ایران پرس- انقلاب کبیر اسلامی ایران در حالی چهلمین سالگرد پیروزی خود را پشت سر می گذارد که دشمنان این انقلاب در همه این سال ها گمان‌های باطل در سر داشتند و تلاش کردند تا این انقلاب را تضعیف و اقتدار ملت ایران را از جمله در عرصه های دفاعی و صیانت از امنیت و مرزهای ایران با چالش مواجه کنند.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی، تحریم‌های گسترده نظامی از سوی کشور‌های مختلف بلوک شرق و غرب علیه ایران وضع شد، به طوری که حتی از فروش سیم خاردار به ایران نیز جلوگیری می‌کردند.

ملت ایران اما با تجربه هایی که در دوران جنگ تحمیلی بدست آورد؛ گام های بلندی در مسیر خودکفایی دفاعی برداشت.

ساخت انواع سلاح ها و تجهیزات نظامی از جمله، ساخت انواع هواپیما و جت های جنگنده مافوق صوت رادارگریز، خودکفایی در تولید و ساخت انواع هواپیماهای بدون سرنشین مدرن و ساخت زیر دریایی و تولید انواع پیشرفته موشکهای بالستیک، دور برد زمین به زمین، زمین به هوا و انواع موشک های دریایی حاکی از توانمندی های روبه گسترش ایران در این زمینه است.

امروز در عرصه هوا-فضا، قدرت موشکی، قدرت دریایی و در نبرد زمینی،  جمهوری اسلامی ایران از قدرت بازدارندگی و تهاجمی برای دفع تهدید ها برخورداراست.

قدرت بازدارندگی ودفاعی بویژه در حوزه دفاع موشکی سبب شده است تا اندیشکده های مطالعات راهبردی، قدرت نظامی ایران را در سطح نیرویی تعیین کننده با قدرت تثبیت شده ارزیابی کنند.

حضرت آیت الله  خامنه ای رهبرمعظم انقلاب در آستانه چهلمین سال پیروزی انقلاب در «بیانیه‌ی گام دوم انقلاب» با اشاره به دستاور دهای نظام جمهوری اسلامی خاطر نشان کردند، "انقلاب اسلامی ملّت ایران، قدرتمند امّا مهربان و باگذشت و حتّی مظلوم بوده است.

مرتکب افراط‌ها و چپ‌روی‌هایی که مایه‌ی ننگ بسیاری از قیامها و جنبشها است، نشده است.

در هیچ معرکه‌ای حتّی با آمریکا و صدّام، گلوله‌ی اوّل را شلّیک نکرده و در همه‌ی موارد، پس ‌از حمله‌ی دشمن از خود دفاع کرده و البتّه ضربت متقابل را محکم فرود آورده است.

این انقلاب از آغاز تا امروز نه بی‌رحم و خون‌ریز بوده و نه منفعل و مردّد. با صراحت و شجاعت در برابر زورگویان و گردنکشان ایستاده و از مظلومان و مستضعفان دفاع کرده است.

این جوانمردی و مروّت انقلابی، این صداقت و صراحت و اقتدار، این دامنه‌ی عمل جهانی و منطقه‌ای در کنار مظلومان جهان، مایه‌ی سربلندی ایران و ایرانی است، و همواره چنین باد."

ایشان در این بیانیه یاد آور شدند: "ملت ایران امروز هم مانند آغاز انقلاب با چالشهای مستکبران روبه‌رو است امّا با تفاوتی کاملاً معنی‌دار.

اگر آن روز چالش با آمریکا بر سر کوتاه کردن دست عمّال بیگانه یا تعطیلی سفارت رژیم صهیونیستی در تهران یا رسوا کردن لانه‌ی جاسوسی بود، امروز چالش بر سرِ حضور ایران مقتدر در مرزهای رژیم صهیونیستی و برچیدن بساط نفوذ نامشروع آمریکا از منطقه‌ی غرب آسیا و حمایت جمهوری اسلامی از مبارزات مجاهدان فلسطینی در قلب سرزمین‌های اشغالی و دفاع از پرچم برافراشته‌ی حزب‌الله و مقاومت در سراسر این منطقه است.

و اگر آن روز، مشکل غرب جلوگیری از خرید تسلیحات ابتدایی برای ایران بود،‌ امروز مشکل او جلوگیری از انتقال سلاحهای پیشرفته‌ی ایرانی به نیروهای مقاومت است.

و اگر آن روز گمان آمریکا آن بود که با چند ایرانی خودفروخته یا با چند هواپیما و بالگرد خواهد توانست بر نظام اسلامی و ملّت ایران فائق آید، امروز برای مقابله‌ی سیاسی و امنیّتی با جمهوری اسلامی، خود را محتاج به یک ائتلاف بزرگ از ده‌ها دولت معاند یا مرعوب میبیند و البتّه باز هم در رویارویی، شکست میخورد.

ایران به برکت انقلاب، اکنون در جایگاهی متعالی و شایسته‌ی ملّت ایران در چشم جهانیان و عبورکرده از بسی گردنه‌های دشوار در مسائل اساسی خویش است."

