به گزارش ایران پرس به نقل از خبرگزاری رویترز، ترامپ در دیدار شینزو آبه از کاخ سفید و یا در حاشیه زمین گلف، ممکن است به وی فشار بیاورد که اقدامات بیشتری برای ایجاد تعادل در تراز تجاری دو کشور انجام دهد؛ اما احتمالا هر دو رهبر نمی توانند این حقیقت را تغییر دهند که خودروها و کامیون های بزرگ آمریکایی در ژاپن مشتری ندارد.
بسیاری از مصرف کنندگان ژاپنی که در شهرهای متراکم این کشور زندگی می کنند، خودروهای کوچک ساخت این کشور را می پسندند که یک سوم بازار خودرو این کشور را به خود اختصاص داده است. این خودروها با قیمتی حدود 1/1 میلیون ین، حدود 9800 دلار، موتورهایی دارند که احتمالا آمریکایی ها آن را برای موتورسیکلت هم مناسب نمی دانند.
حتی خودروسازان مطرح ژاپن همچون تویوتا و هوندا موتور هم نمی توانند مصرف کنندگان ژاپنی را متقاعد کنند خودروهایی را بخرند که در آمریکا رایج هستند. خودروهای اسپورت کوچکی مثل مدل راوفور تویوتا یا سی آر وی هوندا، برای ژاپنی ها ماشین های بسیار بزرگی محسوب می شوند.
در سالهای 2015 و 2016 تنها 13 هزار وسیله نقلیه ساخت آمریکا در ژاپن فروخته شد که تقریبا سه چهارم این مقدار هم جیپ اس یو وی ساخت شرکت فیات کرایسلر بودند. شرکت فورد ماه گذشته اعلام کرد که بعد از فروش تنها 2400 خودرو در ژاپن در سال 2016، اکنون قصد دارد به طور کامل از بازار این کشور خارج شود.
حجم بازار اتومبیل ژاپن نه تنها از نظر اندازه خودروها، بلکه از نظر تعداد فروش هم کوچک شده است. در نتیجه، خودروسازان بزرگ جهانی، از جمله ژاپن بر روی افزایش فروش خودرو در چین، آمریکا و دیگر بازارهای در حال ظهور تمرکز کرده اند.
وزارت بازرگانی آمریکا این هفته گزارش داد که کسری تجاری آمریکا با ژاپن در سال 2016 مبلغ 9/68 میلیارد دلار بود که حدود 6/52 میلیارد دلار آن مربوط به بخش خودرو و وسایل نقلیه بود.
خودروسازان ژاپنی بیش از 90 درصد بازار این کشور را در اختیار دارند. سال گذشته اما خودرو سازان آمریکایی تنها 45 درصد از نیاز مشتریان خود را با خودروهای ساخت این کشور تامین کردند.
سرمایه گذاری خودروسازان ژاپنی در کارخانه های آمریکایی
اما مهمتر از میزان واردات، در کاهش سهم خودروسازان آمریکایی از بازار این کشور، سرمایه گذاری خودروسازان ژاپنی در کارخانه های آمریکایی است. مقامات تویوتا اعلام کردند، در سال گذشته میلادی، 56 درصد اتومبیل های تویوتا که در آمریکا فروخته شده در خود این کشور ساخته شده است. تویوتا گفته که بیش از 34 هزار کارگر در آمریکا دارد.
رشد کارخانه های خودروسازی ژاپنی در خاک آمریکا، سال ها است که باعث بروز تنش های تجاری بین دو کشور شده است.
ترامپ جمهوری خواه با انتقاد از مازاد تراز تجاری ژاپن بر آتش این اختلاف نیز دمیده است و ژاپن را متهم کرده است که با دستکاری ارزش واحد ین در مقابل دلار، خرید کالاهای ساخت آمریکا را غیر اقتصادی جلوه دهد.
دیروز گروهی از سناتورها از ایالت های تولید کننده خودرو از رئیس جمهور جدید آمریکا درخواست کردند تا «به دستکاری ارزش واحد پول و موانع غیر تعرفه ای صنعت خودرو رسیدگی کند.»
البته آنها تنها کسانی نیستند که می خواهند شرایط به نفع تقویت فضای کسب و کار آمریکا تغییر کند.
کوین کرنز، رئیس شورای صنعت و تجارت آمریکا (U.S. Business and Industry Council)، گفت «ترامپ باید خیلی راحت و کوتاه به شینزو آبه بگوید که دنیای تجارت همچون همیشه به کار خود ادامه خواهد داد.»120/111