«ماهاتیر محمد» در نشست اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آ سه آن) در بانکوک پایتخت تایلند با انتقاد از سیاست های انحصار طلبی تجاری آمریکا گفت: واشنگتن نمی تواند جلوی گسترش مراودات تجاری و چندجانبه گرایی را بگیرد.
نخست وزیر مالزی درسخنان خود به کشورها درارتباط با کاهش وارداتشان ازمالزی به سبب نگرانی های مرتبط با روغن پالم هشدارداد و افزود، کوالالامپور نیز متقابلا واردات خود را از امریکا کاهش خواهد داد.
سی و پنجمین اجلاس سران اتحادیه جنوب شرق آسیا «آ.سه.آن» روز جمعه در بانکوک پایتخت تایلند آغاز بکار کرد.
کشورهای مالزی، اندونزی، تایلند، برونئی، سنگاپور، میانمار، کامبوج، لائوس، فیلیپین و ویتنام، اعضای آ سه آن را تشکیل می دهند.
سخنان نخست وزیر مالزی درباره آنکه رئیس جمهوری آمریکا فرد مناسبی برای مراودات تجاری نیست، حاکی از درک درست رهبران برخی کشورها درباره سیاست های مخرب اقتصادی ترامپ در عرصه تجارت بین الملل است که سبب شده تا نوعی اختلال درتجارت جهانی به وجود آید.
ترامپ که ازسال 2016 قدرت را در آمریکا بدست گرفته است،به بهانه اجرای شعار انتخاباتی"اول آمریکا"،مناسبات تجاری دو یا چند جانبه این کشور را با تغییراتی همراه کرده است.
ترامپ ادعا می کند که توافقنامه های قبلی آمریکا با کشورها به طوردو جانبه یا در قالب مشارکت در نهادهای منطقه ای و بین المللی در تضاد با منافع ملی کشورش است و بر اساس همین استدلال،وی از توافقنامه نفت وترانس پاسیفک خارج شد و درروابط اقتصادی خود با شرکای واشنگتن نیز به سیاست تجدید نظر طلبی روی آورده است که بخشی از آن درقالب "حذف تعرفه های ترجیحی" موجب بر هم خوردن مناسبات اقتصادی آمریکا با شماری از کشورها از جمله هند شده است.
البته خروج آمریکا از پیمان های منطقه ای و بین المللی توسط ترامپ تنها به پیمان های اقتصادی محدود نیست و خروج ازسایر پیمان ها و توافق های بین المللی با ماهیت های مختلف سیاسی،علمی وزیست محیطی نیز در چارچوب این سیاست رئیس جمهوری آمریکا انجام شده است که می توان به پیمان های آب و هوایی پاریس،خروج ازسازمان علمی و فرهنگی سازمان ملل( یونسکو) و شورای حقوق بشرنیزاشاره کرد.
"ریچارد هاس" رئیس شورای روابط خارجی آمریکا می گوید: سیاست خارجی ترامپ بر مبنای "دکترین خروج" از سازمان ها و توافق های بین المللی استوار است.
البته ترامپ درکنار سیاست خروج از پیمان ها و توافق های بین المللی،تجدید نظر در روابط تجاری با شرکای آمریکا را نیز به طور جدی دنبال کرده است که جنگ تجاری با چین بزرگترین بازنگری دراین مناسبات است که جنجال های سیاسی بین آنان را نیز تشدید کرده است که البته این مسئله شماری ازکشورهای اروپایی و آسیایی از جمله هند و ژاپن و آلمان را نیز دربر گرفته است.
در جنگ تجاری ترامپ ضد شرکای واشنگتن، آمریکا تلاش دارد همزمان با افزایش تعرفه واردات کالا ازآن کشورها با اعمال فشار و تهدید علیه آنان بتواند تعرفه های گمرکی کالاهای صادراتی خود را به کمترین میزان کاهش دهد که این رویکرد بر خلاف قوانین حاکم بر تجارت بین المللی و موازین سازمان تجارت جهانی است.118
نویسنده: محمدرضا عسگری
بیشتر بخوانید:
ماهاتیر محمد: قدس متعلق به اسرائیل نیست
انتقاد ماهاتیر محمد از سیاستهای دونالد ترامپ