«آنالنا بائربوک» چهارشنبه 31 اوت گفت: "حتی اگر آلمانیها به دلیل قیمت بالای انرژی برای اعتراض به خیابان بیایند، برلین باید با حفظ تحریمها علیه روسیه، به حمایت از اوکراین ادامه دهد."
بائربوک افزود: "اگر من به مردم اوکراین قول بدهم که تا زمانی که به ما نیاز داریم، کنارتان ایستادهایم، پس میخواهم سر قولم بایستم. مهم نیست رأیدهندگان آلمانی من چه فکر میکنند، میخواهم سر قولم به مردم اوکراین بمانم."
وی سپس در اشاره به تحریمهای ضد روسی اتحادیه اروپا تاکید کرد: "میخواهم شفاف بگویم این مسئله تا زمانی که اوکراین به من نیاز دارد، پابرجاست."
این اظهارات که نمایانگر بی تفاوتی و در واقع بی اعتنایی وزیر خارجه آلمان به وضعیت نامساعد مردم این کشور در پی اعمال تحریم ها علیه روسیه واقدمات متقابل مسکو به ویژه قطع گاز صادراتی به آلمان است واکنش تند احزاب آلمانی را در پی داشته است.
حزب چپها و حزب راستگرای آلترناتیو برای آلمان، وزیر خارجه آلمان که از سران حزب سبزها است را به بیتوجهی به اراده رایدهندگان آلمانی متهم کردهاند.
«آلیس وایدل» رهبر حزب راستگرای آلترناتیو برای آلمان خواستار کنارهگیری آنالنا بائربوک شده است. وایدل در یک پیام توئیتری نوشت: "کسی که به صراحت منافع و رویکرد رایدهندگان در آلمان را نادیده میگیرد جایی در مسند وزارت ندارد."
«سویم داگدلن» نماینده حزب چپها در پارلمان فدرال آلمان (بوندستاگ) هم در توئیتی تاکید کرد: "وزیر خارجهای که عملکردش مبتنی بر شعار «اول اوکراین، شهروندان بیاهمیت» باشد دچار یک شکست کامل شده است."
محافظهکاران حزب دموکرات مسیحی نیز با کارزار انتقاد شدید از وزیر خارجه آلمان همراه شدهاند و عبارت «بائربوک استعفا"» روز پنجشنبه به یکی از پراستفادهترین هشتگهای توئیتر به زبان آلمانی بدل شد.
نارضایتی مردم آلمان از سیاست «اول اوکراین»
این واکنش ها نشان می دهد که احزاب آلمانی در کنار مردم این کشور از سیاست «اول اوکراین» که نه فقط از جانب وزیر خارجه این کشور بلکه به خط مشی بسیاری از مقامات ارشد اروپایی تبدیل شده بشدت ناراضی هستند.
در واقع آلمان اکنون در کنار سایر کشورهای اروپایی که متحمل انواع سختی ها و مشقات شده و حتی چشم انداز ترسناک تری برای فصل زمستان پیش روی آنها قرار دارد، بیش از اینکه به منافع و رفاه و بهروزی مردم خود بیاندیشند، مسیر دنباله روی از آمریکا در تشدید خصومت ها با روسیه را در پیش گرفته اند، بدون اینکه به فکر تبعات تداوم این رویکرد و تاثیرات فاجعه بار آن بر اقتصاد و اجتماع خود باشند.
آمریکا و دیگر شرکای اروپایی و غیر اروپایی آن مانند کانادا و استرالیا، جنگ اوکراین را به مثابه فرصتی بی همتا برای به اصطلاح تسویه حساب با روسیه و «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور این کشور می دانند که به مدت بیش از دو دهه در مقابل زیاده خواهی های آمریکا و ناتو در اروپا، غرب آسیا و آمریکای لاتین و حتی شمالگان ایستادگی کرده است.
ضمن اینکه از دیدگاه سران غربی، پیروزی روسیه در جنگ اوکراین آنهم در مجاورت ناتو به معنای بی اعتباری این سازمان نظامی و گسترش هر چه بیشتر نفوذ و قدرت منطقه ای و بین المللی روسیه خواهد شد و معادلات امنیتی و نظامی و سیاسی را در اروپا به ضرر غرب تغییر خواهد داد. لذا آنها به اصطلاح عزم خود را جزم کرده اند تا به هرقیمت از پیروزی روسیه جلوگیری نمایند.
با این حال سران اروپایی شاید هیچ گاه تصور نمی کردند که سیاست ها و اقدامات ضد روسی آنها که در همگامی و هماهنگی کامل با ایالات متحده و در واقع با دنباله روی از آن به مورد اجرا درآمده باعث واکنش های متقابل مسکو آن هم در سطح کنونی شود.
اکنون آلمان به عنوان بزرگترین اقتصاد اروپایی و عضو مهم اروپایی ناتو که به همراهی با آمریکا در کارزار تحریمی علیه روسیه پرداخته است بهای اقدامات خود را می پردازد. ضمن اینکه خطر بروز ناآرامی های داخلی در آلمان به دلیل بروز دشوارهای بی سابقه در زمینه انرژی و تاثیرات وخیم آن بر اقتصاد و مردم این کشور بیش از پیش وجود دارد.
اظهارات جدید وزیر خارجه آلمان نیز موجب خشم بیشتر احزاب و مردم این کشور از سیاست دولت ائتلافی شده و بدین ترتیب درخواست ها برای استعفای وی نیز رو به افزایش است.
نویسنده: سيدرضا ميرطاهر
117