ایران پرس - وزارت خارجه چین اقدام نیروی دریایی آمریکا مبنی بر اعزام دو رزم‌ ناو به اطراف جزایر مورد مناقشه در دریای چین جنوبی را تحریک‌ آمیز توصیف کرد و از واشنگتن خواست رزم ناوهای خود را از منطقه خارج کند. 

وزارت‌خارجه چین همچنین اقدام رزم ناوهای آمریکایی در نزدیک شدن به جزایر تحت مالکیت پکن در دریای چین جنوبی را اقدامی خطرناک توصیف کرد. 

روز دوشنبه، 16 اردیبهشت ارتش آمریکا اعلام کرد دو ناو شکن  این کشور مخصوص پرتاب موشک های هدایت شونده، از فاصله 12 مایل دریایی جزایر " اسپراتلی"(Spratly) عبور کردند.

 اقدام روز گذشته آمریکا در دریای چین جنوبی گامی دیگر از سوی واشنگتن در نادیده گرفتن حق حاکمیت چین در این منطقه و تلاش برای دامن زدن به اختلافات در این منطقه حساس از جهان قلمداد می شود.

حاکمیت جزایر اسپراتلی مورد منازعه چین، فیلیپین، مالزی، ویتنام و برونئی است. مطالبات این کشورها درباره آبها، منابع و جزایر این منطقه موجب اختلاف میان آنها شده است.

آمریکا در سالهای اخیر در موقعیتهای مختلف نشان داده است که در صدد دامن زدن به آتش اختلاف بین این کشورهاست.

به طور نمونه در ژوئیه سال 2016 که دیوان بین المللی دادگستری در لاهه در ماجرای اختلاف چین و فیلیپین بر سر دریای جنوبی چین به نفع فیلیپین رای داد، آمریکا طرف مانیل را گرفت.

این رویکرد آمریکا در سالهای اخیر از نگاه دولتمردان پکن پنهان نمانده است. البته هدف دیگر آمریکا از اقدامات ماجراجویانه در دریای چین جنوبی و آبهای پیرامونی چین، تلاش برای دامن زدن به استقلال طلبی تایوان و حمایت از ادعاهای مقامات این منطقه است. 

تلویزیون راشا تودی روز دوشنبه ششم می (16 اردیبهشت) در مطلبی با عنوان "زیاده خواهی آمریکا در استفاده از نیروی دریایی برای پیشبرد منافع ملی" گزارش داد: "فعالیت نیروی دریایی آمریکا در دریای چین جنوبی و منطقه پیرامون چین برای تقویت موضع گیری آمریکا در قبال استقلال تایوان نیز هست.

درحالیکه موضوع استقلال تایوان موضوعی غیرقابل مذاکره برای چین است. هفته گذشته، دو کشتی جنگی آمریکا از تنگه تایوان عبور کردند."

درحالی که چین به اهداف آمریکا از تنش آفرینی در دریای چین جنوبی واقف است و با رویکردی متوازن سعی کرده این تلاشها را خنثی کند اما واقعیت این است که حضور مجدد رزم ناوهای آمریکایی در دریای چین جنوبی و واکنش تند پکن را نمی توان از به بن بست خوردن مذاکرات تجاری دو کشور مجزا دانست.

در واقع اتفاقات جدید در آبهای پیرامون چین تنها یک روز پس از آن رخ داد که "دونالد ترامپ" رییس جمهور آمریکا اعلام کرد تعرفه 200 میلیارد دلار از کالاهای چینی را به 25 درصد افزایش خواهد داد.

این تصمیم نشان داد اختلافات تجاری دو کشور که حدود 5 ماه در حالت خفته قرار داشت بار دیگر در حال اوج گیری است. 

در مجموع، بالا گرفتن اختلافات تجاری آمریکا و چین از یکسو و تنشهای جدید در دریای چین جنوبی شاخص هایی است که نشان می دهد روابط چین و آمریکا در سومین سال ریاست جمهوری "دونالد ترامپ" همچنان رو به بدتر شدن است. 139/118

نویسنده: محمود بلند اختر

بیشتر بخوانید:

هشدار چین به تایوان

اعتراض چین به آمریکا به دلیل فروش تسلیحات به تایوان

تنگه تایوان و منازعه جدید پکن- واشنگتن/ تحلیل -