فلاح مصطفی، مسئول اداره ارتباطات خارجی در منطقه کردستان عراق در مصاحبه با روزنامه انگلیسی گاردین گفت یکی از پیشنهادهایی که کردها درباره استقلال به بغداد ارائه کردهاند، واگذاری کنترل مناطق آزاد شده در جریان نبرد پیشمرگهها با داعش در جنگ دو سال اخیر، به بغداد است.
به گفته فلاح مصطفی، مناطق مورد نظر طیف وسیعی از استانهای نینوا، کرکوک و بخشی از دیاله عراق را شامل میشود و در مجموع کُردها در جریان نبرد با داعش در دو سال اخیر، 40 درصد بر مساحت منطقه کردستان عراق افزوده اند. کریم سنجاری، مسئول اداره داخلی در منطقه کردستان عراق نیز درباره مطرح شدن واگذاری مناطق تصرف شده به بغداد و گرفتن استقلال در برابر آن، به روزنامه گاردین گفته است این مناطق با خون نیروهای پیشمرگه آزاد شده و کُردها بهای جنگ با داعش را پرداختهاند.
استقلال طلبی منطقه کردستان عراق مسئله جدیدی نیست. مسئولان این منطقه عمدتا از حزب دموکرات کردستان عراق «پارتی» به ویژه از زمانی که ریاست قانونی مسعود بارزانی بر کردستان عراق پایان یافت و و اوضاع این منطقه از نظر سیاسی و اقتصادی نابسامان شد، این موضوع را در رسانهها مطرح میکنند. دوران ریاست قانونی مسعود بارزانی بر منطقه کردستان عراق 19 اوت 2015 پایان یافت و از این تاریخ، بحث استقلال منطقه کردستان عراق به طور جدی به دستاویزی برای مسعود بارزانی و همقطارانش در اداره محلی تبدیل شده است.
استقلال منطقه کردستان عراق، امکان پذیر نیست
استقلال منطقه کردستان عراق به سبب وجود مخالفتهای داخلی، منطقهای و بین المللی امکان پذیر نیست. بارزانی و حزب او، «پارتی» اما به بهانه همین موضوع می کوشند اولا خود را در بطن تحولات سیاسی عراق نشان دهند و ثانیا با مهندسی افکار کردها، معترضان را با خود همسو کنند.
علاوه بر این، اذعان فلاح مصطفی مبنی بر این که در جریان نبرد نیروهای پیشمرگه با داعش 40 درصد مساحت منطقه کردستان عراق افزایش یافته، مصداق بیتوجهی به قانون اساسی عراق و زیادهخواهی است. پیشنهاد منطقه کردستان عراق برای معاوضه زمین با استقلال، بیانگر آن است که بارزانی و همراهانش از مناطق آزادشده از اشغال داعش، به عنوان ابزاری در مذاکره با بغداد برای استقلال منطقه کردستان عراق استفاده میکنند.
شریط کنونی عراق و نبود مولفههای اساسی برای کسب استقلال، فاکتورهایی مانند زمین در برابر استقلال، فروش نفت مستقل ، داشتن منابع طبیعی و قرارداد بستن با شرکتهای مختلف از جمله آمریکایی، اروپایی و روسی برای اکتشاف نفت، جدایی طلبی بارزانی را توجیه نمی کند.
برخلاف دغدغه مسئولان منطقه کردستان عراق، افکارعمومی کُردها خواهان استقلال و جدایی نیست، بلکه زندگی توام با آرامش سیاسی و اقتصادی، خواست آنان است که این دو مقوله مهم با پایان ریاست قانونی بارزانی بر این منطقه، به معضل جدی مردم و احزاب مختلف منطقه کردستان عراق تبدیل شده است. 118/111
بیشتر بخوانید:
نیچروان بارزاني: به دنبال استقلال منطقه کردستان هستیم
طرحی برای حل و فصل بحران کردستان عراق