولگری رخ داده، کشته شده است. ضمن آن که بازجویی از 18 مظنون بازداشت شده در این رابطه که همگی سعودی هستند، ادامه دارد.

القحطانی در نخستین پستی که پس از برکناری از سمت خود، منتشر کرد، از شاه عربستان سعودی و ولیعهد این کشور به خاطر اعتمادی که طی سال های گذشته به وی داشته و فرصت خدمت به کشور را به وی داده اند، قدردانی کرده و تاکید کرد که برای همیشه به کشور وفادار خواهد ماند.

صحت مطالب منتشرشده در الخلیج آنلاین

منابع دیپلماتیک غربی فاش کرده بودند، ولیعهد عربستان سعودی برای خروج آبرومندانه از بحران ناپدید شدن خاشقجی، از «محمد بن زاید» ولیعهد امارات، درخواست کمک کرده است.

این منابع تاکید کردند، در حالی که ولیعهد عربستان سعودی از باج دادن به ترکیه برای رفع اتهام از وی در رابطه با قتل وحشیانه خاشقجی در داخل کنسولگری ریاض در استانبول، خودداری می کند، سران سعودی، اماراتی و مسوولان غربی و در صدر آنها آمریکا، برای پیدا کردن راه حلی در خصوص جلوگیری از متهم شدن بن سلمان در رابطه با این قضیه، با یکدیگر رایزنی کرده اند.

این منابع که نخواستند هویتشان فاش شود، اعلام کردند که طرفین سعودی و اماراتی درباره استفاده از برخی افراد به عنوان سپر بلا و قربانی، با یکدیگر اتفاق نظر دارند و ممکن است القحطانی به عنوان ناظر بر عملیات ترور خاشقجی بدون اطلاع بن سلمان، مهم ترین گزینه در این خصوص باشد.

نیویورک تایمز نیز روز پنج شنبه به نقل از منابع سعودی گزارش داده بود که عربستان قصد دارد در رابطه با قضیه قتل خاشقجی، از سرتیپ عسیری به عنوان سپر بلا استفاده کند.

عسیری سال گذشته به سمت کنونی خود در سازمان اطلاعات عربستان سعودی، منصوب شده بود.

خاشقجی روز دوم اکتبر پس از ورود به کنسولگری عربستان سعودی در استانبول، ناپدید شد. در این حال آنکارا اعلام کرد که مدارک صوتی را در اختیار دارد که نشان می دهد این روزنامه نگار اندکی پس از ورود به کنسولگری کشته شده است؛ اما عربستان با تکذیب این اظهارات کوشید تا از طریق رسانه های خبری خود شایعات گمراه کننده ای را در این باره منتشر کند.

پایان نقش القحطانی

القحطانی دست راست ولیعهد عربستان سعودی و نزدیک ترین مشاور وی در رابطه با موضوعات مهم به شمار می رود و بن سلمان برای از میان برداشتن دشمنان خود، به وی اعتماد داشته است.

مهم ترین دلیل نزدیک بودن القحطانی به ولیعهد عربستان سعودی و اعتماد بن سلمان به وی، اطلاعاتی است که «دیوید هرست» روزنامه نگار بریتانیایی در مقاله ای که روز 25 ژوئیه 2017 در پایگاه خبری میدل ایست آنلاین بریتانیا منتشر کرد.

به گفه هرست، روزنامه های وال استریت ژورنال و نیویورک تایمز و نیز خبرگزاری رویترز، گزارش هایی را منتشر کرده اند که نشان می دهد «محمد بن نایف» به سبب اعتیاد به داروهای مسکن، از سمت ولیعهدی خود در عربستان سعودی، کنار گذاشته شد و این روزنامه ها به منبع اصلی این اطلاعات اشاره ای نداشته اند.

هرست به نقل از یک منبع آگاه اظهار داشت، داستان اعتیاد ولیعهد سابق عربستان سعودی، فقط روایتی است که با هدف تخریب وجهه وی، بیان شده است و القحطانی به عنوان مشاور دربار پادشاهی این کشور، با هدف بدنام کردن بن نایف و معرفی وی به عنوان کسی که به مواد مخدر اعتیاد دارد، دیداری را با خبرنگاران ترتیب داد.

