وزارت کشور ونزوئلا در بیانیهای اعلام کرد: در رابطه با خنثی سازی این طرح شش تبعه خارجی از جمله سه شهروند ایالات متحده، دو شهروند اسپانیا و یک تبعه اهل جمهوری چک بازداشت شده اند.
وزرات کشور ونزوئلا همچنین با اشاره به کشف و ضبط بیش از ۴۰۰ قطعه سلاح غیرقانونی در این کشور تصریح کرد که قرار بود مخالفان تندرو دولت مادورو برای اغتشاش و و بیثباتی در این کشور از آن استفاده کنند.
«دیوسدادو کابلو» وزیرکشور ونزوئلا نیز در مصاحبه با تلویزیون دولتی این کشور اعلام کرد: "قرار بود این شهروندان خارجی در طرح سازمان سیا برای سرنگونی دولت ونزوئلا و کشتن چند تن از مقامات ارشد این کشور از جمله مادورو ایفا نقش کنند."
کابلو با بیان اینکه یکی از شهروندان آمریکایی بازداشت شده به نام «ویلبرت جوزف کاستاندا گومز» از تفنگداران سابق نیروی دریایی آمریکا است، تصریح کرد: گومز سابقه خدمت در افغانستان، عراق و کلمبیا را در کارنامه خود دارد.
تلاش های آمریکا برای ترور رهبران ونزوئلا طی چند دهه گذشته و به طور مشخص بعد از به قدرت رسیدن «هوگو چاوز» رئیس جمهور فقید ونزوئلا همواره در دستور کار بوده و به نوعی می توان گفت هر دو حزب رقیب در آمریکا هدف مشترکی را در این زمینه پیگیری کرده اند.
در سال 2013 و پس از درگذشت هوگو چاوز، رئیسجمهور ونزوئلا پس از یک دوره بیماری شدید و ابتلا به سرطان، مسئله ترور بیولوژیک دوباره بهسر زبانها افتاد.
براساس اسناد منتشر شده توسط «ادوارد اسنودن» که توسط روزنامه آلمانی زبان اشپیگل منتشر شد، سازمان امنیت ملی آمریکا دستگاهی به نام CTX4000 برای جاسوسیهای شبکه ای خود طراحی کرده که از خود امواج رادیواکتیویته صادر میکند و قرار گرفتن طولانی مدت در معرض امواج این دستگاه کوچک، میتواند تبعات جدی و خطرناکی برای سلامت فرد داشته باشد.
در ماه اوت ۲۰۱۸ و در زمان ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» در آمریکا، هنگامی که مادورو در جمع طرفداران خود در کاراکاس در حال سخنرانی بود توسط یک پهپاد ناشناس مورد حمله قرار گرفت که با عکس العمل سریع نیروهای امنیتی جان سالم به در برد.
بعدها «مارک اسپر» وزیر دفاع سابق آمریکا، در کتابی فاش کرد: "دونالد ترامپ، در ۵ فوریه ۲۰۲۰ این احتمال را که نیروهای نظامی آمریکا نیکلاس مادورو، رئیس جمهور ونزوئلا را ترور کنند، روی میز گذاشته است."
براساس نوشتههای مارک اسپر، دونالد ترامپ در دیدار با «خوان گوایدو» سرکرده مخالفان دولت ونزوئلا و همراهانش این سوال را پرسید: "اگر ارتش آمریکا بیاید و از شر مادورو خلاص شود چه اتفاقی میافتد؟"
گوایدو در پاسخ به دونالد ترامپ گفته بود: "البته ما همیشه از کمک ایالات متحده استقبال خواهیم کرد."
به روایت کتاب مارک اسپر، گوایدو و اپوزیسیون مخالف نیکلاس مادورو، یک پروژه ویژه مشابه ترور «جوونل موئیس» رئیس جمهور هائیتی را که در حمله سربازان سابق کلمبیایی کشته شد، تشکیل داده بودند.
پیش از این نیز «گری اورلین» که در ماه اوت ۲۰۲۱ به عنوان قاضی تحقیقات پرونده قتل جوونل مویس منصوب شد، تایید کرده بود: "آمریکا در پرونده قتل جوونل مویس، رئیس جمهور هائیتی نقش کلیدی داشته است."
دور جدید تلاش های آمریکا برای حذف مادرو بعد از انتخابات ریاست جمهوری اخیر آغاز شده است که به پیروزی مجدد وی و شکست نامزد مورد حمایت آمریکا انجامید.
روز دوشنبه، ۲۹ ژوئیه یک روز پس از انتخابات ریاست جمهوری ونزوئلا، نیکلاس مادورو به عنوان رئیسجمهور ۶ سال آینده این کشور معرفی شد و در مقابل، اپوزیسیون که به «ادموندو گونزالس» امید بسته بودند، نه تنها از به رسمیت شناختن نتایج سر باز زدند، بلکه گونزالس را «رئیسجمهور منتخب» خواندند.
شورای ملی انتخابات ونزوئلا، نیکلاس مادورو را با ۵۱.۲ درصد آرا در مقابل ادموندو گونزالس اوروتیا با ۴۴.۲ درصد آرا، به عنوان برنده انتخابات ریاست جمهوری معرفی کرد.
درپی اعلام نتایج، ایالات متحده تحریمهایی را علیه مقامات ونزوئلایی همسو با مادورو به اتهام کارشکنی در انتخابات اعمال کرد.
ایالات متحده همچنین اعلام کرد: "یک هواپیمای ونزوئلا که مادورو برای سفرهای بینالمللی از آن استفاده میکرد، در جمهوری دومینیکن توقیف شد."
به نظرمی رسد، طراحی کودتای جدید با توجه به فضای انتخاباتی آمریکا با هدف تقویت موقعیت «کاملا هریس» در برابر دونالد ترامپ صورت گرفته بود، اما امکان دارد کشف و خنثی کردن آن به دستمایه ترامپ علیه هریس تبدیل شود.
نویسنده: احمد کاظم زاده
117