فومیو کیشیدا که وزیر امور خارجه پیشین این کشور نیز بود به عنوان یکصدمین نخست وزیر ژاپن از حزب حالم لیبرال دموکرات سوگند یاد کرد.
وی که جانشین «یوشیهده سوگا» شد با چالش های مختلفی در عرصه داخلی، منطقه ای و بین المللی روبرو است. این بدان معنا است که حزب حاکم لیبرال دموکرات ژاپن نتوانسته است مشکلات و چالش های فراروی خود را حل نماید و تغییر نخست وزیر نیز به نظر نمی رسد راه گشای این حزب باشد.
اگر چه «آبه شینزو» نخست وزیر پیشین ژاپن به دلیل بیماری کناره گیری کرد، اما یوشهیدو سوگا نخست وزیر قبلی ژاپن نیز میراث دار مشکلات فراوان به جای مانده از دوره آبه بود که نتوانست آنها را حل نماید.
رکود اقتصادی و مقابله با کرونا چالش داخلی فومیو کیشیدا
در عرصه داخلی یکی از مهمترین مشکلات و چالش های فراروی نخست وزیران ژاپن رکود اقتصادی و مساله مقابله با کرونا است. ناتوانی دولتهای ژاپن در دو سال گذشته در مقابله با بیماری کوووید- 19 و برگزاری بازیهای اخیر المپیک به رغم مخالفتهای داخلی نخست وزیر قبلی ژاپن را با شرایط نامناسبی برای ادامه کار روبرو کرد بخصوص ادامه شرایط بد کرونایی نیز باعث شد دولت قبلی ژاپن نتواند تحرکی در اقتصاد دچار رکود شده ژاپن ایجاد نماید.
از اینرو نخست وزیر جدید ژاپن نیز با این چالش ها و احتمالا به مراتب بیشتر روبرو است.
چالش های منطقه ای دولت جدید ژاپن
در بخش منطقه ای نیز مسایل مختلفی به عنوان مشکلات فراروی دولت جدید ژاپن مطرح است که از جمله آنها می توان به مساله کره شمالی، اختلافات ژاپن با چین و کره جنوبی در دریای چین جنوبی و چین شرقی و همچنین ارتباط با کشورهای حوزه اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آ.سه .آن) اشاره کرد.
در این میان مساله برجام و کمک ژاپن به پیشرفت مذاکرات هسته ای جمهوری اسلامی ایران نیز همواره مد نظر توکیو بوده اما همراهی ژاپن با آمریکا مانع از تاثیر گذاری مثبت توکیو در این روند شده است.
«کویچیرو تاناکا» کارشناس مسایل سیاسی در دانشگاه توکیو در این باره می گوید: "تحریم ها هموره از مهمترین چالشهای بین المللی است و دولت ژاپن نیز باید برای حدف آن از عرصه بین المللی تلاش کند، زیرا روابط کشورها از جمله ژاپن را با شرکایش با دشواری و پیچیدگی خاصی روبرو می کند."
این به آن معنا است که حتی محافل داخلی در ژاپن انتظار دارند این کشور به عنوان واحد سیاسی مستقل برای مقابله با تبعیض های بین المللی از سوی آمریکا تلاش کند و بدون تردید این مساله همچنان از چالشهای مهم نخست وزیر جدید ژاپن خواهد بود، زیرا تحرک بخشیدن به اقتصاد این کشور بدون ارتباط اقتصادی و تجاری مناسب با شرکایش ممکن نیست.
«میاکه» کارشناس ارشد روابط بین الملل در ژاپن براین باور است: "ژاپن یکی از شرکای تجاری و کلیدی جمهوری اسلامی ایران است و این کشور به دلیل موقعیت ممتازش در منطقه و همچنین اقیانوس آرام و خلیج فارس از اهمیت زیادی برای دولت توکیو برخوردار است که برای توسعه روابط با آن باید تلاش کرد."
در هر حال، یکی از مهمترین چالشهای دولتهای ژاپن در سالهای اخیر، نحوه روابط با آمریکا و چتر امنیتی این کشور بوده است. نسل جدید سیاستمدران ژاپن از جمله آبه شینزو که شعار اتخاذ سیاست مستقل از آمریکا و تامین امنیت این کشور با کمک نیروهای نظامی ژاپن را سر داد توانست انسجام مناسبی را در میان سیاستمداران نسل جدید در برابر آمریکا ایجاد کند. موضوعی که باید دید نخست وزیر جدید و جوان ژاپن هم تمایلی برای ادامه آن دارد یا نه؟
نویسنده: مجید وقاری
117
بیشتر بخوانید:
انتخاب «فومیو کیشیدا» به عنوان رئیس حزب حاکم ژاپن