به گفته این روزنامه نگار بریتانیایی، در دربار پادشاهی عربستان، القحطانی برای بن سلمان، به مثابه چشم و گوش بود و تماس هایی را با خبرنگاران سعودی برقرار و آنها را از نوشتن اخبار و یا انتشار پست های الکترونیکی ممنوع کرده است؛ این اقدام ظالمانه همان کاری است که «خالد التویجری» در دوره ملک عبدالله، شاه سابق عربستان سعودی انجام می داد.

«ترکی الروقی» نویسنده سعودی و موسس دفتر روزنامه الوئام نیز در فوریه 2017 در راستای رسوا کردن القحطانی، با انتشار مطلبی در صفحه توییتر خود، نوشت: "شیوه این مرد (القحطانی) دروغ بستن به دشمنان خود با استفاده از رسانه های خبری و بهره برداری از آنها برای انتشار تصاویری مثبت از کشور وحکومت عربستان است."

الروقی تصریح کرد: "القحطانی وزیر مخفی اطلاعات عربستان بوده و گاهی به عنوان رییس اطلاعات، ایفای نقش کرده است و من تنها کسی نیستم که از اقدامات وی متضرر شده و آخرین نفر نیز نخواهم بود."

الروقی افزود: "القحطانی سپاهی از هکرها را در اختیار دارد و با یک شرکت متخصص در این زمینه در عراق همکاری می کند و سایت ها را هک و برای بدنام کردن بسیاری از شهروندان، از این شرکت استفاده می کند."

به گفته الروقی، "بسیاری از جوانان این کشور قربانی اقدامات القحطانی شده اند."

میان القحطانی و خاشقجی چه اتفاقی افتاده است؟

روزنامه واشنگتن پست به نقل از دو تن از دوستان نزدیک به خاشقجی می نویسد، القحطانی دست کم دو بار با این روزنامه نگارسعودی گفت وگوی تلفنی داشته و به نمایندگی از ولیعهد عربستان، پیام های دوستانه ای را به وی منتقل می کرده است؛ به نظر می رسد که این اقدامی برای جلب اعتماد و یا خنثی کردن خطر وی بوده است.

در یکی از این مکالمات تلفنی که در سپتامبر سال 2017 انجام شده است، القحطانی خطاب به خاشقجی، اظهار داشت که محمد بن سلمان از پیام رضایت بخش وی در رابطه با آزادی رانندگی زنان در عربستان سعودی، استقبال کرده است.

یکی از دوستان خاشقجی که هنگام انجام این مکالمه تلفنی همراه وی بوده است، در این باره گفت: این مکالمه، دوستانه انجام شد اما خاشقجی خطاب به القحطانی گفت، اگر در حکومت (ریاض) تغییرات مثبتی رخ دهد، آن را خواهم ستود و هنگامی که حوادث ناگوار رخ می دهد، منتقد آن خواهم بود.

به گفته دوست خاشقجی، بقیه مکالمات تلفنی وی با القحطانی، به دفاع از منتقدین نظام سعودی که اخیرا زندانی شده اند، اختصاص داشته است.

یکی دیگر از دوستان خاشقجی نیز گفت: یکی از بازرگانان نزدیک به خانواده سلطنتی عربستان بارها تلاش کرده بود تا به خاشقجی نزدیک شود. این بازرگان سعودی (که خاشقجی به نام وی اشاره ای نکرده بود) در هر سفر خود به واشنگتن، خواهان ملاقات با وی بوده و تاکید داشت که زمینه بازگشت وی را به عربستان، فراهم خواهد کرد.

مترجم: زهرا محب احمدی

116/118

بیشتر بخوانید:

واکنش‌ها به روایت ریاض از قتل خاشقجی؛ ابراز تاسف گوترش، تشکیک نمایندگان کنگره آمریکا، استقبال کاخ سفید

عربستان سرانجام به قتل خاشقجی اعتراف کرد

تهدید ترکیه به افشای رسانه ای نتایج تحقیقات درباره پرونده خاشقجی/تحلیل