رهبر معظم انقلاب اسلامی همچنین در 31 اوت 2016 در جمع وزیر، مسوولان، محققان و متخصصان وزارت دفاع ایران گفتند:" در جهانی که قدرت‌های زورگو، سلطه‌گر و دارای کمترین جوهره‌ اخلاق، وجدان و انسانیت حاکم هستند و از تجاوز به کشورها و کشتار انسان‌های بی‌گناه هیچ ابایی ندارند، توسعه‌ صنایع دفاعی و تهاجمی کاملاً طبیعی است، زیرا این قدرت‌ها تا اقتدار ایران را احساس نکنند، امنیت تأمین نخواهد شد."

ایران هرگز بدنبال تنش و درگیری نظامی در منطقه نبوده؛ اما به دشمنان و متجاوزان نشان داده است که در هر زمان و هر مکان که  لازم باشد با عوامل و عناصر برهم زننده امنیت مقابله میکند و برای افزایش توانمندیهای دفاعی و قدرت بازدارندگی خود از کسی اجازه نمیگیرد.

نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران از اعم از ارتش و سپاه با بومی سازی صنایع دفاعی در بخشهای مورد نیاز به خود کفایی رسیده اند  که این دستاورد  بزرگ از اهمیت راهبردی و استراتژیک در بحث بازدارنگی دفاعی برخوردار است.

حضرت آیت الله خامنه‌ای فرمانده معظم کل قوا در سخنانی در هفدهمین مراسم مشترک دانش‌آموختگی و تحلیف دانشجویان دانشگاههای افسری ارتش جمهوری اسلامی ایران در دانشگاه پدافند هوایی، با اشاره به طراحی دشمنان برای سلب امنیت از برخی کشورهای منطقه، خاطر نشان کردند؛ اگر در جامعه ای امنیت نباشد، امکان فعالیت های اقتصادی، علمی و تحقیقاتی و کارهای فکری و فرهنگی وجود نخواهد داشت، بنابراین حفظ امنیت یک وظیفه فوق العاده با ارزش است که باید قدر آن دانسته شود.

رهبر معظم انقلاب  در بخش دیگری از سخنان شان  با بیان  تفاوت طبیعت ارتشهای قدرتهای استکباری با ارتش جمهوری اسلامی؛ گفتند: مسئولیت اصلی ارتشهای قدرتهای استکباری تجاوز، غصب و ضربه زدن به کشورهای دیگر است اما در فلسفه و منطق نیروهای مسلح جمهوری اسلامی، ضمن آنکه دفاع در جای خود محکم و قدرتمندانه وجود دارد؛ اما تجاوز ابداً جایگاهی ندارد.

ایشان به برخی از جنایات ارتشهای انگلیس، فرانسه و آمریکا در یکصدسال اخیر، در شبه قاره هند، شرق و غرب آسیا، و شمال و مرکز آفریقا اشاره کردند و افزودند: " مشکل اصلی این ارتشها، تکیه آنها به نظام های استکباری است. 

نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران  با تکیه بر عناصر حقیقی قدرت یعنی ایمان و شجاعت و برخورداری از دانش های نوین دفاعی و فنون نظامی از آمادگی کامل برای مقابله با دشمنان  برخوردارند."

جمهوری اسلامی ایران معتقد است، ثبات و امنیت همسایگان، ثبات و امنیت جهان است و دستیابی به امنیت، فقط از طریق همکاری و مشارکت و تبادل تجربیات دفاعی امکان‌پذیر خواهد بود.

در همین راستا نخستین بار پس از پیروزی انقلاب اسلامی، رزمایش بزرگ دریایی ایران با دو قدرت دریایی بزرگ جهان یعنی چین و روسیه در آب های دریای عمان و شمال اقیانوس هند برگزار کرد.

جمهوری اسلامی ایران در عین اقتدار کامل دفاعی و باز دارندگی ؛برای حفظ امنیت و ثبات در منطقه طرح "صلح هرمز" را پیشنهاد کرده است.

این طرح را  رییس جمهوری اسلامی ایران سال 2019 در مجمع عمومی سازمان ملل مطرح کرد.

این طرح بر اصولی چون تعهد به اهداف و اصول ملل متحد، حسن همجواری، احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی، خدشه ناپذیری مرزهای بین‌المللی، حل و فصل مسالمت آمیز تمامی اختلافات، رد تهدید یا توسل به زور و یا مشارکت در هرگونه ائتلاف‌ یا پیمان‌ نظامی علیه یکدیگر و عدم مداخله در امور داخلی و روابط خارجی یکدیگر استوار است.

"صلح هرمز" بر مشارکت هشت کشور وابسته به آن، شامل عربستان، عراق، عمان، امارات، کویت، قطر، بحرین و جمهوری اسلامی ایران که از ظرفیت لازم و کافی برای تحقق امنیت فراگیر در منطقه از طریق گفتمان درون منطقه ای برخوردارند؛ تاکید دارد.

این مولفه ها نشان می دهند بسترسازی برای همکاری  در حفظ  امنیّت ­جمعی، از راهبردهای ایران در زمینه حفظ امنیت است و جمهوری اسلامی ایران خود را متعهد به تامین امنیت در محیط پیرامونی خود می­داند.

در این چارچوب دکترین دفاعی ایران مبتنی برتقویت ظرفیت های دفاعی و ارتقای سطح امنیت در عرصه های زمینی؛ دریایی و هوا - فضا است. ایران در این زمینه مصمم و جدی است ودر خصوص تقویت مولفه های دفاعی از جمله توان موشکی خود تردید نخواهد کرد. 

نویسنده: جمشید امین زاده

133/118