ایران پرس- سفر آسیایی «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران که در چهارمین مرحله با دیدار از پکن و رایزنی با مقامات چین ادامه یافت، از آغاز دور تازه ای از دیپلماسی منطقه ای ایران خبر می دهد.

این سفر از ترکمنستان آغاز شد وسپس با دیدار از هند، ژاپن و چین ادامه یافت. وزیر امور خارجه ایران، روز جمعه در پکن با همتای چینی خود رایزنی کرد. نگاهی به محورمذاکرات ظریف در این رایزنی ها نشان می دهد، سفر ظریف با پیامی صریح و روشن همراه بوده است.

اقدامات نابخردانه و سیاست های غیر قابل توجیه «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا در تنش سازی در منطقه از محورهای گفت و گوهای چند روز گذشته ظریف در دیدار از چهار کشور آسیایی بوده است. 

گذشته از مذاکرت سیاسی، موضوع تبادلات تجاری و اقتصادی دو جانبه نیز با توجه به گسترش دیپلماسی اقتصادی ایران در نگاه به شرق، در مذاکرات ظریف حائز اهمیت است. بویژه آنکه چین و هند هر دو از شرکای مهم تجاری و نفتی ایران هستند.  

«وانگ یی» Wang Yi وزیر امور خارجه چین در دو دور گفت ‌وگو با «محمدجواد ظریف»، ضمن تاکید بر توسعه روابط با ایران در حوزه‌های سیاسی، اقتصادی، تجاری، فرهنگی، انرژی، مبارزه با تروریسم و سایر زمینه‌های مورد علاقه، برجام را دستاورد مهم دیپلماسی و نماد چندجانبه‌گرایی توصیف کرد.

وانگ یی با رد هرگونه یکجانبه گرایی، عزم چین را برای همکاری با ایران و جامعه جهانی برای حفظ این دستاورد مهم بین‌المللی یادآور شد.

«لی کوی ون» (Li kui wen) مدیر تحلیل آماری سازمان گمرک چین نیز رشد مبادلات اقتصادی با ایران را نشانه ای از رشد و افزایش همکاری ها با این کشور دانسته و تصریح می کند: پکن مخالف یک جانبه گرایی اقتصادی آمریکا یا هر کشور دیگری است و قوانین داخلی این کشور برای چین اهمیتی ندارد.

همچنین «اندری یو»، مدیردفتربین‌المللی فدراسیون صنعت نفت ومواد شیمیایی چین تاکید کرده است: "شرکت‌های چینی در هر شرایطی به نفت ایران نیاز دارند و به خرید آن ادامه می‌دهند. این یک روال عادی میان ایران و چین است و ارتباطی به آمریکا ندارد." 

«شی جین پینگ» رییس‌جمهوری چین هم در سفر اخیر «علی لاریجانی» رییس مجلس شورای اسلامی به این کشور تاکید کرد: "وضعیت بین‌المللی و منطقه‌ای هرچقدر تغییر کند، عزم چین برای ایجاد یک رابطه جامع استراتژیک با ایران تغییری نخواهد کرد."

دفاع از منافع بین الملل با ایستادن در مقابل یکجانبه گرایی واشنگتن

جدای از مسایل  امنیتی، پایبندی به اصول تجارت آزاد و ایستادن در مقابل تحریم های یکجانبه آمریکا، اهمیتی جهانی دارد. در واقع ایستادن در مقابل یکجانبه گرایی واشنگتن به معنای دفاع از منافع بین الملل و  موضوعی فراتر ازمسئله ایران و برجام است.

ظریف در سفرش به توکیو در مصاحبه ای مشترک با سه رسانه «ان.اچ.کی»، «کیودو» و «تی‌.بی‌.اس» با اشاره به همین چالش مهم در مناسبات جهانی گفت: "جهان متمدن باید در مقابل قلدری رژیم آمریکا علیه کسانی که قانون را رعایت و قطعنامه شورای امنیت را اجرا می‌کنند، ایستادگی کند."

اکنون دوران انحصار اقتصادی آمریکا در جهان شکسته شده است و واشنگتن قادربه تغییر این واقعیت نیست. دوره‌ای که در آن از دست دادن بازار آمریکا به معنای نابودی کشورهایی مانند چین بود، مدت‌هاست که سرآمده است.

ضمن آنکه توانمندی های اقتصادی و ظرفیت های اقتصاد ایران هم با سال های پیش از برجام تفاوت های زیادی دارد. با این حال حتی با این فرض که از برجام تنها پوسته ای باقی مانده باشد، قدرت دیپلماسی باید نشان دهد که همه راهها لزوما به واشنگتن ختم نمی شو و دنیا  مجبور به تبعیت از آمریکا نیست.

116

بیشتر بخوانید:

ظریف: جامعه جهانی باید برای نجات برجام اقدامات ملموس را افزایش دهد

دیدار ظریف با وزیر خارجه چین