ایران پرس - «محمدجواد ظریف» وزیر خارجه ایران در آخرین  مرحله از سفرش  به آسیای  میانه و قفقاز  سه‌شنبه‌شب وارد بیشکک، پایتخت قرقیزستان شد.

وزیر خارجه ایران پس از دو روز مذاکرات فشرده با مسوولان عالیرتبه ترکمنستان و گرجستان، برای گفت در زمینه  توسعه روابط دوجانبه و منطقه‌ای به بیشکک سفر کرده است. 

«اردلان عبدالدایف» وزیر خارجه قرقیزستان امروز(چهارشنبه) در دیدار با  ظریف، گسترش همکاری های تهران و بیشکک در بخش های مختلف را یک ضرورت خواند.

وزیر امورخارجه ایران نیز با اشاره به حضور دو هیات بلندپایه اقتصادی از بخش دولتی و خصوصی ایران همراه خود، از امکان توسعه همکاری ایران با قرقیزستان در حوزه های مختلف از جمله فناوری و علوم پیشرفته، انرژی، ساخت و ساز و همکاری در حوزه کشاورزی دامداری صنعت و معدن خبر داد.

وزیر امور خارجه ایران امروز همچنین در سخنانی در همایش مشترک اقتصادی ایران و قرقیزستان  با اشاره به دیدار دسامبر گذشته (2016) «حسن روحانی» رئیس جمهوری ایران از بیشکک گفت: اکنون زمینه گسترش همکاری ها بین دو کشور در همه عرصه ها  فراهم شده است.

ارتقاء مناسبات، هدف ظریف از سفر به قرقیزستان

وزیر امور خارجه ایران هدف از همراهی هیات بلندپایه اقتصادی بخش دولتی و خصوصی ایران در این سفر را  توسعه مناسبات دانست و ابراز امیدواری کرد که نتیجه نشست مشترک و رایزنی بین تُجار و کارآفرینان دو کشور، زمینه انعقاد توافق ها و پیگیری موافقت نامه های قبلی برای پیشبرد روابط  را فراهم کند.

گسترش همکاری‌ها در زمینه‌های مختلف و ایجاد تحرک و شتاب در روابط تهران و کشورهای آسیای میانه و قفقاز از اهدافی است که در برنامه سفر منطقه ای وزیر امور خارجه ایران  قرار گرفته است. 

در همین چارچوب، پیشتردر سفر روحانی به قرقیزستان نقشه راه همکاری‌های 10 ساله تهران و بیشکک منتشر و دو طرف در بیانیه‌ای بر تعامل درچارچوب گسترش روابط در همه حوزه‌ها تاکید کردند.

تاریخ، فرهنگ و دین مشترک پشتوانه مناسبات ایران و ملت های منطقه است

تاریخ؛ فرهنگ  و دین مشترک پشتوانه مناسبات ایران و ملت های  منطقه محسوب می شود و این ویژگی از دیر باز  پلی مستحکم در روابط ایران با کشورهای آسیای میانه و جمهوری های حوزه قفقاز ایجاد کرده  است.

علاوه بر این ویژگی؛ ایران در جغرافیای منطقه  حلقه اتصال و دسترسی کشورهای  این منطقه  به آب‌های آزاد  است.

این کشورها توانسته اند با استفاده از شبکه های ریلی؛ جاده ای و بنادر ایران در حوزه خزر از راه‌های  مواصلاتی ایران به فرصت های تجاری بیشتری دست یابند.  

در این زمینه همکاری هایی از گذشته وجود دارد که از جمله آنها  همکاری ایران با قزاقستان و ترکمنستان در پروژه احداث راه آهن و راه اندازی خط انتقال لوله نفت سه جانبه ایران- قزاقستان و ترکمنستان درحوزه دریای خزر است.

در این چار چوب همکاری‌های ترانزیتی ایران و قزاقستان از اقداماتی  بوده است که برای توسعه روابط  منطقه‌ای حائز اهمیت است.  

منافع مشترک؛ امنیت و توسعه کشورها را به هم گره خواهد زد

جمهوری اسلامی ایران براین باور است که در سایه منافع مشترک  وتعاملات دو و چند جانبه، امنیت و توسعه کشورها به هم گره خواهد خورد و این همان هدفی است که کشور های منطقه اکنون بیش از پیش به آن نیاز دارند.

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران  در همایش مشترک اقتصادی ایران و قرقیزستان در بیشکک؛ پیشرفت، توسعه، امنیت و ثبات قرقیزستان را پیشرفت، توسعه و ثبات ایران دانست و تصریح کرد: پیوند های تاریخی، مذهبی و فرهنگی دو کشوررا به هم پیوند داده است. 

وزیر امور خارجه ایران با یاد آوری تهدیدات تروریستی در منطقه و جهان؛ از این منظرنیز گسترش فرهنگ ها را از مهم ترین روش های مقابله با افراطی گری و تروریسم دانست.

این مواضع و دید گاه ها نشان می دهد که رویکرد ایران به همکاری با کشورهای منطقه  دربرگیرنده اهداف  چند  وجهی است.

بر همین اساس اولویت سیاست خارجی ایران بسط و تعمیق روابط با همه همسایگان و کشورهای منطقه به ویژه همسایگان شمالی درهمه زمینه ها اعم از روابط تجاری، اقتصادی و سیاسی است.115/110

بیشتر بخوانید:

ظریف در بیشکک: همکاری فرهنگی از مهم‌ترین روش‌های مقابله با تروریسم است

مذاکرات ظریف در تفلیس، تاکید بر گسترش مناسبات چند جانبه/ تحلیل

رایزنی ظریف در ترکمنستان، تاکید بر تقویت مناسبات دوجانبه تا همکاری منطقه‌ای/ تحلیل