ایران پرس: معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه گفت، تلاش برای معرفی هرچه بهتر دستاوردهای صنعتگران و تولیدکنندگان ایرانی یک ضرورت است و وزارت امور خارجه از این مساله حمایت قاطع خواهد کرد.

مهدی صفری معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه با تاکید بر ضرورت تلاش همه نهادهای ذیربط برای کمک به معرفی و عرضه هر چه بهتر دستاوردها و توانایی های تولید کنندگان ایرانی به بازارهای جهانی به ویژه کشورهای همسایه و منطقه، برگزاری نمایشگاه‌ های اختصاصی را برای نیل به این هدف بسیار مهم و موثر ارزیابی کرد.

تاکید معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر خارجه بر ضرورت معرفی توانمندهای تولیدی و صنعتی ایران با توجه به قابلیت های بسیار قابل توجه کشورمان در زمینه های مختلف تولیدی اعم از صنعتی ، کشاورزی ، انواع محصولات پتروشیمی و دیگر تولیدات صورت گرفته است. به عنوان مثال انجمن تولید جهانی فولاد اعلام کرده که ایران با تولید 6 میلیون و 900 هزار تن فولاد همچنان در جایگاه دهمین فولادساز برتر جهان قرار دارد. این امر با توجه به کاهش تولید فولاد در سطح جهانی و از سوی دیگر افزایش نیاز کشورها به فولاد از جمله در منطقه غرب آسیا می تواند فرصتی گرانبها در اختیار ایران برای افزایش صادرات فولادی قرار دهد.

طبیعتا جمهوری اسلامی ایران با توجه به این توانمندی ها قادر است که نیازهای متعدد کشورهای همسایه و منطقه را تامین نماید. با این حال این امر مستلزم اقدامات هماهنگ وزارتخانه ها و نهادهای ذیربط و نیز وجود عزم ملی در سطح دولت و بخش خصوصی برای برداشتن گام های بزرگ در این حوزه است. در این زمینه معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه به یک فرصت مناسب اشاره کرده است. به گفته مهدی صفری، برگزاری نمایشگاه ارائه دستاوردهای تولیدکنندگان و صنعتگران ایرانی در تاشکند که قرار است طی روزهای 9 تا 11 مه (19 الی 21 اردیبهشت) را مهم توصیف و از فعالان این عرصه خواست تا با توجه به ظرفیت و اقبال خوب بازارهای کشورهای منطقه به محصولات با کیفیت ایرانی، تلاش خود را برای برگزاری اینگونه نمایشگاه‌ها که از حمایت قاطع وزارت امور خارجه برخوردار هستند، مضاعف نمایند.

برجسته شدن نقش دیپلماسی اقتصادی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در دوره ریاست جمهوری سید ابراهیم رئیسی با توجه به رویکرد جدید نسبت به همسایگان و کشورهای منطقه که مبتنی بر اولویت برقراری روابط و مناسبات اقتصادی و تجاری است صورت گرفته است. در واقع سیاست همسایگی و رویکرد متوازن در سیاست خارجی ایران یکی از رئوس اعلامی رویکرد سیاست خارجی سید ابراهیم رئیسی برای دولت سیزدهم بوده که می توان آن را بخشی مهم از سیاست کلان تعامل هوشمند با جهان دانست. در این راستا تأکید بر سیاست همسایگی مبتنی برتقویت دیپلماسی اقتصادی و افزایش تعاملات با همسایگان و استفاده از ظرفیت کشورهای همسایه در سایه تقویت مناسبات در یک سطح و تنش‌ زدایی با آنها در سطح دیگر از برنامه‌های جدی جمهوری اسلامی ایران بشمار می رود. دولت سیزدهم سیاست همسایگی را در اولویت قرار داده و رئیس جمهوری اسلامی ایران از ابتدا تعامل حسنه و همکاری گسترده با همسایگان را به‌عنوان نقطه مرکزی دیپلماسی اقتصادی دولت سیزدهم تعیین کرد. دولت کنونی نشان داده که توسعه همکاری با همسایگان و کشورهای اسلامی در اولویت برنامه های خارجی اش قرار دارد. بهره‌ برداری از ظرفیت‌ها و سرمایه‌های موجود در این کشورها به شکل دو و چندجانبه از ویژگی‌ های سیاست خارجی دولت است. جواد منصوری کارشناس سیاسی می گوید: دولت سیزدهم در سیاست خارجی، رفتار متعادل و واقع بینانه ای داشته و همین موضوع باعث شده که بعضی از دولت‌ها در رفتارشان با ایران تجدید نظر کنند.

آمادگی ایران به‌ عنوان یک کشور تاثیرگذار در ابعاد مختلف اقتصادی، برای رونق دیپلماسی و همکاری‌ های اقتصادی با همسایگان در جریان سفرهای متقابل مقامات ارشد و برگزاری همایش روسای نمایندگی‌ های کشورمان و نیز پیگیری شرکت ایران در نمایشگاه های منطقه ای وبرگزاری نمایشگاه های اختصاصی به منظور معرفی دستاوردهای ایران پیگیری شده است. 

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

115