این رویکرد آمریکا که در دوره ریاست جمهوری "دونالد ترامپ" نیز با شدت ادامه یافته است، موجب نگرانی های فزاینده نهادهای بین المللی شده است.
مثال بارز این مساله تحریم های یکجانبه آمریکا علیه ایران پس ازخروج از برجام است که اعضای گروه 1+4 اعم از روسیه، چین و تروئیکای اروپایی (آلمان، فرانسه و بریتانیا) بعلاوه اتحادیه اروپا بر علیه این تحریم ها موضع گرفته اند. در عین حال این رویکرد دولت "ترامپ" انتقادات شدید در سطح بین المللی را برانگیخته است.
"ادریس جزایری" Idriss Jazairy گزارشگر شورای حقوق بشر سازمان ملل از اقدام اخیر آمریکا در اعمال تحریمهای یکجانبه علیه ایران، کوبا و ونزوئلا ابراز نگرانی کرد.
"ادریس جزایری" ضمن ابراز نگرانی از اقدام اخیر آمریکا در اعمال تحریمهای یکجانبه علیه ایران، کوبا و ونزوئلا تصریح کرد: استفاده از تحریمهای اقتصادی برای مقاصد سیاسی نقض آشکار حقوق بشر است.
عدم صدور معافیت از تحریمهای نفتی برای خریداران نفت ایران با وجود اعتراض ترکیه از متحدان ناتو و دیگر کشورها باعث نگرانی است.
از دیدگاه وی، استفاده فرا سرزمینی از تحریمهای یکجانبه، آشکارا خلاف قوانین بینالمللی است. به ویژه تحریم های یکجانبه آمریکا علیه ایران موجب نگرانی شدید گزارشگر شورای حقوق بشر سازمان ملل شده است.
در این زمینه "ادریس جزایری" می گوید: من عمیقا نگران این مسئله هستم که یک کشور چگونه میتواند از سلطه خود در نظام مالی بینالملل استفاده کند تا نه فقط به مردم ایران که به تعهداتشان در توافق هستهای پایبند ماندهاند بلکه به تمامی طرفهای معاملهکننده با آنها لطمه بزند.
از دیدگاه گزارشگر ویژه سازمان ملل، اختلافات سیاسی نباید با تشدید بلایای اقتصادی و انسانی که موجب گرفتاری و گروگان گرفته شدن مردم عادی میشود، رفع شود.
به رغم اعتراض ها و هشدارهای متعدد، اما آمریکا در قرن بیست و یکم نیز با شدت هر چه تمام تر رویکرد تحریمی خود را ادامه داده و نه فقط رقبا و دشمنان بلکه حتی برخی شرکای خود را نیز تهدید به اعمال تحریم کرده است.
هر چند تحریم های آمریکا به بهانه های مختلف سیاسی، تجاری، امنیتی و حتی حقوق بشری علیه دیگر کشورها به ویژه کشورهای رقیب یا خصم آن اعمال می شود.
با این همه قطع نظر از دلایل ظاهری، دلیل اصلی ادامه این رویکرد، پیگیری منافع واشنگتن است.
"الکساندر نوواک" وزیر انرژی روسیه می گوید: همه جهان از تحریمهای آمریکا که دیگر بدون هیچ کنترلی علیه کشورهای مختلفی که سران آن مورد رضایت واشنگتن قرار ندارند، خسته شدهاند.
دولت "ترامپ" معتقد است که برای تحقق اهداف خود درباره دیگر کشورها، اعمال فشار به ویژه اجرای تحریم در قالب قدرت "نیمه سخت" ابزار موثر و کار آمدی است.
"آرون وس میچل" Aaron Wess Mitchell معاون وزیر خارجه آمریکا در امور اروپا و اوراسیا می گوید: تحریم ها ابزاری راهبردی هستند، هم اکنون آمریکا در سراسر جهان 4190 مورد تحریم علیه کشورها را دارد.
به نظر می رسد انتقاد و برخورد با واشنگتن به دلیل بکارگیری تحریم های یکجانبه و اعمال آن بدون مجوز شورای امنیت سازمان ملل متحد از سوی همه کشورها ضرورت دارد تا آمریکا ناچار شود در این زمینه تجدید نظر کند.
در این راستا کشورها باید در مقابل اقدامات تحریمی آمریکا، موضعی واحد اتخاذ کرده و با ایجاد فشارهای بین المللی واشنگتن را ناچار به کنار گذاشتن این رویه غیر قانونی و غیر انسانی کنند.139/118
نویسنده: سیدرضا میر طاهر
بیشتر بخوانید:
دبیر کل اوپک: حذف نفت ایران غیر ممکن است
صفر کردن صادرات نفت ایران؛ واقعیت یا رویا/تحلیل
تحریمهای نفتی آمریکا، دشمنی علیه ملت ایران/تحلیل