درهمین چارچوب، تهران امروز میزبان «محمد صادق» نماینده ویژه نخست وزیر پاکستان در امور افغانستان است .
سفارت پاکستان در تهران هم در آستانه این سفر اعلام کرد؛ قرار است این گفت وگوها در سطوح بالا میان "محمدصادق" با مسوولان ارشد ایران پیرامون منطقه و افغانستان انجام شود.
مذاکرات ایران و پاکستان درباره روند تحولات سیاسی در افغانستان به دو دلیل حائز اهمیت است :
دلیل نخست، ظرفیتهای منحصر بفردی است که به سبب وجود پیوندهای مشترک بین ایران، افغانستان و پاکستان ایجاد شده است. این ظرفیت ها در کنار موقعیت ژئواستراتژیک دوکشور درهمسایگی افغانستان بستر مناسبی را برای همکاری های چند جانبه فراهم ساخته است.
بنابراین مشورت ها و رایزنی های تهران و اسلام آباد در این زمینه امری بدیهی ودر عین حال ضروری است.
دلیل دوم اهمیت این مذاکرات؛ شرایط حساس منطقه و احتمال سوء استفاده گروه های تروریستی مانند القاعده و داعش از ادامه اختلافات در افغانستان است که می تواند امنیت کشورهای همسایه را نیز به مخاطره اندازد. ضمن انکه این رایزنی ها در شرایطی است که گفت و گوهای صلح میان دولت افغانستان و طالبان در دوحه قطر، بی نتیجه مانده است.
در همین حال منابعی از تحرکات جدید آمریکا خبر داده و اعلام کرده اند که امریکا پیش نویس طرحی را با مقامهای افغانستان و رهبران طالبان به اشتراک گذاشته و خواستار جایگزین شدن دولت کنونی افغانستان با یک دولت موقت اشتراکی در انتظار انتخابات بر اساس قانون اساسی جدید شده است.
روسیه نیز قصد دارد تا یک کنفرانس را درباره افغانستان اواخر ماه جاری میلادی در مسکو برگزار کند.
وزیر خارجه ترکیه هم هفته گذشته اعلام کرد که این کشور قصد میزبانی دور جدیدی از مذاکرات صلح افغانستان را در آوریل سال جاری میلادی در استانبول دارد.
این روندها نشان می دهند فرآیند مذاکرات صلح افغانستان وارد مرحله حساسی شده است ؛ اما انچه افغانستان در شرایط کنونی به ان نیاز دارد حمایت از گفت وگو ها بین گروههای مختلف افغانستانی است .
جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک همسایه همراه، همواره در کنار مردم و دولت افغانستان حضور داشته و از هرگونه راه حلی که به صلح پایدار و تقویت وحدت ملی و قومی در افغانستان منجر شود حمایت کرده است .
"ابوالفضل ظهرهوند"، سفیر پیشین جمهوری اسلامی ایران در افغانستان با بیان این که ایران در گروه قبرس که به کنفرانس "بن " انجامید، طراح روند صلح در این کشور بود، می گوید: "در نشست گروه قبرس مطرح کردیم که همه چیز باید به رهبری افغانها باشد و ما باید فقط بسترساز باشیم".
«سیدجمال فکوری بهشتی» عضو مجلس نمایندگان افغانستان نیز با تاکید براهمیت اجماع ملی در روند صلح افغانستان، معتقد است ؛ نقش ایران در روند صلح افغانستان از این جهت اهمیت زیادی برخوردار بوده و ایران همواره از دولت و ملت افغانستان حمایت و پشتیبانی کرده است.
«محمد جواد ظریف» وزیر امورخارجه در دیدار اخیر «عبدالله عبدالله» رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان در تهران ، همین نکته را یاد اور شد و بر حمایت جمهوری اسلامی ایران از روند صلح به رهبری و مدیریت افغانها و توافقهای شرکتکنندگان در گفت وگوهای بین گروههای مختلف افغانستانی تاکید کرد.
نخستین سفر نماینده ویژه پاکستان در امور افغانستان نیز در راستای این روند نشانه رویکرد مشترک تهران و اسلام آباد به همگرایی ؛ با بهره گرفتن از ظرفیت های سیاسی دردیپلماسی منطقه ای است که می تواند همکاری های منطقه ای را برای پیشبرد مذاکرات صلح در افغانستان تقویت کند.
نویسنده: جمشید امین زاده
112
بیشتر بخوانید:
سفیر ایران در پاکستان: ایران از همکاری منطقهای و گفتگو برای حل منازعات استقبال میکند