ایران پرس- از زمان روی کار آمدن دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در ژانویه 2017، اتخاذ سیاست های یکجانبه از جانب وی و هم چنین خروج آمریکا از پیمان ها و توافقات بین المللی که بر خلاف رویکرد اروپا صورت گرفته موجب افزایش واگرایی بین دو سوی اقیانوس اطلس شده است.

اروپایی ها انتقادات زیادی از رویکرد خود محورانه ترامپ مطرح کرده اند. در آخرین موضع گیری اتحادیه اروپا دراین زمینه، "دونالد تاسک" رئیس شورای اروپا گفت که "دونالد ترامپ" رئیس‌ جمهوری آمریکا یکی از بزرگ‌ترین چالش‌ها برای اتحادیه اروپا است، زیرا او برای جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا «دعا» می‌کند.

ترامپ از تصمیم بریتانیا برای جدایی از اتحادیه اروپا، استقبال کرده و اروپا را به عنوان یک «دشمن» تجاری می‌داند و ارزش پیمان دفاعی ناتو را زیر سوال می‌برد.

تاسک گفت: «برای اولین بار در تاریخ، رئیس‌جمهور آمریکا آشکارا مخالف اتحادیه اروپا است. او از برگزیت حمایت و برای جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا دعا می‌کند. تاسک همچنین ترامپ را به عنوان یک تضعیف‌کننده اتحادیه اروپا توصیف کرد و گفت، این موضوع ممکن است سخت‌ترین چالش برای این سازمان باشد.

روابط میان آمریکا و اتحادیه اروپا از زمان آمدن ترامپ دچار مشکل شده است،‌ هرچند که "مایک پمپئو" وزیر امور خارجه آمریکا در سفر خود به بروکسل در سپتامبر 2019، به دنبال تحکیم روابط  دو طرف و حل و فصل اختلافات بود.

اکنون بروکسل و واشنگتن بر سر مسائل زیادی دچار اختلاف با یکدیگر هستند.این مسائل طیف وسیعی از موضوعات سیاسی، تجاری، آب و هوایی و نظامی، امنیتی را در بر می گیرد.

ترامپ با خارج کردن آمریکا از برخی توافقات بین المللی مانند توافق هسته ای برجام، توافق آب و هوایی پاریس، پیمان نیروهای هسته ای میان برد و نیز تعلیق مذاکرات درباره پیمان تجارت آزاد دو سوی اقیانوس اطلس و نیز ایجاد تقابل تجاری با اتحادیه اروپا، موجب خشم مقامات ارشد اتحادیه اروپا و نیز سران اروپایی شده است.

ضمن اینکه ترامپ بر خلاف "باراک اوباما" رئیس جمهوری سابق آمریکا که از مخالفان جدی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) بود، از موافقان سرسخت برگزیت بوده و مقامات ارشد این کشور به ویژه "بوریس جانسون" نخست وزیر بریتانیا را تحریک می کند که بدون دادن غرامت و با قطع همه روابط لندن با بروکسل، بریتانیا را از اتحادیه اروپا خارج سازد.

ترامپ خواهان تضعیف اتحادیه اروپا بوده و بارها کشورهای عضو این اتحادیه را تشویق به خروج از آن کرده است. مساله ای که انتقاد شدید مقامات ارشد اتحادیه اروپا از جمله "دونالد توسک" رئیس شورای اروپا را برانگیخته است.از دیدگاه اروپایی ها هدف ترامپ از تشویق بریتانیایی ها به خروج هر چه سریعتر از اتحادیه اروپا صرفا  ایجاد روابط اقتصادی نزدیک با لندن و بهره برداری از بازار و موقعیت های موجود در این کشور است.

به گفته "امانوئل مکرون" رئیس جمهوری فرانسه: خروج بدون توافق بریتانیا از اتحادیه اروپا ممکن است این کشور را به «شریک زیر دست» آمریکا و دولت تحت سلطه تبدیل کند. هدف مکرون از این اظهارات، انتقاد از خوش‌بینی جانسون در خصوص مزایای برگزیت سخت یا خروج بدون توافق بریتانیا از اتحادیه اروپا بود.

 رئیس جمهوری آمریکا معتقد است که اروپا در چند دهه اخیر از آمریکا در راستای منافع خود سوء استفاده کرده واکنون این روابط باید به نفع آمریکا تغییر پیدا کند. ترامپ ضمن انتقاد از سیاست‌های "حمایت گرایانه" کشورهای اروپایی گفت: اتحادیه اروپا اگرچه در ظاهر خوب و زیبا به نظر می رسد اما بی رحم است و این اتحادیه برای این که از ما سودجویی کند، تشکیل شد. 

با توجه به همین رویکرد دولت ترامپ به طور جدی در پی باز تعریف روابط تجاری و اقتصادی اروپا با آمریکا از جمله در زمینه تعرفه کالاها و محصولات وارداتی از اروپا و افزایش تعرفه ها است. مساله ای که واکنش متقابل اروپا را به همراه داشته است.

ترامپ در راستای شعار "نخست آمریکا" ضمن اولویت دادن به منافع و اهداف آمریکا و بدون توجه به منافع سایر کشورهااز جمله متحدان اروپایی واشنگتن بر این عقیده است که که سیاست‌های یک جانبه گرایانه و خود محورانه اش به افزایش قدرت و غلبه این کشور بر رقبایش منجر خواهد شد.

با این حال نگاهی به نتایج سیاست های ترامپ از زمانی که روی کارآمده نشان می دهد که سیاست های یکجانبه گرایانه و قلدر مابانه وی، فقط  باعث انزوای روز افزون آمریکا در جهان شده است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

138/118

بیشتربخوانید:

اتحادیه اروپا در لیست دشمنان امریکا/ تحلیل و ویدئو

آمریکا؛ عامل برهم زننده نظم جهانی/ تحلیل و ویدئو

نیویورک تایمز: جنگ تجاری آمریکا و اروپا بالا گرفت