اوباما در این مراسم که سهشنبه برگزار شد اتحاد بسیار قوی میان واشنگتن و توکیو را ستود.
اوباما در سخنرانی خود گفت: «امروز، اتحاد میان امریکا و ژاپن صرفاً محدود به منافع مشترک نیست بلکه ریشه در ارزشهای مشترک دارد. اتحاد ما هرگز اینچنین قوی نبوده است. ما در روزهای خوب و سخت در کنار یکدیگر هستیم.»
ژاپن در هفت دسامبر 1941 (16 آذر 1320) به پایگاه نظامی امریکا در پرل هاربر حمله کرد که باعث مرگ بیش از 2 هزار امریکایی شد. در پی این حمله امریکا وارد جنگ جهانی دوم شد.
نخستوزیر ژاپن ضمن خودداری از عذرخواهی از نقش ژاپن در این حملۀ مرگبار، به ادای احترام به قربانیان این حادثه بسنده کرد.
آبه افزود: «من تسلیت خود را به روح کسانی که در اینجا جانباختهاند تقدیم میکنم.»
بازدید آبه از پرل هاربر در حالی است که اوباما هفت ماه پیش اولین رئیسجمهور بر مسند قدرت امریکا بود که از هیروشیما، یکی از دو هدف حملۀ اتمی امریکا به ژاپن در تابستان 1945، دیدار کرد.
اوباما همچنین با امتناع از عذرخواهی به خاطر بمباران اتمی امریکا در ژاپن صرفاً خواستار جهانی «عاری از سلاح اتمی» شده بود.
طبق اعلام ژاپن، تا پایان سال 1945 میلادی حدود 140 هزار نفر در اثر حملۀ اتمی امریکا به هیروشیما که 6 آگوست همان سال (15 مرداد 1324) روی داد، جان خود را از دست دادند. عدۀ زیادی نیز تا چندین سال پس از وقوع این بمباران در اثر بیماریها یا جراحات حاصل از پرتوهای رادیواکتیو آن جان باختند.
امریکا 9 آگوست 1945 (18 مرداد 1324) ناگازاکی را نیز بمباران اتمی کرد. حدود 74 هزار نفر تا پایان همان سال در اثر این بمباران جان باختند. بمباران اتمی ژاپن در مراحل پایانی جنگ جهانی دوم روی داد و ژاپن 6 روز بعد از آن تسلیم شد.
این حمله، که تنها حمله اتمی جهان محسوب میشود، علاوه بر کشتن حدود 220 هزار نفر که عمدتا غیرنظامی بودند، هیروشیما و ناگازاکی را با خاک یکسان کرد.